inspirationstories Tankar om ting Vad vi borde prata om

Tankar om ångestpodden, och stora varma tack till er som gör skillnad, på riktigt.

För några veckor sedan hittade jag Ångestpodden. Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg driver podden som på 8 månader gick från helt okänd till att ha hundratusentals lyssnare i månaden, och i augusti 2015 startade de ”Inget Filter”. Inget Filter fungerar som paraplyet under vilket de samlar sina olika sociala medier där de aktivt, varje dag arbetar för att bryta tabut kring psykisk ohälsa. De vill fungera som opinionsbildare och förändra samhällets syn på den psykisk ohälsan, och utöver podden har de en föreläsning som heter ”Förr eller senare känner du igen dig”.

Som alltid när jag hittar en ny podd börjar jag från början, och först att gästa podden var Sofia ”ptfia” Sjöström som pratade om sin utmattningsdepression i avsnitt nr3. Jag minns när Sofia skrev om det här första gången, och alla gånger hon talat- skrivit- och debatterat om ämnet sedan dess har jag tänkt att gud så viktigt det här är. Varje gång har jag tänkt att det är helt sjukt att det ska behövas, att det var och faktiskt fortfarande är något man måste förklara. Motivera. Känner att man i princip måste ursäkta sig för.

Ibland får jag kommentarer om att det räcker nu, ”sluta skyll på diagnoser och sjukdomar hit och dit”. Jo, det gör mig ledsen, och framför allt gör det mig uppgiven. För jo, det talas mer om psykisk ohälsa idag än för bara några år sedan, det gör det. Men uppenbarligen är vi långt ifrån den förståelse och den insikt alla vi, som på ett eller annat sätt kommit i direkt kontakt med psykisk ohälsa, önskar att samhället i stort hade. Alla vi som av ett eller annat skäl valt att trots kommentarer, pikar, förutfattade meningar och nonchalanta antydningar från olika håll, ändå fortsätta prata om det. Fortsätta prata om hur sjukt jäkla pissigt det är att leva med en sjukdom, eller i ett tillstånd, som gör att vi fortfarande inte riktigt har en socialt accepterad plats i dagens samhälle. 

fordetarviktigt

Det här är en väldigt viktig podd. Jag började som sagt från början men har emellanåt hoppat lite framåt i tiden för att några gäster eller ämnen lockat mig. Exempelvis det avsnitt som släpptes häromdagen, med Therese Lindgren, som har en av Sveriges mest besökta youtube-kanaler med över 300 000 prenumeranter. Therese publicerar videos om skönhet; allt från hud- och hårvård till smink-turtorials till mode – och så pratar hon ärligt och öppet om sin panikångest och klaustrofobi. Jag ska vara helt ärlig och säga att Therese var en helt ny ”bekantskap” för mig, och det sa faktiskt bara ’klick’ direkt. Vilken människa!

Ni som hängt med här i bloggen ett tag vet att jag skrivit en del om det här med psykisk ohälsa, inte minst min egen. Under fliken ”läsvärda inlägg” ovanför headern har jag samlat ett par inlägg, för den som vill läsa igen eller kanske missat något. Eller skicka länken till någon som kanske skulle behöva påminnas. Exempelvis skrev jag för dryga halvåret sedan inlägget För det är väldigt väldigt ensamt, att leva med en tumör jag inte kan rå för att jag har, men ändå konstant blir bortdömd för och i början av 2016 skrev jag det där med att känna två saker samtidigt, trots att de är totalt oförenliga med varandra

Tack Ida och Sofie, för allt ni gör. Tack för Ångestpodden, tack för Inget Filter och tack för att ni pratar. Tack underbara människor som Sofia och Therese, för allt ni gör och för att ni använder era kanaler där ni kan nå ut och göra skillnad på riktig.


LÄNKAR: Ångestpodden på itunes || Ångestpodden på instagram || Hemsidan Inget Filter

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  Jeanna
  18 mars, 2016 at 14:02

  Tack Fanny! Lyssnar på PT-Fia-avsnittet i detta nu.

 • Svara
  Jeanna
  18 mars, 2016 at 14:02

  Tack Fanny! Lyssnar på PT-Fia-avsnittet i detta nu.

 • Svara
  ISA
  18 mars, 2016 at 15:58

  I know! SÅ viktigt. Känner ibland att jag inte ”borde” skriva så mycket om min psykiska ohälsa i bloggen, för ”sånt ska man ju inte vara för ärlig med”. Men jo, det är en del av mig och jag är så trött på all mörkning och alla tabun. Tack för att du skriver om detta med <3

 • Svara
  ISA
  18 mars, 2016 at 15:58

  I know! SÅ viktigt. Känner ibland att jag inte ”borde” skriva så mycket om min psykiska ohälsa i bloggen, för ”sånt ska man ju inte vara för ärlig med”. Men jo, det är en del av mig och jag är så trött på all mörkning och alla tabun. Tack för att du skriver om detta med <3

 • Svara
  Mari
  19 mars, 2016 at 19:42

  Så viktigt! Jag vet precis..

 • Svara
  Mari
  19 mars, 2016 at 19:42

  Så viktigt! Jag vet precis..

 • Svara
  Karin Fitness & Hälsa
  19 mars, 2016 at 22:21

  Bra tips! Jag som tycker att jag har koll på många poddar har missat den här. Blir till att ladda ner och lyssna!

  • Svara
   roethlisberger
   21 mars, 2016 at 14:41

   Gör det! Själv är jag rätt dålig på att ”hitta” poddar, vart ska en börja ens?! Finns SÅ många, och vill ju inte (bara) ta de översta på topplistan heller, utan tycker det är roligt att hitta ”ännu lite okända guldkorn”, liksom… 😀
   Hoppas du gillar denna! Har du något spontant tips till mig?!

 • Svara
  Karin Fitness & Hälsa
  19 mars, 2016 at 22:21

  Bra tips! Jag som tycker att jag har koll på många poddar har missat den här. Blir till att ladda ner och lyssna!

  • Svara
   roethlisberger
   21 mars, 2016 at 14:41

   Gör det! Själv är jag rätt dålig på att ”hitta” poddar, vart ska en börja ens?! Finns SÅ många, och vill ju inte (bara) ta de översta på topplistan heller, utan tycker det är roligt att hitta ”ännu lite okända guldkorn”, liksom… 😀
   Hoppas du gillar denna! Har du något spontant tips till mig?!

 • Svara
  Jessica
  20 mars, 2016 at 12:39

  jag har försökt att lyssna på den podden men orkade inte lyssna vidare. Var lite flamsig för min smak men jag kanske ska ge den en ny chans. Jag brukar lyssna på sinnesjukt som också behandlar ämnet psykisk ohälsa. Alla som jobbar med att prata om ämnet är dock hjältar i mina ögon ❤️

 • Svara
  Jessica
  20 mars, 2016 at 12:39

  jag har försökt att lyssna på den podden men orkade inte lyssna vidare. Var lite flamsig för min smak men jag kanske ska ge den en ny chans. Jag brukar lyssna på sinnesjukt som också behandlar ämnet psykisk ohälsa. Alla som jobbar med att prata om ämnet är dock hjältar i mina ögon ❤️

Lämna ett svar