Här är ett basrecept på hur du gör ett så kallat chiaägg – helt enkelt ett veganskt substitut för ägg att använda sig av i bakning etc. Jag föredrar att använda vita chiafrön av rent visuella skäl, men det går precis lika bra att använda svarta, enda skillnaden är just färgen.
1 chiaägg:
- 1 msk chiafrömjöl
- 3 msk vatten
Gör såhär:
- Mal chiafrön till ett mjöl i en liten mixer/blender/matberedare (jag har en sådan här)
- Rör ihop 1 msk chiafrömjöl med 3 msk vatten och låt svälla i 5-10 minuter, tills det har en gelé-konsistens (som rått ägg, helt enkelt)
- Ersätt 1 ägg i recept mot detta chiaägg. Självklart kan du dubbla receptet för att ersätta 2 ägg, trippla för 3 etc etc…
Psst! Det går fint att göra en större mängd chiafrömjöl på en gång, även om det är ”färskvara”; lägg bara det mjöl du inte använder på en gång i en lufttät burk och frys in! Mjölet håller upp till ett år i frysen.
1 Kommentar
Jenny
6 juni, 2016 at 11:21Hur tycker du att chiaägg funkar i bakning? Min svärmor bakade en gång chocolate chip cookies till mig med chiaägg och jag tyckte att de gick sönder bara man tog i dem. Men det kanske funkar bättre med malda chiafrön? Tack för övrigt för lite veganska recept då och då! ? Tycker att det var så bra i din andra e-kokbok med veganska alternativ i recepten (för att inte tala om den veganska delen förstås ?)