Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Morgonstund PROTEINBAK Recept VEGAN

Pumpkin Chai Blueberry Muffins

Det här med fibrer, hörrni.

När Sanna var här och åt pannkakor i förra veckan kom vi att prata om dem. Fibrerna alltså, inte pannkakorna. Pannkakorna åt vi. Och jag med min krånglande mage har ägnat både en och annan tanke åt just det, huruvida det är bra att äta fibrer eller inte, vad som egentligen ÄR fibrer och om det finns olika sorters fibrer osv osv… Sanna kunde i vanlig ordning räta ut ett par av mina frågetecken, och jag fick bland annat lära mig att fiberberikade havregryn är dumt (då de tillsatta fibrerna är kli = inte kul tycker IBSmagar) och linfrö är fint. Jag kan alltså fortsätta med standardgröten på morgonen, och slipper betala extra kronor för tillsatta fibrer som ändå bara jobbar mot min mage istället för med. Linfrön har jag också i gröten, något som ”bara blev” en dag när chia-fröna var slut och jag ville ha något med liknande ”gelé-effekt”. Sedan dess struntar jag i de dyra superfröna och kör enbart på linfrön som har samma effekt men kostar himlans mycket färre kronor.

Nu undrar ni kanske varför jag snackar om linfrön och fibrer och magar som bråkar och sådant strunt. Det ska jag förklara. Det är nämligen såhär att dessa muffins är (förutom fantastiskt massa mega goda) snälla mot magen. De är dessutom veganska, om det är något som tilltalar någon av er. Istället för ägg har jag låtit linfrö svälla i vätska, som i veganska baksammanhang kallas för ”egg-replacer”. Det kan man göra med chiafrön också, eller hälften av var, linfrö och chia, om man känner för det. UPDATE: Jag använder vassle i mina muffins, som givetvis inte är veganskt. Så, vill du inte använda vassle föreslår jag risprotein, ärtprotein eller helt enkelt mjöl av något slag. Och kolla upp sötningen du väljer att använda. Återigen, om du vill ha veganska muffins.

För att tillsätta lite extra smak lät jag linfröna svälla i starkt bryggt te, chai te. Att jag valde just chai var givetvis för just smaken, som passar väldigt bra till både pumpa och blåbär, som dessa muffins också innehåller. Resultatet blev söta, pepparkaksliknande och fluffiga muffins med härliga blåbärsgömmor lite här och var. Helt klart en keeper och själv gör jag en ny sats i dagarna då Mr just tog med sig hela påsen med gårdagens muffins till jobbet…. hmm, gott betyg från även honom alltså!

pumpkinmuffin1pumpkinmuffin26 muffins:

 • 1,5 dl havregryn
 • 2 msk havremjöl (havregryn malda/mixade till ett mjöl)
 • 1 skopa vassle i vaniljsmak (beroende på märke blir vikten lite olika, mitt vägde 25 g)
 • 1/2 tsk salt
 • 1/2 msk bakpulver
 • 1/2 tsk kanel
 • 3/4-1 dl sötningsströ av ljust slag (eller bara vanligt strösocker)
 • 1 dl pumpapuré
 • 1 msk apelsinjuice (pressa en apelsinhalva i ett glas och mät sedan 1 msk av saften)
 • 1/2 tsk vaniljextrakt
 • 1/2 tsk vit vinäger
 • 1 dl kokande vatten + 1 påse chai te + 2 tsk linfrö/chiafrö
 • 1 dl blåbär

Gör såhär: börja med att koka upp vatten, mät sedan upp 1 dl och lägg i en tepåse. Låt brygga och försök ”pressa ut” så mycket smak som möjligt. Rör sedan ner lin- och/eller chiafrön och ställ åt sidan att svälla. Sätt också ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser (översta listan) i en bunke. Tillsätt sedan blöta (nedre listan). Smeten är nu ganska tjock, och det ska den vara. Blanda ner frö-te-blandningen för att tunna ut och rör slutligen försiktigt ner blåbären. Rör inte för mycket för då får du en lila (efter gräddning nästan grå…) smet och det är inte så aptitligt (eller roligt, hela poängen med surprise-blåbär försvinner ju!). Fördela smeten i 6 muffinsformar och grädda i 18-20 minuter, tiden varierar i vanlig ordning mellan ugn och ugn så känn efter med en sticka. Den ska komma ut torr. Muffinsen får ganska snabbt yta, men låt inte det lura dig utan känn efter då de är klara hela vägen igenom!

pumpkinmuffin3

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  Josefine
  3 oktober, 2013 at 07:41

  …fast försök inte bjuda en vegan på muffins bakade med vassle – som är en produkt som kommer från mjölk. För att göra veganska muffins måste du ersätta vassle med någon vegetabilisk proteinkälla, som t.ex. sojaprotein, risprotein, ärtprotein eller hampaprotein. Eller mer mjöl. Dessutom måste man kolla sötningsmedlet noga (om man inte använder vanligt socker istället) eftersom vissa tillverkare tillsätter laktos och annat animaliskt. Annars låter muffinsarna jättegoda tycker jag! Var bara tvungen att gnälla lite först…

  Beträffande fibrer och IBS har jag samma erfarenheter som du, att för mycket fibrer av fel sort inte alls är bra. Min mage har t.ex. mått mycket bättre sedan jag slutade att äta vete, havre, korn och råg i alla dess former. Särskilt havre, som höjs till skyarna av många, är rena rama magdödaren för mig. Fibrer i frukt, grönt och baljväxter går däremot bra, liksom linfrön och chiafrön.

  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   3 oktober, 2013 at 08:29

   haha i samma ögonblick som jag stängt ner datorn insåg jag den detaljen med vasslet… så man kan givetvis byta ut mot VEGANSKT proteinpulver, alternativt köra på MJÖL.. ska lägga till det (SÅKLART, shit vad klantigt av mig..) för ja de var supergoda! 😀

   precis, har tänkt samma sak med havre etc. men havregryn är egentligen glutenfria, det är det där fiberberikade som ”förstör” där.. tydligen.. man lär sig nytt hela tiden 🙂 jaa jag har hittat mitt guldkorn som direkt hjälper mig – en tsk fiberhusk utrört i vatten.
   Kram

 • Svara
  Josefine
  3 oktober, 2013 at 07:41

  …fast försök inte bjuda en vegan på muffins bakade med vassle – som är en produkt som kommer från mjölk. För att göra veganska muffins måste du ersätta vassle med någon vegetabilisk proteinkälla, som t.ex. sojaprotein, risprotein, ärtprotein eller hampaprotein. Eller mer mjöl. Dessutom måste man kolla sötningsmedlet noga (om man inte använder vanligt socker istället) eftersom vissa tillverkare tillsätter laktos och annat animaliskt. Annars låter muffinsarna jättegoda tycker jag! Var bara tvungen att gnälla lite först…

  Beträffande fibrer och IBS har jag samma erfarenheter som du, att för mycket fibrer av fel sort inte alls är bra. Min mage har t.ex. mått mycket bättre sedan jag slutade att äta vete, havre, korn och råg i alla dess former. Särskilt havre, som höjs till skyarna av många, är rena rama magdödaren för mig. Fibrer i frukt, grönt och baljväxter går däremot bra, liksom linfrön och chiafrön.

  Kram

  • Svara
   roethlisberger
   3 oktober, 2013 at 08:29

   haha i samma ögonblick som jag stängt ner datorn insåg jag den detaljen med vasslet… så man kan givetvis byta ut mot VEGANSKT proteinpulver, alternativt köra på MJÖL.. ska lägga till det (SÅKLART, shit vad klantigt av mig..) för ja de var supergoda! 😀

   precis, har tänkt samma sak med havre etc. men havregryn är egentligen glutenfria, det är det där fiberberikade som ”förstör” där.. tydligen.. man lär sig nytt hela tiden 🙂 jaa jag har hittat mitt guldkorn som direkt hjälper mig – en tsk fiberhusk utrört i vatten.
   Kram

 • Svara
  Nadja Eleonora
  3 oktober, 2013 at 08:38

  Perfekt! Sonen är allergisk mot äggula så det här blir kanon! Ingen av oss tål däremot havre (som är fullkorn- det är troligen därför många med IBS inte tål det heller!) så jag provar att byta ut mot bovetemjöl och flingor… Och vasslen mot risprotein.
  Lång kommentar men går igång på IBS diskussioner 😉

  • Svara
   roethlisberger
   3 oktober, 2013 at 09:00

   fast fullkorn och fibrer i sig är ju inte vad som strular till det med IBS som sagt, men vissa typer av dem är verkligen hemskt för magen! Bra idé, boveteflingor blir nog jättegott! 🙂

 • Svara
  Nadja Eleonora
  3 oktober, 2013 at 08:38

  Perfekt! Sonen är allergisk mot äggula så det här blir kanon! Ingen av oss tål däremot havre (som är fullkorn- det är troligen därför många med IBS inte tål det heller!) så jag provar att byta ut mot bovetemjöl och flingor… Och vasslen mot risprotein.
  Lång kommentar men går igång på IBS diskussioner 😉

  • Svara
   roethlisberger
   3 oktober, 2013 at 09:00

   fast fullkorn och fibrer i sig är ju inte vad som strular till det med IBS som sagt, men vissa typer av dem är verkligen hemskt för magen! Bra idé, boveteflingor blir nog jättegott! 🙂

 • Svara
  Therese
  3 oktober, 2013 at 09:29

  Åh, det låter smarrigt! Har du tips på var man hittar pumpapuré?

  • Svara
   roethlisberger
   3 oktober, 2013 at 09:42

   jag gör min själv (bara att rosta pumpa i ugnen tills den är mjuk, gröpa ur och mixa till en puré) men det finns i vissa vanliga butiker så som ica/coop/etc.. men bara i några få tyvärr, så mitt tips är att göra själv 🙂 enkelt, billigt och gott!

 • Svara
  Therese
  3 oktober, 2013 at 09:29

  Åh, det låter smarrigt! Har du tips på var man hittar pumpapuré?

  • Svara
   roethlisberger
   3 oktober, 2013 at 09:42

   jag gör min själv (bara att rosta pumpa i ugnen tills den är mjuk, gröpa ur och mixa till en puré) men det finns i vissa vanliga butiker så som ica/coop/etc.. men bara i några få tyvärr, så mitt tips är att göra själv 🙂 enkelt, billigt och gott!

 • Svara
  Mari
  3 oktober, 2013 at 19:51

  Wow. vilka muffins. Mums 🙂

 • Svara
  Mari
  3 oktober, 2013 at 19:51

  Wow. vilka muffins. Mums 🙂

Lämna ett svar