Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recensioner Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Vardagsuppdatering VEGAN

Ännu en variant på falafel, en god röra på grillad aubergine & rostade valnötter, samt en ny vegansk ingrediens

Jag tröttnar nog aldrig på falafel i olika varianter!

De små bollarna går verkligen att variera i all oändlighet och är den perfekta använda-upp-rester-maten. Denna gång tog jag tillvara på lite gröna ”rester” från att ha gjort en grön juice. Jag körde grönsakerna genom centrifugen först (broccoli, ärtor och färska sojabönor denna gång) och la åt sidan innan jag körde frukterna. Man kan givetvis använda lite vad som helst, jag har gjort falafel med rödbetor, morötter, grönkål… allt funkar!

Till dagens gröna falafel gjorde jag även en supergod ”röra” på grillad aubergine, rostade valnötter och pinjenötter. Jag hade i lite tjock naturell yoghurt, men skippar man det får man en god pesto. Är man vegan kan man såklart köra på vegansk ”yoghurt”, eller kanske silkestofu? Om någon provar återkom gärna med hur det blev!

falafelaubergine1

I falafeln hade jag även en för mig helt ny grej : Tartex påläggs-pastej. Som alltså är en (vegansk) pastej med ekologisk näringsjäst som bas. Man kan ha den på mackan, eller som jag gjorde nu använda den i mat. Tartex finns i sex olika smaker: Naturell, Ört, Ört/Vitlök, Champinjon, Oliv och Chili. I dagens falafel hade jag den med smak av ört/vitlök, och jag smakade även lite ur tuben – riktigt god! Har redan flera idéer på vad man kan göra med dessa pastejer…

tartex

Ja nog babblat av mig nu. Här kommer recept på både falafel och aubergine-röra/pesto. Låt smaka!

Grön Falafel (ca 15 st)

 • 2 dl ”gröna rester”
 • 1 tetra kikärtor (230g avrunnen vikt)
 • 2 msk paste
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk hackad basilika (väl ihop-tryckt vid mätning)
 • 1 msk hackad persilja (väl ihop-tryckt vid mätning)
 • saft från 1/2 citron
 • 1 msk kokosmjöl
 • valfria kryddor – jag körde på lantbuljong för den tröttnar jag aaaaldrig på

Jag bara slänger allt i en bunke och mixar ihop med en stavmixer. Smaka av med kryddor, tillsätt eventuellt lite kokosmjöl så som jag gjorde för att få en mer lättrullad deg. Rulla till bollar och antingen stek dem, eller lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem få yta i ugnen. Jag gör nästan alltid min falafel i ugn, av den enkla anledningen att jag får mer plats att göra annat vid plattorna under tiden de sköter sig själv i ugnen. Typ 200 grader, i kanske…(jag måste bli bättre på att kolla klockan) 15 minuter? Efter vad jag tror är ungefär halva tiden vänder jag på dem. Om jag kommer ihåg. Går faktiskt lika bra vilket som.

Grillad aubergine-röra

 • 1 ”mellanstor” aubergine – min vägde 350g
 • 80 valnötter
 • 30g pinjenötter
 • 1/2 rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk hackad persilja (väl ihop-tryckt vid mätning)
 • saft från 1/2 citron
 • 1,5 dl tjock naturell yoghurt
 • 1 msk olivolja
 • vitpeppar & salt
 • chiliflakes, efter smak men jag hade ungefär 1/2-1 tsk

Skär aubergine i skivor, salta och lägg mellan tallrikar + någon form av vikt ovanpå (typ bok eller tung burk). Detta för att få bort lite vätska och skynda på grill-processen senare. Jag lät auberginen ”pressas” i ungefär en halvtimme-timme, sedan häller man av vattnet, och så kan man ”dutta” lite extra med hushållspapper för att få bort ytterligare vätska. Sprid ut skivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och grilla i ugnen (200 grader) tills de fått yta. Ta ut och låt svalna, och under tiden rosta valnötter, lök skuren i stora skivor och vitlök (hela klyftor). Sista minuterna kan man slänga in pinjenötterna också. Låt allt svalna något, och mixa sedan med resterande ingredienser. Smaka av med både salt, vitpeppar och chiliflakes.

falafelaubergine2

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  27 januari, 2015 at 20:42

  Man kan aldrig få nog av falafel 😉

 • Svara
  Annie
  27 januari, 2015 at 20:42

  Man kan aldrig få nog av falafel 😉

 • Svara
  Fanny
  28 januari, 2015 at 06:27

  Alla dina bilder!!!!! Dregglar. Skulle inte du kunna slänga ihop ett fotoinspirerat inlägg? Lite om din kamera, ditt objektiv och efterbehandlig. Skulle vart guld värt!

  PS: Tartex vitlök & örter tillsammans med smörgåsgurka – magi! Smakar som leverpastejsmacka (på ett bra sätt).

 • Svara
  Fanny
  28 januari, 2015 at 06:27

  Alla dina bilder!!!!! Dregglar. Skulle inte du kunna slänga ihop ett fotoinspirerat inlägg? Lite om din kamera, ditt objektiv och efterbehandlig. Skulle vart guld värt!

  PS: Tartex vitlök & örter tillsammans med smörgåsgurka – magi! Smakar som leverpastejsmacka (på ett bra sätt).

 • Svara
  Carro
  28 januari, 2015 at 07:51

  Tjenare.
  Varje gång jag går in på din blogg nu de senaste dagarna så laddas en fil ner! (Vet ej vad, vill inte öppna..) Fler som haft problemet?

  • Svara
   roethlisberger
   28 januari, 2015 at 08:57

   Hej! Haha ja tydligen blev filmen från gymmet jag la upp häromdagen en fil som automatiskt laddades ner när man besökte min blogg.. tagit bort den nu, och ska försöka fixa det. Men det är alltså inget ”farligt” du råkat ”ladda ner” härifrån, ber dock om ursäkt, det var såklart inte meningen.. 😉

   • Svara
    Carro
    28 januari, 2015 at 18:51

    Haha, då förstår jag. *phew*

 • Svara
  Carro
  28 januari, 2015 at 07:51

  Tjenare.
  Varje gång jag går in på din blogg nu de senaste dagarna så laddas en fil ner! (Vet ej vad, vill inte öppna..) Fler som haft problemet?

  • Svara
   roethlisberger
   28 januari, 2015 at 08:57

   Hej! Haha ja tydligen blev filmen från gymmet jag la upp häromdagen en fil som automatiskt laddades ner när man besökte min blogg.. tagit bort den nu, och ska försöka fixa det. Men det är alltså inget ”farligt” du råkat ”ladda ner” härifrån, ber dock om ursäkt, det var såklart inte meningen.. 😉

   • Svara
    Carro
    28 januari, 2015 at 18:51

    Haha, då förstår jag. *phew*

 • Svara
  Margaretha
  28 januari, 2015 at 09:45

  Hej Fanny
  Jag har precis upptäckt din blogg och måste säga att trots att jag nästan är tre gånger så gammal som du ger den mig extremt mycket! Jag var på Instagram och kollade Wenngarns träningscenter och hittade dig där i flödet.
  Det jag älskar med din blogg är att jag ÄNTLIGEN får tips på sockerfria produkter. Och mer protein. Du har faktiskt fått mig att styra om min mathållning. Ett stort stort tack.
  Men nu undrar jag om du kan tänka dig att lägga ut en lista med länkar till de ställen där du beställer de flesta produkter? Och även ge tips på i vilka vanliga affärer man hittar vissa varor. Det skulle hjälpa så oerhört mycket.
  Själv bor jag i Sigtuna men du har säkert läsare över hela landet som funderar på samma saker.
  Vänliga hej
  Margaretha

 • Svara
  Margaretha
  28 januari, 2015 at 09:45

  Hej Fanny
  Jag har precis upptäckt din blogg och måste säga att trots att jag nästan är tre gånger så gammal som du ger den mig extremt mycket! Jag var på Instagram och kollade Wenngarns träningscenter och hittade dig där i flödet.
  Det jag älskar med din blogg är att jag ÄNTLIGEN får tips på sockerfria produkter. Och mer protein. Du har faktiskt fått mig att styra om min mathållning. Ett stort stort tack.
  Men nu undrar jag om du kan tänka dig att lägga ut en lista med länkar till de ställen där du beställer de flesta produkter? Och även ge tips på i vilka vanliga affärer man hittar vissa varor. Det skulle hjälpa så oerhört mycket.
  Själv bor jag i Sigtuna men du har säkert läsare över hela landet som funderar på samma saker.
  Vänliga hej
  Margaretha

 • Svara
  Josefine
  28 januari, 2015 at 11:22

  Haha, NYTT veganskt pålägg? Tartex har funnits sedan urminnes tider, eller åtminstone så länge som jag har varit vegetarian (och några år till) – vilket borde bli…. 18 år i år! Skillnaden nu är bara att de har gjort om receptet så att det innehåller kokosolja istället för palmolja. Mina grabbar älskar dock detta pålägg, och det är ett av få som min lilla kille faktiskt tål.
  Kramis!

  • Svara
   roethlisberger
   28 januari, 2015 at 14:52

   Jag skrev nytt för mig 😉 jag har sett förr men inte testat själv 🙂 Kram!

 • Svara
  Josefine
  28 januari, 2015 at 11:22

  Haha, NYTT veganskt pålägg? Tartex har funnits sedan urminnes tider, eller åtminstone så länge som jag har varit vegetarian (och några år till) – vilket borde bli…. 18 år i år! Skillnaden nu är bara att de har gjort om receptet så att det innehåller kokosolja istället för palmolja. Mina grabbar älskar dock detta pålägg, och det är ett av få som min lilla kille faktiskt tål.
  Kramis!

  • Svara
   roethlisberger
   28 januari, 2015 at 14:52

   Jag skrev nytt för mig 😉 jag har sett förr men inte testat själv 🙂 Kram!

Lämna ett svar