Ärligt talat vet jag inte varför det tagit mig ända tills nu att göra egen saft för första gången. Kanske för att jag fått för mig att det är extremt tålamodsprövande. Jag minns alla somrar då vi under semestern nere på Österlen plockade fläderblommor som min mor sedan gjorde saft på, och de där hinkarna med blommor och skivad citron skulle ju stå i en halv evighet innan en kunde dricka av den färdiga saften. Men det kanske är en flädersafts-grej? Det där med den eviga väntan alltså. Att fläder av någon orsak kräver mer…tid? Ja, jag erkänner mig som sagt vara allt annat än kunnig när det kommer till saft. Oavsett sort.
Eftersom det där med att ha framförhållning nog att veta två veckor i förväg när en önskar dricka saft känns rätt avlägset i min värld, och jag nu inför helgen dessutom råkade ha väldigt mycket rabarber i kylen, googlade jag snabbt hur en gör rabarbersaft. Det visade sig då att utöver något enstaka recept, verkade rabarbersaft vara något en mer eller mindre slänger ihop på en halvtimme, hurra! Inte heller ingredienslistan var komplicerad; rabarber+socker+vatten. Well THAT I can do, tänkte jag. Och så la jag till två smakkompisar jag vet att rabarber trivs med; jordgubb och lime.
Saker jag lärde mig under min första saft-tillverkning:
- När en ska sila saften, alltså separera själva frukten från vätskan för att få en klar saft, bör en inte ha för bråttom. Till exempel är det en himla dum idé att slänga fram ett finmaskigt durkslag och hälla hela kastrullens innehåll över. I alla fall om en glömmer ställa något under durkslaget som fångar upp saften… Jag var måttligt förtjust i min egen briljans när jag insåg att jag just hällt min första laddning saft rätt ner i avloppet. Gör inte det. Ställ något under durkslaget.
- Den kokade frukten du silar bort, i det här fallet rabarber och jordgubb, ska du inte slänga. Jag sparade den och använde i ett annat recept (som för övrigt blev bland det bästa jag gjort, så det kommer såklart upp här snart, håll utkik!)
Receptet ger ca 1,5 liter saft. Spädes ungefär 1+3, men det är ju en smaksak.
Du behöver:
- 350g rabarber
- 350g jordgubbar
- lite drygt 1 liter vatten
- 2-3 dl strösocker/-sötning (beroende på hur sur din rabarber är, och hur söt du gillar din saft)
- 1 lime, saften
Psst! Självklart kan du göra saft på enbart rabarber eller enbart jordgubb (eller på vilken frukt/bär du önskar)
Gör såhär:
- Skölj, ansa och skär rabarbern i bitar. Skölj och rensa jordgubbarna.
- Lägg både rabarber och jordgubbar i en stor kastrull och häll över en dryg liter vatten.
- Koka upp och låt koka i ca 15 minuter – rör inte, då blir saften grumlig.
- Sila saften och spara rabarber-/jordgubbsresterna.
- Koka upp spadet på nytt tillsammans med socker/sötning och saften från en lime.
- Häll upp saften i rengjorda flaskor och låt svalna.
5 Kommentarer
Johanna
25 maj, 2016 at 20:46Hej! Låter ju supergott, men om en inte är sådär haj på ”sötning”, vad hade du rekommenderat? Sötströ? Stevia? Annat? 🙂 har måååånga rabarber så de hade suttit fint med lite nyttigare saft. Tack för en toppenblogg!!
roethlisberger
26 maj, 2016 at 07:16Hej! Eftersom en använder strösocker i klassisk saft skulle jag använda strösötning, för enkelhetens skull för att kunna följa valfritt recept rakt av då sötströ oftast mäter/sötar som strösocker. Men vilken sötning som borde funka, lite beroende på vilket saftrecept man följer 🙂
emmi
21 juli, 2020 at 19:36Har du lagt upp något recept på resterna av bärkoket, vad heter det isåfall ☺️
Bella
6 augusti, 2020 at 19:31I rubriken heter saften (sockerfri) men i receptet ingår ”strösocker” – hur går det ihop?
roethlisberger
6 augusti, 2020 at 19:46Det står strö-socker ELLER -sötning. Så använder en sötning är den sockerfri.