BARS & RUTOR Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Julmys JULRECEPT Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Pepparkaks-Crispy Bars

Förra månaden klickade jag ju hem tre kilo nötsmör (och lite annat skoj). Ett kilo vardera av jordnötssmör, mandelsmör och cashewsmör.

Ja, de är slut. För över en vecka sedan faktiskt. Vi behöver inte ens prata om min överdosering av nötsmör.

myprookt1

Så det var med glädjeskutt jag tog mig till Ica häromdagen för att hämta hem en ny laddning finsaker från Myprotein. Självklart var det tre nya kilon nötsmör med i kartongen, men utöver dessa hinkar hade jag bland annat beställt följande till köket;

 • Anna Sward’s bok, som jag länge velat klicka hem men som liksom aldrig blivit av
 • massa sample-påsar proteinpulver i olika smak för att kunna prova mig fram till nya favoriter att ta hem större påsar av. Det finns ju ett par smaker att välja på, så ja – jag kunde helt enkelt inte bestämma mig.

myprookt2

 • flavdrops – precis som det låter, smaksättare i flytande form och jag tog nu hem vanilj och toffee
 • smaksättare i pulverform – har jag aldrig testat förr så jag valde cookies and cream, lemon cheesecake samt berry blast

myprookt3

 • två sorters proteinbarer – för de där dagarna jag är ute och flänger och kommer på för sent att jag borde ha gjort något mellis att ha med i väskan. Plus att jag liksom har som regel att prova allt som låter gott minst en gång. Man håller ju fast vid sina principer, liksom.
 • protein crispies – rispuffar av vassleproteinisolat

myprookt4

Ni kanske minns mina ”Chococo Crispy Bars” eller  ”Choco Nutella Crispy Bars”? Om ni inte minns, eller inte var med på den tiden, så rekommenderar jag varmt att besöka dem båda, det är två av mina absoluta favoriter ur recept-arkivet! Och givetvis menar jag då att ni ska göra dem också. För vissa saker är för fina för att missa – till exempel nämnda gotte!

Hur som helst var det dem jag tänkte på när jag la protein crispies i kundkorgen, och eftersom vi närmar oss juletider var det juliga smaker jag ville leka med först… så – det blev ett gäng Pepparkaks-Crispy Bars som tillverkades på stunds, med en citronsmakande frosting:

pepparkakskrisp1

(ger ca 10 små rutor)
Botten:

 • 2 msk agave
 • 1 msk mandelsmör
 • 4 msk mjukkokt, mosad sötpotatis
 • 2 msk mjölk
 • 20 sötningsdroppar med vaniljsmak
 • 1 tsk pepparkakskrydda
 • 1 tsk kanel
 • 2 skopor vassle (proteinpulver) med vaniljsmak

Citronfrosting:

 • 2 skopor + 2 msk vassle (proteinpulver) med vaniljsmak
 • 1 tsk lemon cheesecake smaksättning (går att skippa och smaka av med sötning/citronsaft istället)
 • 2 msk kokosolja (mjuk) helst utan kokossmak, men resultatet (utöver smak) blir detsamma oavsett
 • 2 msk agave
 • 1 msk mjölk
 • citronsaft

pepparkakskrisp2

Gör såhär:

 • Koka en liten sötpotatis mjuk (jag skär den i slantar och kokar, då går det snabbt!), mosa med en gaffel och ställ åt sidan.
 • Blanda crispies, havregryn, chiafrön och salt i en stor bunke.
 • I en mindre, microsäker skål, rör ihop agave och mandelsmör. Micra tills du fått en rinnig konsistens, rör då och då, tar ca 30-60 sek. Tillsätt mosad sötpotatis, mjölk, pepparkakskrydda, kanel och vaniljdroppar och rör ihop.
 • Rör ner proteinpulvret sked för sked, så du får en jämn smet. Häl sedanl smeten över den torra blandningen och arbeta ihop med händerna. Du kommer få en kladdig klump. Tryck ut på en plan tallrik eller en skärbräda som du lagt bakplåtspapper på, och ställ in i kylen medan du gör frostingen:
 • eh ja, frostingen är bara att röra ihop och bre över botten (är kokosoljan för hård så är det bara att micra den i några sekunder först, innan du rör ner resterande ingredienser). Smaka av med citronsaft, jag droppade i rätt bra då jag gillar ”fräsch” frosting. Ställ in hela kalaset i kylen och låt stelna innan du skär i bitar. Klart!

pepparkakskrisp3

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Lisa's Healthspo
  4 november, 2014 at 12:34

  Men mums så mycket gott!! Är du ambassadör? Kram 🙂

 • Svara
  Maria Nilsson
  4 november, 2014 at 19:59

  Hej! Du är så kreativ och duktig. Blir så inspirerad av alla dina recept som verkar helt fantastiska. Men jag har insett att många hälsosamma alternativ på godsaker innehåller nötter/mandel/nötsmör etc. Har du några tips på dessa nyttigare alternativen på bakverk utan nötter? Kan man istället använda tex solroskärnor/pumpakärnor? 🙂 tack för en fantastisk blogg

  • Svara
   roethlisberger
   5 november, 2014 at 11:27

   jag har faktiskt en del recept utan nötter, men ja – själv älskar jag ju nötter och nötsmör så många innehåller därför ”sånt” 😛 Precis som du säger kan man använda smör gjort på frön (sesam-, solros-, pumpa- osv osv) om man inte tål nötter. Eller kokossmör (kokosolja funkar i vissa recept)
   Mina bönkakor är tillexempel utan nötter (bas-receptet HÄR) och samma sak med chokladdrömmen aka min franska chokladtårta HÄR
   Tack för dina fina ord!

 • Svara
  Maria
  6 november, 2014 at 14:16

  Hej!
  Hur smakar egentligen Myproteins nötsmörer? De är ju så prisvärda att man blir sugen på att klicka hem några kilon, men jag har inte riktigt vågat än =)

  • Svara
   roethlisberger
   6 november, 2014 at 14:23

   jag älskar dem, annars hade jag inte beställt tre kilon till haha. Cashew- och mandelsmören är sjuuukt goda

   • Svara
    Maria
    7 november, 2014 at 17:35

    Det blir nog en beställning trots allt =) Jag hoppas jordnötssmöret också är gott, det är det som går åt mest!

Lämna ett svar