BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Ett litet inlägg om choklad (inkl. recept på fudge:igaste brownien)

Min kärlek till choklad är oändlig. Never ending. Starkare än starkast.

Choklad sviker aldrig. Choklad lyssnar. Choklad förstår.

frudgebrownie1

Tydligt exempel på att choklad är bäst: passar i och till och med allt. Allt blir faktiskt bättre med choklad. Godare. Sötsaker och bakverk utan choklad kan absolut vara goda, men de är på något vis inte fulländade. De blir alltid godare med choklad.

Jag har faktiskt en vän som inte gillar choklad. Rättelse: jag hade en vän som inte gillar choklad. Vi hänger inte så mycket längre. Vi kan låta skälet till den bleknande vänskapen vara osagt… men ja. Ni fattar.

Skitsamma – åter till choklad. Det bästa är när man får till bakverk som man kan kalla just ”bakverk”, men i själva verket är det massa choklad + litelite utfyllnad. Som denna brownie. Det kan vara så att jag kallar den brownie för att maskera ännu en överdos av choklad.

frudgebrownie4

Att äta denna brownie, är som att äta choklad. Fast lite mer fudge. Lite mer ”tugg” – även om man kan låta den smälta i munnen (om man av någon orsak har tid att fördriva och känner för att göra det, vill säga). Eller om man är som Beata, och brukar ”värma” chokladen mellan låren innan den intas (?!) så kan man säkert göra det med denna brownie också. Återigen – om man av någon orsak känner att tid bör fördrivas innan man får äta sin choklad.

För övrigt stod jag igår kväll och inspekterade några nya födelsemärken på min bröstkorg. Jag var förbluffad över att de bara ”poppat upp” från ingenstans och tyckte att det var lite märkligt.. Det tog mig flera minuter innan jag insåg att de liksom spred sig när jag rörde vid dem – och jag förstod att det faktiskt inte alls var födelsemärken. Det var choklad. Jag måste uppenbarligen öva på bordsskicket när det kommer till chokladätande.

frudgebrownie2

För en liten sats chokladiga fudge-brownies: (15×15 cm form)

 • 75g choklad
 • 70g kokosolja (smör funkar såklart också)
 • 80g (strax över 1 dl) strösocker eller sötning som mäter lika
 • 3 msk kokossocker
 • 1 ägg
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 30g kokosmjöl
 • en liten nypa salt

Smält kokosolja och bryt chokladen i mindre bitar och lägg i oljan. Rör ihop tills chokladen också är helt smält. Tillsätt resterande ingredienser (sikta i kokosmjölket för att undvika klumpar) och rör tills du har en jämn smet. Häll i en form som du lagt bakplåtspapper i, och grädda på 150 grader i 20-25 minuter. När den svalnat något, ställ in i kylen och låt svalna helt. Skär i bitar, antingen ”godis-storlek” eller större brownies. Det spelar egentligen ingen roll för med största sannolikhet äter du upp allihop inom 5 minuter. I sure did.

frudgebrownie3

Du kanske gillar

9 Kommentarer

 • Svara
  Ann-Sofi
  13 januari, 2015 at 18:28

  Oj, vad gott det ser ut! Väldigt enkelt recept också. Undrar bara om det är kokosolja med smak eller utan?

  • Svara
   roethlisberger
   13 januari, 2015 at 18:34

   Jag använder utan smak för det mesta, eftersom jag inte vill ha kokossmak på allting. Men gillar man kokos kan man såklart använda med smak, choklad tar ju ändå över rätt mycket 🙂 (plus att kombon choklad/kokos är rätt fin faktiskt!)

 • Svara
  Christina @ Chokladbloggen
  13 januari, 2015 at 21:42

  MEN GUD SÅ GOTT DET SER UT! Det här hamnar på ”att baka”-listan!

 • Svara
  Linda Assarsson
  13 januari, 2015 at 23:00

  Jag älskar verkligen choklad ❤️
  Denna låter supergod och bilderna..mums!!

 • Svara
  Jaana
  14 januari, 2015 at 07:45

  Denna ska absolut testas. Brukar du använda sockerfri choklad eller något annat? Tipsa gärna om dina favoriter. Tack för denna underbara blogg! Ha en fin dag.

 • Svara
  Rund är också en form!
  14 januari, 2015 at 08:11

  Åååh! 🙂

  Vilken ”effekt” har kokossockret och kokosmjölet? Kan man ev. byta ut det mot något annat, eller kanske ”hoppa över”…?

 • Svara
  amanda
  14 januari, 2015 at 14:11

  Ser DÖDSGOTT ut. får brutala BRUTALA chokladcravings nu. undrar dock om man kan byta ut ägget mot ett sk. ”flaxegg” för att få dom veganska?

 • Svara
  Barbro
  14 januari, 2015 at 16:13

  Ser gott ut.måste testa att baka.

 • Svara
  Alfhild
  16 januari, 2015 at 21:49

  Ååååh herre vad gott det blev! Måste dock erkänna att jag ”glömde” sätta in dem i ugnen, hmmm, eller ens hälla smeten i formen.. MEN det blev ju som underbart kladdkaka-chokladmousse-fudge-gojs även utan gräddning så satte in det i kylen i 15 min, mer kunde jag inte vänta, och sedan blev det bästa fredagsmyset på länge. Underbart!

Lämna ett svar