Ni vet de där dögoda pepparkakorna jag skrev om och gav er recept på för dryga veckan sedan? I dem använde jag Tyngre’s vassle i smaken kanelbulle, och det är helt klart ett nytt favvo-protte hos mig. Supergott! Eftersom jag förälskat mig totalt också i deras aminosyror i smaken ”mormors egen”, bestämde jag mig i förra veckan för att klicka hem lite mer skoj från Tyngre att leka med i köket.
Det blev bland annat kasein i smaken kladdkaka, och vassle i smaken nötkräm. Jag visste faktiskt redan innan paketet kom vad jag ville göra först av allt – brownies. Chokladiga och perfekt kladdiga nutella proteinbrownies. Så det gjorde jag, och de blev precis så bra som jag hade hoppats!
Du behöver: (en liten form ca 15x15cm)
- 25g hasselnötssmör
- 10g neutral kokosolja
- 30g mörk choklad (jag använde denna sockerfria)
- 25g vassle i smaken ”nötkräm”
- 16g kakao (2 msk)
- 8g havremjöl (1 dryg matsked)
- 1/6 tsk salt
- 1/5 tsk bikarbonat
- 1 helt ägg
- 1 äggvita
- 30g sötströ (jag använde sukrin, självklart funkar vanligt strösocker)
- 1/4 dl kokossocker (10g)
- 1/4 dl sukrin gold (12g) – eller ytterligare 1/4 dl kokossocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 180 grader, och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form.
- Hacka chokladen och rör ihop hälften av den med resterande torra ingredienser. Ställ åt sidan.
- Smält ihop resten av chokladhacket med kokosolja och hasselnötssmör (det räcker med några sekunder i micron). Ställ åt sidan att svalna.
- Vispa med elvisp upp ägg, äggvita, kokossocker och sötning tills fluffigt.
- Tillsätt choklad/hasselnöts-smeten medan du har vispen igång på lägsta hastighet och sluta vispa när allt har blandats.
- Vänd ner den torra blandningen, antingen med slickepot eller vispen, men ”övervispa” inte. Se bara till att smeten är jämn utan klumpar.
- Häll smeten i den förberedda formen och grädda i den övre 1/3 av ugnen i ca 15-20 minuter.
- Låt svalna helt, och ställ in i kylen över natten. Skär sen upp i bitar.
Angående gräddtiden: Gräddar du brownien i bara 15 minuterkommer mitten vara ganska lös och, om du skär i den för tidigt, rinna ut. Efter en natt/några timmar i kylen kommer den dock bli underbart kladdig (precis som en grym brownie ju SKA vara) och lätt att skära i bitar. Min brownie som ni ser på bilderna här, hade jag i ugnen 15 minuter.
3 Kommentarer
Marja - Baka Sockerfritt
9 december, 2015 at 17:35Ojoj, det här ser ju bara för gott ut! Mums!
Linn Strömberg
10 december, 2015 at 10:59Åh vad gott!
Stina
23 maj, 2018 at 09:50Tjo! Kan man räkna ut innehållsförteckningen till dessa? Ser helt underbara ut!