Efterrätt och gotte GODIS JULRECEPT Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK RAWDESSERTER Recept Vardagsuppdatering

Salty Caramel Raw Bites

Mmmm jag har snöat in på (mina egna) raw bites. Utan proteinpulver, utan sötning, utan konstigheter. Dadlar och nötter. Done. Piffa och trixa med olika torkade bär, superpulver, nötmixer… åh, det är så roligt!

Dagens mix resulterade i precis vad jag såg framför mig när jag började. Kola-bollar med en försiktig sälta från havssalt för att balansera upp sötman. Kola och salt tillsammans är ju en sådan där smakkombo som man bara älskar. Jag har olika påsar superpulver stående i skafferiet som jag aldrig riktigt hittat någon bra användning till så jag slängde ner små duttar av dem. Har man inte dem blir dessa bollar säkert jättegoda också utan, även om de tillför en härlig kola-smak allihopa.kolabollraw3kolabollraw1

 • 2,5 dl cashewnötter
 • 20 dadlar
 • 0,5 dl mullbär
 • 0,5 tsk mesquite
 • 0,5 tsk lacuma
 • 0,5 tsk nyponpulver
 • en rejäl nypa flingsalt

Mixa nötterna snabbt bara så de blir grovhackade. Tillsätt resten och mixa tills det det är någorlunda jämnt. Man får stoppa och skrapa ner från kanterna några gånger, men det tar inte många minuter sammanlagt. Över i en burk, låt stå i kylen ett litet tag så slipper du kladd när du rullar bollar. Jag förvarar som bekant mina bollar i frysen men det går bra även i kylen. Tagna ur frysen blir de liksom sega och alldeles alldeles underbara… Doppa i choklad eller strö över något fint eller rulla i något gottit eller gör som jag – ät precis som de är.kolabollraw2

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Mika
  3 december, 2013 at 15:28

  Helvete i min lilla låda vad smarrigt 🙂 Vad använder du för dadlar till sådana här bollar? Alltså..typ de kärnfria som säljs i återförslutningsbara påsar eller de som säljs i lösvikt bland frukten osv?

  • Svara
   Mika
   6 december, 2013 at 23:05

   snäääällla svara 🙂 vill göra dessa i helgen..

   • Svara
    roethlisberger
    7 december, 2013 at 08:34

    Hej förlåt sent svar! Jag köper de på låda (som ligger bland frukten, ja!) och de har kärnor 🙂 de är mjuka och goa, så antar att de är färska…(?) jag gissar att vilka som funkar bra, men de på låda MED kärnor är mjuka och fina och passar bra i just raw-bak 🙂

 • Svara
  Mika
  3 december, 2013 at 15:28

  Helvete i min lilla låda vad smarrigt 🙂 Vad använder du för dadlar till sådana här bollar? Alltså..typ de kärnfria som säljs i återförslutningsbara påsar eller de som säljs i lösvikt bland frukten osv?

  • Svara
   Mika
   6 december, 2013 at 23:05

   snäääällla svara 🙂 vill göra dessa i helgen..

   • Svara
    roethlisberger
    7 december, 2013 at 08:34

    Hej förlåt sent svar! Jag köper de på låda (som ligger bland frukten, ja!) och de har kärnor 🙂 de är mjuka och goa, så antar att de är färska…(?) jag gissar att vilka som funkar bra, men de på låda MED kärnor är mjuka och fina och passar bra i just raw-bak 🙂

 • Svara
  Caroline
  3 december, 2013 at 16:30

  Ser helt himmelskt ut! Tror nog carob funkar också

 • Svara
  Caroline
  3 december, 2013 at 16:30

  Ser helt himmelskt ut! Tror nog carob funkar också

 • Svara
  Anna (orka mera)
  3 december, 2013 at 18:33

  Ahhhh, låter helt fantastiskt! Hade jag inte gluffat i mig alla nötterna tidigare idag hade jag definitivt satt igång storbak med detsamma. Nu får jag vänta till jag fyllt på i nötförråden…vilken pina! Vill. Ha. Nu!

 • Svara
  Anna (orka mera)
  3 december, 2013 at 18:33

  Ahhhh, låter helt fantastiskt! Hade jag inte gluffat i mig alla nötterna tidigare idag hade jag definitivt satt igång storbak med detsamma. Nu får jag vänta till jag fyllt på i nötförråden…vilken pina! Vill. Ha. Nu!

 • Svara
  maria
  4 december, 2013 at 10:08

  Alltså hur underbara låter inte dom?!!!
  Måste bara tipsa om ett par bollar jag gjorde (eftersom vi får så mkt receept av dig borde ju du få nåt tillbaka!) Har fullständigt gått lös på att göra ”juliga” raw food bollar här hemma. Gjorde iallafall ett par med dadlar, mandlar, clementin skal och saft och kanel. Sedan doppa jag dom i mörk choklad och hade lite pudrat kanel och flingsalt på toppen! Både jag och min mamma ramlade nästan av stolen när vi smaka dom för de var så goda! 😀
  God Jul!

 • Svara
  maria
  4 december, 2013 at 10:08

  Alltså hur underbara låter inte dom?!!!
  Måste bara tipsa om ett par bollar jag gjorde (eftersom vi får så mkt receept av dig borde ju du få nåt tillbaka!) Har fullständigt gått lös på att göra ”juliga” raw food bollar här hemma. Gjorde iallafall ett par med dadlar, mandlar, clementin skal och saft och kanel. Sedan doppa jag dom i mörk choklad och hade lite pudrat kanel och flingsalt på toppen! Både jag och min mamma ramlade nästan av stolen när vi smaka dom för de var så goda! 😀
  God Jul!

Lämna ett svar