healthstories

Att komma igång igen efter en förkylning – och att förebygga att bli förkyld igen

Det är sällan jag blir sjuk. Men när det händer, ja då blir jag riktigt sjuk. Jag förvandlas till en snyftande och klagande liten, ofantligt klen, människa vars självömkan inte finner några rimliga gränser. För alla som orkar lyssna berättar jag om hur mycket livet suger, hur jag aaaldrig kommer orka göra någonting någonsin igen, hur ont allt gör osv osv i en sorglig oändlighet. Tills jag blir frisk. Pang boom sjukdomen ur systemet och jag blir Fanny igen. Skäms över hon den dära fjompen som legat i sängen och delat med sig av den ena klagosången värre än den andra.

De få gånger jag blir sjuk, tänker jag ca tusen gånger att jag ska se till att aldrig bli det igen.

…vilket givetvis är aningens orealistiskt men en kan absolut göra en hel del för att förebygga sjukdom och hålla sig pigg och kry! När jag i början av juli låg hemma sjuk svarade jag på en läsarfråga om ”hur man blir frisk snabbt” (HÄR) och idag tänkte jag, ihop med min samarbetspartner Coldzyme, tipsa om saker att tänka på när en ska börja komma igång igen. För att hålla sig frisk och inte riskera att bli lika sjuk, eller till och med ännu sjukare, igen.

 • När du blivit frisk – vila någon dag extra (ja, även när du är symptomfri)
  Återigen, träning är att bryta ner. Träning är att, på kort sikt, göra din kropp mer mottaglig för infektioner. Träning är en ”stress” även för en frisk kropp, ännu mer för den kropp som precis arbetat satan för att få bort en sjuka. Du kickar dessutom igång ditt kardiovaskulära system, vilket i princip innebär att kroppen skickar iväg eventuell kvarvarande infektion som en våg genom hela kroppen. Det låter inte så bra va? Nä, det är inte så bra, och kan resultera i mycket allvarligare och väldigt mycket farligare symptom.
 • Ta vara på ”mellandagarna” och använd dem till att planera
  Det var vad jag gjorde, när jag var människa igen men mitt sunda förnuft sa mig att jag borde vänta lite till innan jag äntrade gymmet igen. Jag googlade runt och läste på om olika varianter av upplägg och träningsprogram i många timmar, för att sedan när jag vilat några dagar extra och kunde börja träna så smått, vara mer taggad än någonsin. För mig är det lätt hänt att jag känner mig rätt vilsen bland vikterna när jag återvänder till gymmet efter några veckors vila, och då är det superskönt att ha en plan med vettig struktur att börja följa direkt! (och som ni vet vet det här laget valde jag alltså att testa på ett DUP-upplägg, som passande nog inleds rätt mjukt)

bankbojfanny

 • När du väl börjar, trappa upp sakta
  Det är exakt noll och ingen idé att gå från sängliggande till 110% i någon slags tro att man kan ”kompensera” för missade träningsdagar. För det första är några dagar eller veckor utan träning en fjärt i rymden, försök att se det i större perspektiv; några veckor av alla de många många år du har ägnat dig, och tänker fortsätta ägna dig, åt träning. Det är ingenting! Det finns verkligen ingen orsak att träna på ett sätt som varken gynnar prestation eller välmående (utan alltså snarare gör motsatsen).
 • Om man efter några pigga, starka veckor känner av förkylningssymptom igen
  Jag skötte mig fint nu efter min senaste sjuka, och vilade flera dagar extra trots stor iver att komma in bland vikterna på gymmet igen. När jag väl kom tillbaka kände jag mig stark och slapp ”återfall” i sjukan, meeen så häromdagen kände jag av ett litet litet kli i halsen, och bestämde mig för att köra en kur ColdZyme med förhoppningen att förbli frisk (vilket jag förblev, yey!).

coldzyme1

För den som undrar vad exakt ColdZyme är för något, så är det alltså en munspray som förebygger förkylning. Jag upptäckte ColdZyme redan våren 2014 under Blogger Boot Camp, och är uppriktigt superglad att nu ha en samarbetspartner vars produkt jag är så nöjd med.

Såhär enkelt är det: Två spray i munhål+svalg varannan timme, och på slemhinnan bildas då en skyddande barriär vilket hindrar förkylningsvirus att få fäste. Jag väntade mig någon slags… slemmig känsla i gommen, men nä, någon sådan infinner sig inte. Känns mest bara fräscht.
Om den funkar? Ja, för mig har den som sagt funkat. Sedan den där morgonen då jag kände av lätta kittlingar i halsen och jag började spraya, känner jag mig nu efter fem dagars behandling helt frisk och symptomfri igen. Skönt!

För den som är nyfiken på ColdZyme och vill ”förkylningsskydda” själv, hittas munsprayen på de flesta apotek (och online på exempelvis apoteket och apotekhjärtat). Det finns två storlekar; den mindre, ColdZyme OneCold, räcker för EN förkylning, den större flaskan räcker lite längre.

coldzyme3

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Jessica
  7 augusti, 2015 at 10:44

  Hahaha är precis likadan ? ligger å nästa gråter att ”såhär kommer det alltid vara” och ”jag kommer aldrig bli frisk”!!! Gick väl an för min sambo förut att höra på detta max en vecka/år men efter att sonen börja dagis och vi va sjuka varannan vecka (ej överdrivet) blev min familj liiiite trött på att höra på samma sak hela tiden…. (Ringde å grät ut hos mamma istället haha..)

  • Svara
   roethlisberger
   7 augusti, 2015 at 13:28

   Hahaha ja men PRECIS – jag ringer också alltid mamma för att ösa ur mig all eländighet! Haha ”för hon vill nog höra” 😛

 • Svara
  E
  7 augusti, 2015 at 17:29

  Tränade du under tiden du sprayade med sprayen eller vilade du? För vilade du ändå kan sprayen likväl ha varit verkningslös 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 augusti, 2015 at 19:12

   Jag tränade

Lämna ett svar