lifestories Okategorierat Tankar om ting Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Sjukshaming

Häromdagen trillade jag in på Saras inlägg om ”sjukshaming” – ett inlägg om hur bloggare inom hälsovärlden sprider s.k. ”sjukshaming” (=påhittat ord som beskriver skuldbeläggning av sjuka). Det här är något jag tänkt mycket på och i allra högsta grad upplever själv. Många profiler inom ”hälsovärlden” framställer och talar om mediciner som om det vore djävulens påhitt. Värst av allt är sättet de antingen direkt eller indirekt antyder att alla vi som medicinerar i någon form har ”fallit offer” för den stora stygga läkemedelsindustrin som tjänar pengar på att lura oss. Droga oss. Enligt samma skara självutnämnda experter/hälsoprofiler kan nämligen det mesta botas med gröna juicer och ”rätt inställning” till livet.

Självklart är det både väsentligt och av största vikt att vid behandling av sjukdom se över sin livsstil med allt vad det innebär, exempelvis kost och motion. Självklart kan hur vi lever, och miljön vi gör det i, öka risker för vissa typer av sjukdomar. Självklart påverkar dessa faktorer även förutsättningarna för tillfrisknande och hur illa vi upplever våra symptom. Det tror jag inte är saker någon säger emot…? Men, stort fett MEN – att minska risker eller mildra symptom är inte detsamma som att ignorera fakta. Att sedan ens antyda att man får ”skylla sig själv” (?!) om man, vad… levt ohälsosamt nog att bli sjuk från början? Förutom att det är fruktansvärt respektlöst, så visar det på en stor kunskapsbrist.

Sara refererar i sin text flera gånger till ett inlägg hon sett i sitt facebook-flöde, skriven av en hälsobloggare. Ett inlägg som när jag letat upp det själv, gjorde även mig hemskt illa till mods. Sara skriver bland annat följande; ”som om det är mitt eget fel att jag blev sjuk – vilket jag är rätt säker på att det inte är eftersom jag förmodligen föddes med min hjärntumör – och som om jag får skylla mig själv för att jag inte blir frisk eftersom jag inte har rätt inställning.”

Ord jag givetvis skriver under på. Att läsa nämnda facebook-post gav mig en stor klump i magen och en bubblande känslomix av ilska, frustration och uppgivenhet. Så jag har nu plockat ett par citat ur det för att bemöta dem själv;


”…spelar på dennes svagheter & mindset för att få den att konsumera ännu mera gifter för att tjäna mera pengar”
(det är alltså vad bloggaren menar att läkare gör när de informerar cancersjuka patienter om att de behöver cellgifter för att överleva)

Är det något jag är trött på så är det snacket om hur läkare (/förskrivare av läkemedel) skulle vara ”sponsrade” av läkemedelsbolagen. Det finns givetvis extremexempel inom alla kårer och branscher, alltså säkerligen även inom vården, men att påstå eller ens antyda att läkare skulle skriva ut läkemedel för att tjäna pengar är inte bara urbota korkat utan direkt inkorrekt. Det är inte sant. I Sverige och i landstinget finns det tex en så kallad ”kloka listan”, som gör att man oftast börjar med att förskriva ett billigare generikapreparat, dvs ett läkemedel som innehåller samma verksamma ämne/ämnen som ett originalläkemedel, men alltså kan vara från vilket läkemedelsföretag som helst. Det är först långt ner på listan man kommer till att testa preparat som ett specifikt läkemedelsbolag står bakom (som då ev. tjänar pengar). Det här JUST för att det inte ska, jag citerar, ”spelas på” människors hälsotillstånd (och vid svår sjukdom kanske ren desperation att alls överleva) och på något vis lura dem att ”konsumera gifter för att tjäna mer pengar”. Det är inte sant. Och det gör mig skitförbannad att läsa sådant här skitsnack.


”Att många människor är så manipulerade att de 100% blint bara tror på att den ända vägen till ett tillfrisknande är genom gifter & inte genom att hmmm kanske bl.a ändra sin livsstil ( tex stress, negativitet) & inställning, funderar över vad de äter samt smörjer på kroppen”

Alltså STOPP DÄR. Jag har då inte hört talas om någon läkare som ihop med ev. läkemedelförskrivning slänger med rekommendationer till patienten att skaffa sig en ohälsosam livsstil, mer stress eller äta mer skitmat. Aldrig. Saken är att det ena inte utesluter det andra. Är man sjuk, fysiskt eller psykiskt, är det sällan EN faktor som orsakat, eller för den delen kommer bota, sjukdomstillståndet. Må hända att medicinering i sig inte är det enda som behövs/hjälper – men kom inte och påstå att medicinering är värdelös om en inte… smörjer in sig (?) med rätt saker. Nej.


”Det handlar om helheten av hur du liv ser ut!!! Visst behöver vi forskning och vidare utveckling av kroppen, men kan resultatet bli något annat än lagliga droger. Jo, läkemedel är enbart lagliga droger!!!”

…no shit? Vem har påstått att läkemedel vore något annat än droger?


”Medvetenhet är nyckel till mycket, så var medveten över hur du lever, vad du äter, hur du mår, stressar du något etc. Var medveten över hur saker och ting egentligen fungerar”

Ja, men låt oss! Låt oss vara medvetna om hur saker och ting egentligen fungerar. För det första kan jag meddela att för mig och många andra är medicinering inte ens ett val. För många av oss är det en direkt nödvändighet, det är skillnaden mellan liv och död. För många är det ett verktyg, lite som en ”krycka” kan man säga, som gör vardagen och livet lite mer drägligt. Gör det hanterbart.


Så, några slutord då. Såhär är det: jag hade inte levt alls idag om det inte vore för mina mediciner. Varje dag tar jag mellan 4 och 7 tabletter, beroende på dagsform och hur svåra symptom jag har. Ingen av dem tar jag istället för att försöka ha en hälsosam livsstil. Ingen av dem tar jag i tron om att tabletten i sig ska göra mig frisk. Men faktum är att jag är sjuk, kroniskt sjuk. Jag behöver dessa läkemedel, inte bara för att leva ett någorlunda normalt liv – jag behöver dem för att överleva överhuvudtaget.

Du kanske gillar

9 Kommentarer

 • Svara
  Lotta
  11 oktober, 2016 at 16:40

  Fantastiskt viktigt inlägg. Jag läser mitt sista år inom en molekylärbiologisk utbildning (inriktning medicin) och sitter bara och gapar. Cellgifter onödiga? Det blir så pinsamt, så smärtsamt tydligt att människan medvetet har valt att INTE ägna ens fem minuter åt en snabbgoogling inom ämnet att jag inte kan ta ett enda ord i citaten seriöst. Det värsta är att sådana här blatant FELAKTIGA inlägg sprids vidare och det är så fruktansvärt respektlöst och sårande mot människor som REDAN kämpar med ett stigma. INGEN har ingen rätt att lägga sten på börda, framförallt inte samhället.

  MASSA styrkekramar till dig! Det du gör är viktigt, och du gör skillnad!

 • Svara
  Emma Hällbacka
  11 oktober, 2016 at 18:19

  När jag har diffusa symtom som huvudvärk, trötthet osv så är det ofta kosten jag ska ändra i för att få resultat. Men när jag har mensvärk så tar jag en Ipren oavsett vad någon säger. Och såklart choklad, gärna fylld med socker och transfett. Det hjälper faktiskt mot smärtan!

 • Svara
  uppochhoppa
  11 oktober, 2016 at 19:09

  Så sant. Jag blir också verkligt provocerad av sådana texter.

 • Svara
  Antonia
  11 oktober, 2016 at 20:28

  HEJJA DIG <3

 • Svara
  Frida
  12 oktober, 2016 at 05:36

  Har också sett sådana här inlägg på FB och reagerade exakt som du. Vågade inte skriva något i kommentarerna och det skämms jag lite för. Jobbar själv som sjuksköterska och blir ledsen över att vissa tror att vi försöker lura våra patienter och tjäna pengar på dem? Det är klart vi inte vill! Vi vill få folk att må bättre och erbjuder läkemedel, kostråd, operationer, samtal och en massa annat om det behövs. Jag tror att sjukvården skulle tjäna på att jobba mer med livsstilsförändring och förebyggande insatser men det är ju en helt annan femma. Tack gode gud att vi har mediciner och cellgifter säger jag!

 • Svara
  Anna Lissjanis - Trend o träning
  12 oktober, 2016 at 05:44

  All form av skuldbeläggning tycker jag inte hör hemma i en hälsoblogg. Och du är så bra som skriver mycket om hur det är att må dåligt, fysiskt och mentalt. För mig är det självklart att alla medel som får en att må bättre är bra.

  KRAM <3

  P.S. Hoppas du inte syftade på mitt rosa bandet-inlägg. Jag menade såklart inte att någon med cancer inte har "tränat tillräckligt" när jag skrev om "så kan du motverka cancer…". Det var bara menat som att ge mer info om varför det är bra att träna. Att den där promenaden till jobbet gör nytta på så många sätt. D.S.

 • Svara
  Anna Lissjanis - Trend o träning
  12 oktober, 2016 at 05:46

  P.S. Vilken fin heder du ändrat till. Förra var också snygg, men denna… wow! D.S.

 • Svara
  Jenny Franzén
  12 oktober, 2016 at 11:10

  Heja Fanny! Nog för att har mer energi om jag dricker en grön juice om dagen, men det ersätter inte min medicin eftersom det bara hjälper mot vissa symptom. Och jag ser till att äta bra och träna för att ens vara i närheten av att fungera som andra utan min diagnos. Medicin och träning och näringsrik mat kompletterar varandra. Klarar man sig utan medicin är ju det toppen, men det betyder inte att alla gör det. Som när en svensk friidrottare med bröstcancer genomförde ett lopp under cellgiftsbehandlingen med med motiveringen att det bara var att bita ihop, vilket upprörde samtliga cancerläkare i landet eftersom det är så olika.

  Och glöm förresten inte scientologerna som hävdar att adhd inte ens finns och sprider anti-medicinpropaganda.

 • Svara
  Anna
  12 oktober, 2016 at 18:23

  Word! Blir oerhört provocerad av inlägg på FB som liknar de du beskriver, inte minst för att den som lägger ut inlägget ofta helt glömmer bort att ifrågasätta texten de delar. Jag har hittat så mycket direkta felaktigheter och rena lögner som folk delar helt okritiskt.
  Har en ytligt bekant på FB som hävdar att om man bara äter rätt så får man inte cancer, och att man borde stoppa forskning som rör t.ex cellgifter för att prioritera förebyggande metoder i stället. Jag är övertygad om att livsstil påverkar risken att drabbas av cancer så väl som av andra sjukdomar, men det är som du skriver inte hela förklaringen. Den dagen jag eller min bekant drabbas kommer vi säkert båda två vara oerhört glada för att läkemedelsbranschen finns…

Lämna ett svar