Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Mellis & Kvällis Recept Tillbehör TILLBEHÖR & SALTA SNACKS Vardagsuppdatering

Hampapanerade ”Avocado Fries” (jo faktiskt, det ÄR jättegott!)

Kompisar! Här har ni en grej ni måste prova:

avofries3
Avocado Fries
 – skivor av avokado, panerade med hampafrö och bakade tio minuter i ugnen. Låter det lite knasigt? Jag lovar, det är jättegott!

Jag åt dem rakt upp och ned som någon form av mellis/snacks, och till hade jag min klassiska snabbdipp som jag gör mest hela tiden när jag snabbt vill ha ”något gott att dippa i”. Den består av lika delar tjock yoghurt ochsweet chili-sås, yttepytte lite sriracha och en dutt kokossocker. Passade utomordentligt bra att dippa dessa fries i, visade det sig!

Jag blev förvånad över hur lätthanterliga de var efter gräddningen. Vet inte riktigt vad jag väntat mig, men kanske att eftersom avokado ju är rätt fett, så att den skulle bli ännu mjukare i ugnen..? Typ? ”Smälta”, som allt annat fett gör? Öh. Ja jag vet inte. Hur som helst, så gick dessa ”fries” superbra att både hålla och dippa. Med andra ord säger vi nu: hej sommaren 2015’s mingelmat-i-väntan-på-grillen, för det här kommer i alla fall jag göra om ungefär femtioelva gånger i sommar!

avofries2

Det var kalasduktiga Mike som inspirerade mig att prova det här. Istället för att panera i kokos som Mike gjorde, valde jag dock hampafrö, och eftersom jag inte hade arrowroot hemma använde jag kokosmjöl. Jag måttade inte heller kryddorna utan bara blandade salt, vitpeppar och min nuvarande favorit bland kryddblandningarna: fiesta lime. Använd vilka kryddor du gillar, och panera med antingen hampa eller kokos – eller kanske något helt annat? Det viktiga är att du testar!

Det här behöver du:

 • 1 avokado
 • 1 ägg + en skvätt vatten (≈1 msk)
 • valfria kryddor (≈1-2 msk sammanlagt)
 • 1 msk kokosmjöl
 • 4-5 msk hampafrö

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på strax över 200 grader. Min ugn är ca 150 år gammal och har inga siffror mellan 200 och 250, men jag vred i alla fall upp den till precis över 200.
 2. Ta fram tre skålar – i den ena blandar du kryddor. I den andra vispar du med en gaffel ihop ägg+vatten. I den tredje har du hampafrö.
 3. Häll över hälften av kryddorna i hampa-skålen och blanda ihop. I skål nr 1 (där du alltså har kvar hälften av kryddorna) rör du nu också ner kokosmjölet.
 4. Dela avokadon på mitten, ta bort kärnan och skär varje halva i 5 skivor. Doppa sedan varje skiva först i krydd-/mjölblandningen, sedan i ägg-vispet, och slutligen i kryddade hampafrö.
 5. Lägg på ett bakplåtspapper och skjut in i ugnen. När de börjar bli fint gyllene, efter sisådär 8-10 minuter, vänder du dem och låter dem vara inne ytterligare 2-3 minuter.
 6. Servera dina avokado fries som tillbehör till maten, ät dem som mellis, eller mumsa som snacks i soffan. Dippa gärna!

avofries1

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  1 juli, 2015 at 08:32

  Vilket bra tips till plockmat! Låter fantastiskt gott!

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  1 juli, 2015 at 08:32

  Vilket bra tips till plockmat! Låter fantastiskt gott!

 • Svara
  Maria
  1 juli, 2015 at 13:49

  Genialiskt! Varför gifter ni er inte, du och Mike?! TACK för att du inspirerar mig till tusen. Din kreativitet och dela-med-dig-ådra gör mina val och mitt liv så mycket enklare och bättre. Tack!

 • Svara
  Maria
  1 juli, 2015 at 13:49

  Genialiskt! Varför gifter ni er inte, du och Mike?! TACK för att du inspirerar mig till tusen. Din kreativitet och dela-med-dig-ådra gör mina val och mitt liv så mycket enklare och bättre. Tack!

 • Svara
  Hanna
  1 juli, 2015 at 16:39

  Vad tror du man kan använda istället för ägg när man panerar? 🙂

 • Svara
  Hanna
  1 juli, 2015 at 16:39

  Vad tror du man kan använda istället för ägg när man panerar? 🙂

 • Svara
  Andrea
  1 juli, 2015 at 19:35

  Men oj vad spännande, vad kreativ och påhittig du är!

 • Svara
  Andrea
  1 juli, 2015 at 19:35

  Men oj vad spännande, vad kreativ och påhittig du är!

Lämna ett svar