healthstories Kost Vardagsuppdatering

”Att man går en matlagningskurs och lär sig laga italiensk mat betyder ju inte att man sedan måste äta ENBART italiensk mat resten av livet?!”

Hej kompisar! Det här är var jag ägnat mig åt de senaste dagarna – jag har tillrett, lagt upp och serverat alldeles ljuvlig rawfood på STHLMRAW (ni vet, det urgulliga kaféet som jag skrev om förra helgen).

Jag blev ofantligt glad när jag för ett tag sedan fick frågan om att bli en i gänget och erbjöds jobb som rawfood-kock. Mitt svar var såklart ja, och efter upplärning kommer jag arbeta lite på Sthlmraw med de andra goa tjejerna där. Eftersom jag har en hel del annat jag jobbar med i mitt eget företag så passar det mig helt perfekt, och jag ser verkligen fram emot att lära mig mer om rawfood. Men allra mest ser jag fram emot att få arbeta med något jag tycker är så galet roligt, på ett så himla mysigt ställe och med så himla fina människor!

sthlmrawjobb1

Jag har också tänkt en del på något jag inte kan sluta bli förvånad över och tycker är väldigt märkligt, ja ärligt talat tycker jag det är riktigt dumt, är hur en del människor anser att just när det gäller hur en äter så måste det vara på ett visst sätt precis hela tiden, varje dag varje måltid. Annars ”räknas” det inte. Jag har talat en del med tjejerna på Sthlmraw om det här, då ingen av oss äter enbart rawfood. De berättade för mig att det många gånger höjts på ögonbryn över det faktum att de äger och driver ett framgångsrikt rawfood-café men själva inte äter 100% raw eller är veganer.

Själv har jag fått höra att det är ”dubbelmoral” att jag använder mandelmjölk och kokosolja men också äter kvarg. För kvarg är en mejeriprodukt och kommer från djurriket. Alltså, jag förstår inte, måste jag välja? Jag tycker ju inte att det ena per automatik behöver utesluta det andra.

Det där man hör och läser och läxas upp om hela tiden, ni vet att ”om alla åt vegetariskt bara en enda dag i veckan så skulle det göra X skillnad för miljön och rädda X antal djur” osvosv – det är skitsamma nu då plötsligt? Det är inte längre bra val man gjort utan tvärtom ”dubbelmoral”? Räknas de där valen man gör ibland, plötsligt inte alls, enbart för att man andra gånger väljer annorlunda? Utöver saker jag kort och gott inte tycker smakar gott, så har jag egentligen ingenting jag inte äter. Däremot finns det en himla massa fint som jag äter.

Jag äter vegetariskt eller rawfood ibland – andra gånger steker jag kyckling eller fisk. Jag dricker smoothies på mandelmjölk ena dagen – och köper hem gräddglass nästa. Jag bakar en sockerfri proteinkaka till mellis – för att till middag äta en pizza. Jag boostar med en grön juice då och då – och ibland dricker jag ett glas vin.

Slutligen vill jag citera min fina chef Marina som sammanfattar det så bra;

Att man går en matlagningskurs och lär sig laga italiensk mat betyder ju inte att man sedan måste äta ENBART italiensk mat resten av livet?!

sthlmrawjobb3

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  19 november, 2015 at 21:28

  Det där har jag också tänkt på mycket, att det enligt vissa måste vara ”all in” och att en viss kosthållning ska hållas slaviskt. Jag är precis som du och äter väldigt varierat. Det som är en gemensam nämnare för allt jag äter är att det är GOTT!

  Grattis igen till jobbet! Du kommer förgylla det där stället. Helt klart!

 • Svara
  Paulina
  19 november, 2015 at 22:06

  Jaaa, detta är så bra så bra! Jag älskar att blanda dieter/ koster/ hälsosyner i mitt liv och gör det när det passar mig själv. Ena dagen kanske jag äter rawfood medan jag dagen efter hoppar direkt till, kanske inte alltid medvetet, LCHF. I min kost finner man mat som är fritt från socker, gluten, ägg och mjölkprodukter, men det kan också vara lika stor chans att man finner mat som är fylld med dessa ingredienser (förutom möjligtvis socker). Jag äter veganskt, vegetariskt, low carb, low fat, rawfood, high protein, LCHF, GI, paleo, medelhavskost och alla möjliga andra matformer som finns därute – när jag själv VILL. Vad jag kallar detta? Jag kallar det en allsidig kost utan några begränsningar, och det är det som funkar för mig.

  //nouw.com/100kitchenstories

 • Svara
  Emmatora
  20 november, 2015 at 06:25

  Klokt skrivet! Då ser jag fram emot några raw-food recept a la Fanny i fortsättningen!

 • Svara
  Jenny
  20 november, 2015 at 11:46

  Åh herregud vad gott det ser ut, särskilt sista bilden! Jag är vegan och är bara glad när du gör något veganskt recept eller ger veganska alternativ i recepten, vilket var super i din andra e-kokbok! Jag vet att vi veganer kan bli lite snobbiga ibland pga vår frustration, men självklart är det bättre att äta skippa kö att inte bry sig alls.ttet en gång i veckan, vara flexiterian/pescetarian/lakto-ovo-vegetarian än att inte bry sig alls.

  Kommer du att stå något i kassan på Sthlm Raw så att man kan säga hej eller så? Vore kul när jag följt din blogg så länge.

 • Svara
  Hanna
  20 november, 2015 at 23:30

  Nu är ju veganism ett etiskt ställningstagande som faktiskt innebär att inte utnyttja djur överhuvudtaget (alltså mer än mat), så antingen är man vegan eller inte. Däremot kan man ibland äta vegetariskt, ibland lakto-ovo, ibland animaliskt osv.

Lämna ett svar