Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Fooled Pork

Ingen kan ju ha undgått att 2013 var året då Pulled Pork nästintill blev ny svensk nationalrätt. Jag vet inte vilken bloggare som inte provlagade det, eller vilken tidning som inte gav sin version. Eller jo, det vet jag. Jag provade faktiskt inte. Har aldrig vare sig ätit eller lagat just Pulled Pork.

Dagens middag må ha sett ut som Pulled Pork – eller vad säger ni?fooledpork3Men det var faktiskt vegetariskt. Jodå! Efter lite halvslappande med både fågel och fisk på menyn är jag nu åter på banan med mestadels vegetariska måltider. Efter att hos Emmy ha hittat en länk till godamiddan där jag kunde läsa att denna så kallade Fooled Pork under Veggomässan 2013 utsetts till ”Årets köttersättning” var jag givetvis supersugen på att prova själv. Sagt och gjort, under mitt stads-besök igår plockade jag med mig några sådana här burkar från en asiatisk livsmedelsbutik, huvudingrediensen: Jack Fruit!fooledpork4För två (rätt små, enligt oss i alla fall) portioner, behöver du:

 • 1 burk Young Green Jackfruit
 • 1/2 dl neutral olja
 • 1 msk kinesisk soja
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 1/2 tsk vitpeppar
 • 1/2 msk citronsaft
 • 1/2 tsk sambal oelek
 • 1 tsk basilika
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 msk kebabkrydda
 • salt
 • 5 dl vatten + 1/2 buljongtärning (grönsaks)

Rör ihop allt utom jack fruit, de 5 dl vatten och buljongen till en sås. Ställ den i kylen medan du gör resten: I en kastrull bryner du jack fruit i olja, kryddar med valfria kryddor, jag körde på salt, peppar och kebabkrydda. Grillkrydda är säkert gott också, men någon sådan hade jag inte hemma idag. När de fått lite yta, slå på vattnet och sänk värmen så det bara sjuder försiktigt. På med lock och låt sjuda i ca 1 timme.

Häll av vattnet, över i en ugnsform och på med ca 2/3 av såsen. In i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Ta ut och med hjälp av två gafflar dra isär jack fruiten så du får som ”trådar”. Gojsa ihop med den sista såsen och in i ugnen några minuter till, typ 5 minuter. Servera hur du vill, vi körde på guacamole, grönsaker och pitabröd, mmmm!fooledpork1 fooledpork2

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  6 februari, 2014 at 19:33

  Vad häftigt! Jag skrev faktiskt om detta här om dagen men orkade sen aldrig ge mej ut på jackfruitjakt så det blev pulled ”pork” av quorn istället. Fast jag är ju fortfarande sjukt nyfiken påden där jackfruiten, måste testa någon gång 🙂 Smakar den något speciellt i sej själv? Kan iof tänka att såsen tar över.

  • Svara
   roethlisberger
   8 februari, 2014 at 09:06

   Precis, såsen tar över och det är konsistensen som man vill åt här! För jackfruiten i sig är rätt smaklös, i alla fall tillagad såhär 🙂

 • Svara
  Charlotta Sofia springer o trimmar
  6 februari, 2014 at 19:33

  Vad häftigt! Jag skrev faktiskt om detta här om dagen men orkade sen aldrig ge mej ut på jackfruitjakt så det blev pulled ”pork” av quorn istället. Fast jag är ju fortfarande sjukt nyfiken påden där jackfruiten, måste testa någon gång 🙂 Smakar den något speciellt i sej själv? Kan iof tänka att såsen tar över.

  • Svara
   roethlisberger
   8 februari, 2014 at 09:06

   Precis, såsen tar över och det är konsistensen som man vill åt här! För jackfruiten i sig är rätt smaklös, i alla fall tillagad såhär 🙂

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  6 februari, 2014 at 20:07

  Ser ju verkligen ut som Pulled Pork, ser mumsigt ut! Hur smaker Jackfruit… jag har hört att den stinker… men smakar den bra? Ha det gott. /Sabine

  • Svara
   roethlisberger
   8 februari, 2014 at 09:05

   hm jo kanske att det luktade lite när jag öppnade burken, men inget jag tänkte på. Då luktar ju tex low carb nudlar MYCKET värre 😉 färdig-tillagat varken smakade eller luktade det nå illa i alla fall! Själva ”fruktköttet”(?) smakade inte mycket alls faktiskt, därav bra med kryddor i marinaden 🙂

 • Svara
  Sabine-Välbefinnaren
  6 februari, 2014 at 20:07

  Ser ju verkligen ut som Pulled Pork, ser mumsigt ut! Hur smaker Jackfruit… jag har hört att den stinker… men smakar den bra? Ha det gott. /Sabine

  • Svara
   roethlisberger
   8 februari, 2014 at 09:05

   hm jo kanske att det luktade lite när jag öppnade burken, men inget jag tänkte på. Då luktar ju tex low carb nudlar MYCKET värre 😉 färdig-tillagat varken smakade eller luktade det nå illa i alla fall! Själva ”fruktköttet”(?) smakade inte mycket alls faktiskt, därav bra med kryddor i marinaden 🙂

 • Svara
  anneliten
  7 februari, 2014 at 09:17

  Fattar inte riktigt det där med ”köttersättning”. Om man är vegetarian så är man väl? Visst, man ska ha i sig sina proteiner, men de måste inte likna kött tycker jag. Jag var visserligen vegetarian i en helt annan tid (80- och 90-tal, gick tillbaka till köttet 1998, efter 12 år utan) men jag kände aldrig någonsin att jag behövde ”köttersättning”.

  • Svara
   roethlisberger
   7 februari, 2014 at 15:30

   måste ju inte ALLTID vara på ett visst sätt.. jag uppskattar icke-kött-liknande grejer som ostar, bönor och quinoa jättemycket också, men det här var ju en rolig grej att testa 🙂 dels för att det var så likt originalet (kött) rent utseendemässigt men sedan smakade det jättefint också!

 • Svara
  anneliten
  7 februari, 2014 at 09:17

  Fattar inte riktigt det där med ”köttersättning”. Om man är vegetarian så är man väl? Visst, man ska ha i sig sina proteiner, men de måste inte likna kött tycker jag. Jag var visserligen vegetarian i en helt annan tid (80- och 90-tal, gick tillbaka till köttet 1998, efter 12 år utan) men jag kände aldrig någonsin att jag behövde ”köttersättning”.

  • Svara
   roethlisberger
   7 februari, 2014 at 15:30

   måste ju inte ALLTID vara på ett visst sätt.. jag uppskattar icke-kött-liknande grejer som ostar, bönor och quinoa jättemycket också, men det här var ju en rolig grej att testa 🙂 dels för att det var så likt originalet (kött) rent utseendemässigt men sedan smakade det jättefint också!

 • Svara
  Antonia
  7 februari, 2014 at 12:38

  WOW vad häftigt!! Denna ska jag leta efter redan nu i eftermiddag. JÄKLAR vad jag ska försöka lura min pojkvän på detta (som är mycket, mycket skeptisk till vegetarisk mat).

  • Svara
   roethlisberger
   7 februari, 2014 at 15:29

   hahaha ÅH det ser jag fram emot att höra om sen, håll mig uppdaterad om resultatet 😉 försiktig med kryddningen bara, detta blev HETT hehe

 • Svara
  Antonia
  7 februari, 2014 at 12:38

  WOW vad häftigt!! Denna ska jag leta efter redan nu i eftermiddag. JÄKLAR vad jag ska försöka lura min pojkvän på detta (som är mycket, mycket skeptisk till vegetarisk mat).

  • Svara
   roethlisberger
   7 februari, 2014 at 15:29

   hahaha ÅH det ser jag fram emot att höra om sen, håll mig uppdaterad om resultatet 😉 försiktig med kryddningen bara, detta blev HETT hehe

Lämna ett svar