Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

”ekonomisk” kycklingburgare med marinerade päron

Jag har skrivit förr om hur man på enkla sätt kan göra ”ekonomiska” varianter av klassiska rätter (tex köttbullar av köttfärs och linser istället för bara färs) och det här är en annan fiffig variant på samma tema som jag ofta äter här hemma. Snabbt, enkelt, gott och billigt!

Bönbiffar och falafel-inspirerade bullar är en stor favorit hos mig när det gäller billig, god mat. Men alla gillar inte smaken på bönor och linser, och konsistensen blir ju sällan riktigt ”köttig” om man till exempel vill få till en burgare. Då är mitt bästa knep att blanda köttet (jag äter mest kyckling, så hos mig blir det oftast med vanlig kycklingfilé) med vita bönor. Vita bönor smakar inte mycket när de är sköjda, och med ett gäng fina kryddor, färska örter eller annan smaksättning, tillsammans med kyckling, får man grymma burgare som både håller ihop bra och givetvis går att variera i all oändlighet vad gäller smaksättning. Jag gör ofta två portioner, av en kycklingfilé (som annars är en portion för mig, jag köper alltid frysta stora filéer) och sisådär en halv tetra bönor.

portoburgare1

Dagens lunch var ena halvan av laddningen – resten formade jag till små bollar och stekte samtidigt, och åt sedan till middag efter ett sent gymbesök. Älska rester! Hur som helst, lunchen, det som skådas på bild ovan. Kyckling/bön-burgare med persilja och andra goda smaker, på en bädd av honung/chili/ingefärs-marinerat päron och på toppen en portobellosvamp grillad i ugn med honungs-glaze. Mina smaklökar dansade all världens fina danser under de typ tre minuterna det tog mig att inta maten ovan. Himlans gott! Till det hela åt jag en påse rödbetschips jag fyndade under mitt senaste besök på Gryningen. Rödbetor, päron, honung och chili är liksom smakkompisar, ni vet. Äter sällan det ena utan det andra när det kommer till det gänget godsaker.

portoburgare2

Ja men ska vi kika på vad jag slängde ner i mixern för att skapa dessa burgare då?

 • 1 stor kycklingfilé
 • 1/2 tetra vita bönor (man tager vad man haver – no need att måtta liksom)
 • 1/4 rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • riven ingefära,  sisådär 1/2 till 1 msk kanske
 • en näve färsk persilja
 • kryddor, jag hade i umami och Renées lantbuljong bara
 • 1 äggvita
 • en rejäl dust fiberhusk, skulle gissa att det var en matsked ungefär

Som ni ser måttar jag sällan i sådana här recept. Det är faktiskt ganska enkelt; för löst? I med något som binder, så som mjöl eller fiberhusk. För torrt? I med något mer eller mindre flytande, så som ägg, grädde, kokosmjölk, grönsakspuré… whatever you fancy! Bara att mixa och sedan eventuellt låta vila i kylen; jag gillar att mixa ihop allt när jag ändå gör annat i köket, som i morse när jag jobbade hemifrån, då passade jag på att göra denna ”smet” och lät den sedan vila i kylen medan jag stack och tränade. Väl hemma, trött och hungrig, bara tryckte jag ut till biffar och stekte upp.

portoburgare3

De där marinerade päronen var ett lyckat spontant experiment och passade fantastiskt till burgaren. Jag skivade ett halvt päron i tunna skivor, och la i en skål där jag rört ihop en rejäl klick honung, en liten skvätt äppelcidervinäger, lite finhackad chili och riven ingefära. Tror jag hade i lite lantbuljong också faktiskt – för den har jag i det mesta. Jag vände dem lite då och då, lät stå under tiden jag var och tränade, och innan jag slängde in portobello-svampen i ugnen (200 grader i …. så lång tid det tar att steka burgarna och skära grönsaker 😉 hällde jag marinaden över för att få härlig ”glaze-känsla”. Något jag garanterat kommer göra om – en så liten sak som verkligen blir en fin prick över i!

Jag gillar portobello-svamp, men har tyvärr glömt bort den lite. Finns så mycket gott att äta, ibland bara glömmer man favoriter?! Har ni provat? Vad gör ni med portobello? Jag köpte en hel påse när jag nu sprang på dem i mataffären och mindes vår tidigare fling. har ett par gamla favvisar som jag ska göra igen, men alltid kul att få inspiration från er och era kök! 🙂

portoburgare4

 

 

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  pilla
  25 oktober, 2014 at 06:32

  Men vad läckert det såg ut!

 • Svara
  pilla
  25 oktober, 2014 at 06:32

  Men vad läckert det såg ut!

 • Svara
  Emelie
  25 oktober, 2014 at 08:20

  Har provat ett recept från Emma Barremyrs blogg, med kycklingfärsfylld portobellosvamp, och det blev jättegott 🙂

 • Svara
  Emelie
  25 oktober, 2014 at 08:20

  Har provat ett recept från Emma Barremyrs blogg, med kycklingfärsfylld portobellosvamp, och det blev jättegott 🙂

 • Svara
  Fanny
  25 oktober, 2014 at 11:22

  Ser jättegott ut! Som alltid iof. 😉 Gillar också kyckling men har jättesvårt att hitta ekologisk eller krav-märkt. Vad köper du för någon o hur tänker du kring det? Alltså om det ”räcker” med att köpa svensk eller om du går efter pris osv? 🙂

 • Svara
  Fanny
  25 oktober, 2014 at 11:22

  Ser jättegott ut! Som alltid iof. 😉 Gillar också kyckling men har jättesvårt att hitta ekologisk eller krav-märkt. Vad köper du för någon o hur tänker du kring det? Alltså om det ”räcker” med att köpa svensk eller om du går efter pris osv? 🙂

Lämna ett svar