#throwbackthursday healthstories Kost Tankar om ting topslide Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Låt oss äta pizza och till det skåla med vinglasen för att fira insikten att hälsa är inte perfektionism

Igår publicerade Tyngre.se min vän Daniels krönika ”Hälsa är inte perfektionism – när ivern att leva sunt slår krokben på oss själva”. En krönika om det där som, tyvärr, nog behöver skrivas och påminnas om ibland; det där att hälsa är mer än makronutrienter on point. Faktiskt väldigt mycket mer.

När jag läste Daniels krönika kom jag att tänka på det inlägg jag skrev för ganska precis ett år sedan, som blev 2015 års mest lästa här i bloggen med nästan 400 000 läsare; ”Det finns en enda sak som om vi äter, gör oss överviktiga, sjuka och olyckliga”. Den viktiga detaljen som allt för många glömmer i jakten på ”den perfekta hälsan” är att vi är mer än fysiska kroppar, och utan att förstå vikten av psykiskt och socialt välbefinnande i kombination med det fysiska, så kommer hälsa inte uppnås. Punkt.

Är det hälsa vi ska uppnå, är det alltså inte fördelningen av kolhydrater/protein/fett som är mest relevant, utan makronutrienterna för hälsa är snarare fysiskt-/psykiskt-/socialt välbefinnande. Och ärligt talat, hur skevt är det inte att det idag finns väldigt många som har koll på grammet vad de stoppar i munnen, samtidigt som de i själva verket missar en (eller kanske till och med två) av de tre sakerna som faktiskt är essentiella för vår hälsa? Riktig hälsa alltså.

Avslutningsvis vill jag skriva samma ord som avslutade mitt inlägg i mars 2015;

Jag är rätt himla övertygad om att ångesten och all tid och energi som läggs på att tänka på vad man inte ska/får/borde äta, skadar och sliter betydligt mer än vad ett eventuellt intag av något klassat ”ohälsosamt” någonsin kan göra.

forstasch1

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Rund är också en form!
  15 april, 2016 at 07:24

  Well said!

 • Svara
  FIT by Emma Hå
  15 april, 2016 at 19:45

  Tyvärr har många, undertecknad inkluderad, svårt att äta lagom. Ångesten över att äta en chokladboll och sedan avbryta ätandet innan hjärnan är nöjd och behöva spendera lång tid (ibland dagar!) med att försöka att inte tänka på de resterande chokladbollarna är en kamp, som i 99% av fallen förloras av mig och jag överäter. Därför är det bättre, både för min fysiska hälsa och för min psykiska, att helt enkelt utesluta chokladbollar helt så jag slipper ta en massa beslut och gå runt och obsessa över de förbaskade bollarna. Alla fungerar inte så och det är jag medveten om. Men jag blir faktiskt lite sur när människor tycker att jag borde kunna unna mig en kaka. En kaka gör såklart ingen skillnad och kan tom vara bra för balansen, men det är i princip omöjligt för mig att hålla mig till EN kaka. Och det rimmar faktiskt väl med din avslutande mening: att fixera sig vid maten och vara i ständig beredskap för tackla överätande är inget som ingår i en hälsosam vardag. Då är det bättre att skippa allt som triggar en, och äta av det andra istället så slipper man oroa sig.

Lämna ett svar