Fanny Fotograferar Frågor och svar Inspiration och pepp Övningar Stil och mode Träning Vardagsuppdatering

Världens roligaste och kanske också bästa övning

När det kommer till träning och planeringen av den, så har jag egentligen bara en sak jag försöker tänka på och hålla fast vid – jag vill gärna köra igenom hela kroppen under veckan. Men sedan vilken veckodag som tillägnas specifik muskelgrupp, det låter jag dagsform och humör avgöra. Dagar jag inte riktigt kan bestämma mig kör jag antingen ”finlir” som jag kallar det, som i princip är övningar jag sällan eller aldrig gör men kanske borde (rörlighet, lätta lätta vikter med löjligt korrekt utförande och gärna i slowmotion). Eller, så kör jag marklyft.

Marklyft är en sådan fantastisk övning. Det är fruktansvärt KUL, för det första. När man hittar tekniken och kan utföra rörelsen korrekt, känns den också väldigt naturlig och jag är ett fan av sådana övningar där man kan se kopplingar till livet och rörelser vi ofta utför i vardagen. Chins där vi drar oss upp, och marklyft där vi lyfter saker, är mina två favoriter i kategorin. Det är liksom saker man ”ska kunna”, precis som löpning – jag vill kunna bära min kropp; upp, ner och framåt. Jag vill kunna använda mig av den, ha skoj med den, och känna att den orkar, att den kan hantera sin storlek, form och vikt.

Så, för att återgå till marklyft, så var det vad jag ägnade mig åt under gårdagens pass. Rätt dåligt time:at kan tyckas då resten av dagen ägnades åt att bära flyttkartonger och möbler, MEN det var vad jag kände för så så blev det! No need to complicate things, liksom. Eftersom ni ibland frågar hur jag tränar tyckte jag också att det var ett lämpligt pass att anteckna, så här kommer ett typiskt mark-pass för mig;

40 kg – 20 rep
50 kg – 15 rep
60 kg – 15 rep
70 kg – 12 rep
80 kg – 8 rep
90 kg – 5 rep
100 kg – 1 rep
80 kg – 10 rep
60 kg – 15 rep

Sedan gjorde jag 3 set sumomark på 60 kg, 20 rep/set. Efter det 4 lättare set á 12 rep barbell hip thrusters i smith, 70 kg. Cable kickback’s 3×10 på varje ben, noterade inte vikten men läääätta. Sist 3 set chins, bara för att det också är så himla skoj.

Så, det var ett typiskt roligt, svettigt och jobbigt markpass som känns idag, kan jag lova… 😉 Vad tycker ni om basövningar som mark? Kör ni det som en del av era pass eller gillar ni också att ge den lite extra kärlek och tillägna ett helt pass?2strygg

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  jeanna
  27 juli, 2014 at 15:53

  Jag äääälskar mark och det är min absoluta faboritövning i hela världen. Precis som du kan jag tycka att knäböjen är läskiga, men aldrig mark. Full kontroll, hela kroppen har en roll och pang. Älsk älsk! Fasen vad stark du är förresten.

  • Svara
   roethlisberger
   27 juli, 2014 at 20:29

   Jaaa det är verkligen min favvo med! Och precis så känner jag också – rörelsen funkar liksom bara när man är sådär jättefokuserad, när varje liten del av kroppen synkar, och då jäklar funkar den RIKTIGT! Pang upp och jag är ganska säker på att man ibland skiftar i (hulk)grönt där någon sekund när stången åker i backen igen.. 😉 och äh, tack så mycket men jag vill bli starkare – såklart! 😀

 • Svara
  jeanna
  27 juli, 2014 at 15:53

  Jag äääälskar mark och det är min absoluta faboritövning i hela världen. Precis som du kan jag tycka att knäböjen är läskiga, men aldrig mark. Full kontroll, hela kroppen har en roll och pang. Älsk älsk! Fasen vad stark du är förresten.

  • Svara
   roethlisberger
   27 juli, 2014 at 20:29

   Jaaa det är verkligen min favvo med! Och precis så känner jag också – rörelsen funkar liksom bara när man är sådär jättefokuserad, när varje liten del av kroppen synkar, och då jäklar funkar den RIKTIGT! Pang upp och jag är ganska säker på att man ibland skiftar i (hulk)grönt där någon sekund när stången åker i backen igen.. 😉 och äh, tack så mycket men jag vill bli starkare – såklart! 😀

 • Svara
  Rund är också en form!
  28 juli, 2014 at 08:22

  Älskar också marklyft! 🙂
  Men hör till skaran (vi kanske inte är så många?) som tycker marklyften är lite läskigare än knäböjen. Nu kör jag inte 100 kgs vikter (än). Men största anledningen är nog för att jag är mer säker på tekniken i knäböj..?

 • Svara
  Rund är också en form!
  28 juli, 2014 at 08:22

  Älskar också marklyft! 🙂
  Men hör till skaran (vi kanske inte är så många?) som tycker marklyften är lite läskigare än knäböjen. Nu kör jag inte 100 kgs vikter (än). Men största anledningen är nog för att jag är mer säker på tekniken i knäböj..?

Lämna ett svar