BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte kitchenstories Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept

Chokladkaka med hasselnötter och nutellafrosting

Ja men nu är det väl dags för ett nytt kakrecept här i bloggen, eller hur? Ja men så kände jag i alla fall; att nu är det faktiskt dags för ett recept på en ljuvligt god chokladkaka här! En kaka som är sådär riktigt chokladig, innehåller en otippad ingrediens och inte minst (i min mening viktigast av allt, även när det gäller ”hälsogotte”) är väldigt, väldigt god.

Att choklad+hasselnöt är en vinnande smakkombination är kanske ingen nyhet. Inte heller att jag gillar att maskera proteinrika, i bakverk rätt ovanliga, livsmedel i ett sött format. Den här chokladkakan har en bas på linser, och förutom att jag i smeten hade hackade hasselnötter så toppade jag den sedan också med en härlig hasselnöt- & chokladfrosting.

chokladkakalinser2

Chokladkaka med hasselnötter och nutellafrosting

Min form mäter 18 cm i diameter. Har du en ”normalstor” form med mått på 24-26 cm? Inga konstigheter! Dubbla bara receptet och förläng gräddningstiden.

Chokladkaka:

  • 1 tetra linser (knappa 3 dl)
  • 1 helt ägg
  • 2 äggvitor
  • 1/2 msk kokosolja (jag använde neutral, smaksatt funkar givetvis lika bra)
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1,5 dl kakao
  • 1/2 dl sötströ eller strösocker
  • 1/2 dl sukrin gold eller kokossocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 dl hasselnötter

Frosting:

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka hasselnötterna och ställ åt sidan.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform och fetta botten+kanter.
  4. Skölj linserna, gärna flera gånger, och låt rinna av.
  5. Mixa linserna med resten av ingredienserna (inte hasselnötterna) till en slät smet.
  6. Rör ner hasselnötterna i smeten och häll sedan över i den förberedda springformen.
  7. Grädda i ca 20 minuter, använd en provsticka (mitten får gärna vara lite kladdig, men ska inte vara lös)
  8. Låt kakan svalna helt och ställ in i kylen över natten. Det är värt väntan, jag lovar! Min kaka stod faktiskt två hela nätter i kylen.
  9. Rör ihop ingredienserna till frostingen och smaka av med steviadroppar. Frosta kakan, och ställ sedan in i kylen tills servering.

chokladkakalinser1

Psst! Gillar du kombon choklad & hasselnöt, så bör du testa mina Nutella Brownies jag gjorde för några veckor sedan. Tokgoda!

Du kanske gillar

11 Kommentarer

  • Svara
    Charlotta
    9 januari, 2016 at 19:46

    Ser verkligen jättegott ut! Men hur mycket hasselnötter ska det vara i receptet? Hittar inte igen de bland ingredienserna ?
    Mvh Charlotta

    • Svara
      roethlisberger
      10 januari, 2016 at 13:19

      ”en näve” är kanske lite luddigt, så säg 1/2 dl ungefär? 😉 hihi

  • Svara
    Katarina
    10 januari, 2016 at 10:53

    Åh, ser jättegott ut! Ha en fin söndag, kram!

  • Svara
    My
    10 januari, 2016 at 18:50

    Ser drömgod ut. Linser! Den var ny! Hur var det att baka med linser jämfört med böner och kikärtor som ju är relativt vanligt förekommande i dina bakverk? Och vad gör balsamvinägern för kakan om du förstår vad jag menar? Kram

  • Svara
    Genus
    11 januari, 2016 at 06:18

    Vad spännande med otippade ingredienser! Så roligt att testa nya smaker och upptäcka ingredienser där man minst hade anat dem…
    En fundering jag har, hoppas det går bra att jag frågar, det är just så att det blivit mycket godis/bakverk här på bloggen, visserligen är alla dina recept jättefina och inte minst smakfulla, men tar man även till sig de mellanmålsprodukter du visar, proteinbars, rawbollar etc så blir det ganska så mycket godis/fikamat för den delen. Hur funkar det o vardagen? Att få in de söta alternativ resp söta produkter man köpt och vill testa. Blir det att dra ner på matiga mellanmål och/eller lagad mat? Äter man t ex bollar till mellanmål så blir det nu bara lunch och middag kvar som matiga måltider?

  • Svara
    Filippa
    11 januari, 2016 at 10:47

    Åååå jag som tänkt baka en chokladkaka med linser nu i helgen haha! Tänkte att det här borde väl vara en utmärkt kombo med choklad ;p Och den där ser väl helt fantastisk ut ju (Emojii med hjärtögon!!)

  • Svara
    Emma
    11 januari, 2016 at 21:49

    Hej! De flesta recept som bakas med bönor etc som grund rekomenderas oftast att stå i lunch ett dygn, vad beror det på?:) dock så är de förbaaaaskat goda 😀

    • Svara
      roethlisberger
      11 januari, 2016 at 23:52

      Hej! Hmm jag kan ju inte tala för ”andra” och andras recept, men jag tycker överlag att mycket bak/gotte med choklad blir bättre efter en natt i kylen. Inte minst kakor och brownies av olika slag, under en eller två nätter i kylen ”står de till sig” och chokladsmaken intensivare. Men gör jag ljusa bönkakor, så som min ”sommarkaka” som är som en klassisk sockerkaka, så vill jag ju tvärtom ha dem ”lätta och fluffiga”. Så mitt svar för mina kakor är att chokladiga ting som gärna får vara kladdiga/mastiga, blir bara bättre om de får ”stå till sig” i kylen några timmar 🙂

  • Svara
    Anna - Trend o träning
    12 januari, 2016 at 06:44

    Men Fanny vad GOTT! Du är helt otroligt duktig. När kommer din egen bok? Vi kanske kan göra en gemensam, ”Stark av sött” 😉

    Maila gärna om du har tid att ses framöver. Från nästa vecka är jag på praktik inne i stan & då kanske vi kan ta en lunch eller fika?

    KRAM!

  • Svara
    E
    13 januari, 2016 at 20:14

    Alltså denna VAR så god! Och mäktigt chokladig (precis som jag vill ha dem). Har verkligen inspirerats så av din blogg och bakat väldigt många av dina recept. Du är grym!

  • Svara
    Charlotta
    22 januari, 2016 at 09:57

    Kan man använda röda linser eller är det ”vanliga” det måste vara? ? Tacksam för svar!
    Mvh charlotta

Lämna ett svar till Katarina Avbryt svar