Färska vårrullar är ett typiskt bra sätt att äta upp diverse överblivna grönsaker en kanske har liggande i kylen. Ja och så är det ju både snabbt och himla gott också! Häromdagen gjorde jag en liten laddning till lunch, och vårrullarna i sig var väl inget märkvärdigt kanske, men dippen. Den-här-dippen (!!!!)
Om du inte gjort färska vårrullar tidigare och är lite sugen på att testa är det här vad du behöver veta:
De kan fyllas med precis vad som helst. No rules. Be crazy.
Rispapper hittar du på närmsta livsmedelsbutik, och det står visserligen på förpackningen hur en gör, men enkelt förklarat går det till såhär:
- Rispapper doppas, ett i taget, i ljummet vatten. Det ska bara bli mjukt för att kunna rullas, och tar några sekunder.
- Pappret läggs på en skärbräda, och på det läggs sedan fyllningen.
- Sidorna viks in, från höger och vänster, över fyllningen. Sedan rullas en rulle, nedifrån och upp.
Jag fyllde mina vårrullar med risnudlar, hackad färsk koriander, avokado, gurk- och morotsstavar, samt sharonfrukt.
Dipp:
- 1/2-1 dl jordnötsmjöl – eller jordnötssmör
- 1 msk tamari
- saften från 1/2 lime
- 2,5 msk sukrin gold eller kokossocker
- 1/4-1/2 tsk sriracha*
- 1 stor vitlöksklyfta, pressad
- 1/2 tsk riven färsk ingefära
- 1 msk varmt vatten (använder du jordnötssmör behöver du nog mer)
* har du inte sriracha kan du givetvis använda någon annan chilisås, eller bara finhacka färsk chili
Hur göra? No rocket science – bara rör ihop. Tillsätt vatten tills du är nöjd med konsistensen (och tycker du det blir för löst, tillsätt bara mer jordnötsmjöl/jorsnötssmör)
Hur många personer räcker dippen till? Ja, det beror givetvis på… jag tycker den är så fasligt god så jag hade inga problem att äta upp den (”dippa upp” den..?) själv, men kanske att de flesta skulle hävda att det räcker till två. När den ena av dessa två inte är jag, då.
Inga kommentarer