I måndags besökte jag en för mig stor förebild och inspiratör, Renée Voltaire. Jag är som bekant storkonsument av hennes produkter och har provat många av hennes recept. Även en av hennes böcker har en hedersplats i mitt kök, det var den som fick mig att börja juice:a i höstas. Jag gillar helt enkelt det hon gör, för att sammanfatta!Under mitt besöks bjöds jag på en väldigt god lunch, och nu mer än någonsin går jag i tankarna att övergå helt till vegetarisk kost. Med smaker likt de jag serverades i måndags behövs inget djur på tallriken! Något som föll mig extra i smaken var ett underbart mos, gjort av pumpa och rostade mandelflarn med smak av saffran. Oh lord, det var ljuvligt!Och den smak-kombinationen har inte lämnat mina tankar de senaste dagarna. Jag ville återskapa den i ny form, och det var så dagens middag kom till! Pumpa-falafel med saffran och mandel. Amejsing, kan jag tala om! Åts här hemma med diverse grönt och gott, stora tummen upp även från en numera inte-lika-veggo-skeptisk-Mr.
18 falafels:
- 240g kikärtor
- 240g pumpa (kokt)
- 1/2 liten gul lök
- 1/2 påse saffran
- 1/2 msk lantbuljong
- 1 msk mandelsmör
- 1 msk kokosmjöl
Mixa ihop och ställ in i kylen några timmar. Det blir en rätt ”lös” smet men smaken sitter där den ska! Använda sedan en glasskopa och skopa ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Är du extra piffig kan du strö över hackad mandel, jag fick avstå detta pga känslig Mr som påstår sig vara allergisk mot mandel. Mandelsmöret i falafeln gick dock bra, så ja, denna allergis varande eller icke varande kan ju diskuteras… 😉 In i ungen på 220 grader i 15-20 minuter. Är du ännu mer piffig kan du steka dem i kokosolja för extra krisp och yta, jag fick dock köra i ugn eftersom jag ville använda stekpannan (husets enda) till att snabbfräsa grönkål i kokosolja och lantbuljong.
Ljuvligt, var vad detta var, och jag kan meddela att dessa åker upp på julbordet hos oss i år, som en liten julklapp till våra magar! På tal om Renée och julklappar, ni vet väl att man kan köpa presentkort i hennes webshop? Dagens julklapptips helt klart (jatack tomten!).
12 Kommentarer
Carro
19 december, 2013 at 08:24Jag skulle vilja äta mer vegetariskt, mest för att jag knappt tycker om kött längre! Smakerna tilltalar mig inte längre. Brr, blir faktiskt lite illamående av bara tanken, haha!
Gjorde köttfärssås igår som jag egentligen inte tycker om längre, o när jag skulle häva upp resterna i en låda var jag tvungen att hålla andan.
Lax fungerar dock ganska bra, något som jag förr inte gillat alls och bara ätit för att jag tycker att jag borde.
Kanske man ska ta en hel vegetarisk vecka o se vad man tycker!
Carro
19 december, 2013 at 08:24Jag skulle vilja äta mer vegetariskt, mest för att jag knappt tycker om kött längre! Smakerna tilltalar mig inte längre. Brr, blir faktiskt lite illamående av bara tanken, haha!
Gjorde köttfärssås igår som jag egentligen inte tycker om längre, o när jag skulle häva upp resterna i en låda var jag tvungen att hålla andan.
Lax fungerar dock ganska bra, något som jag förr inte gillat alls och bara ätit för att jag tycker att jag borde.
Kanske man ska ta en hel vegetarisk vecka o se vad man tycker!
Sandra
19 december, 2013 at 09:32Jättekul att höra att du funderar på vegetariskt! Har varit vegetarian i några år och saknar inte kött det minsta. Finns så mycket gott man kan göra med alla fantastiska grönsaker som finns.
Sandra
19 december, 2013 at 09:32Jättekul att höra att du funderar på vegetariskt! Har varit vegetarian i några år och saknar inte kött det minsta. Finns så mycket gott man kan göra med alla fantastiska grönsaker som finns.
Jenny
20 januari, 2014 at 22:08Dessa var så goda! Jag är inte förtjust i saffran i mat men dessa godingar, ja de gillar jag! Jag hade mandelmjöl istället för kokosmjöl, för att ännu mer förstärka mandelsmaken. Så gott!
roethlisberger
20 januari, 2014 at 22:32vad roligt att höra! Jag kan tänka mig att mandelmjöl funkar lika bra! Om inte ännu bättre 🙂 jag ska också testa så nästa gång då!
Jenny
20 januari, 2014 at 22:08Dessa var så goda! Jag är inte förtjust i saffran i mat men dessa godingar, ja de gillar jag! Jag hade mandelmjöl istället för kokosmjöl, för att ännu mer förstärka mandelsmaken. Så gott!
roethlisberger
20 januari, 2014 at 22:32vad roligt att höra! Jag kan tänka mig att mandelmjöl funkar lika bra! Om inte ännu bättre 🙂 jag ska också testa så nästa gång då!
jenny
19 december, 2014 at 21:59tack för ett prima saffransrecept! jag provlagade bullarna idag inför julafton … som vegan måste jag nämligen ta med mej alternativ till alla rätterna. varken det finska eller svenska julbordet är särskilt djurvänligt 😉
god jul!
roethlisberger
20 december, 2014 at 15:50vad kul att du provat och uppskattat receptet! Kram och god jul!
jenny
19 december, 2014 at 21:59tack för ett prima saffransrecept! jag provlagade bullarna idag inför julafton … som vegan måste jag nämligen ta med mej alternativ till alla rätterna. varken det finska eller svenska julbordet är särskilt djurvänligt 😉
god jul!
roethlisberger
20 december, 2014 at 15:50vad kul att du provat och uppskattat receptet! Kram och god jul!