kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Tillbehör TILLBEHÖR & SALTA SNACKS Vardagsuppdatering

Protein-Bearnaise?

Okej, bearnaise alltså. Såsen som normalt består av främst skirat smör och äggulor, och därför också är en väldigt fet och energirik sås i sitt orginalformat. Den såsen i protein-version. Med en bas på kvarg…

Tro mig, JAG VET hur o-gott det låter. Faktum är att orsaken att jag testade att göra det här alls, var just att jag var så otroligt skeptisk till hela grejen när jag fick höra om det. Syrlig kvarg som bas i en sås som brukar smaka smör? Liksom, någon måtta får det vara!

Men faktiskt (och ingen är mer förvånad än jag själv) det blev riktigt gott!

proteinbea

Det finns en del varianter på nätet, och vad jag förstått kommer ”orginalreceptet” på denna bea från Axon (här). Jag gjorde om lite och minskade mängden kvarg, hade vinäger istället för citron, skippade olivolja och använde torkad dragon då jag inte hade någon färsk hemma. Eftersom det med kvarg blir lite syrligt, droppade jag ner några (typ 5?) steviadroppar med citronsmak också.

Protein Beanaise: (en liten skål, runt 2dl kanske?)

  • 150g kvarg
  • 2 äggulor
  • 1 tsk vit vinäger (jag använde vit balsamvinäger)
  • 1/2-1 tsk torkad dragon
  • en rejäl nypa salt
  • valfri smaksättning (jag körde ”classic” denna gång; yttepyttelite vitpeppar)
  • ev. några steviadroppar m citronsmak

Gör såhär:

  1. Rör ihop dragon och vinäger i en skål, salta och ställ åt sidan någon minut.
  2. Knäck äggen och separera gulorna från vitorna.
  3. Rör ner äggulor och kvarg i skålen med vinäger och dragon.
  4. Smaka av och smaksätt med eventuella kryddor, och vill du dämpa syrligheten tillsätt någon droppe stevia.
  5. Servera direkt, eller ställ in i kylen. Personligen tycker jag att denna bea smakar både bättre, men framför allt så smakar den faktiskt mer, efter en natt i kylen.

PS: på tal om Axon – det här inlägget han skrev om funktionell träning härom veckan tycker jag är läsvärt. Keep it simple!

Du kanske gillar

8 Kommentarer

  • Svara
    Yohanna
    26 september, 2015 at 18:17

    Men oj! Att det går? Får väl testa någon dag. Äter bea typ jämt. Älskar det!

  • Svara
    Yohanna
    26 september, 2015 at 18:17

    Men oj! Att det går? Får väl testa någon dag. Äter bea typ jämt. Älskar det!

  • Svara
    Kate
    27 september, 2015 at 07:23

    Ser urgott ut juh!!!

  • Svara
    Kate
    27 september, 2015 at 07:23

    Ser urgott ut juh!!!

  • Svara
    Michaela
    29 september, 2015 at 21:49

    Vilken fetthalt hade du på kvargen? 🙂 Bara måste provas!

  • Svara
    Michaela
    29 september, 2015 at 21:49

    Vilken fetthalt hade du på kvargen? 🙂 Bara måste provas!

  • Svara
    Fia
    30 september, 2015 at 18:32

    Du skulle inte kunna hitta något recept på en bättre variant av currysås? (om du nu inte har det någonstans i registret) 🙂

  • Svara
    Fia
    30 september, 2015 at 18:32

    Du skulle inte kunna hitta något recept på en bättre variant av currysås? (om du nu inte har det någonstans i registret) 🙂

Lämna ett svar till Fia Avbryt svar