Förutom min chocolate chip cookie dough cheesecake som jag gav er receptet på i helgen, så hade jag även med mig den här godingen till mina vänner på gymmet att mums på mellan seten under vårt fredagsmys-pass. En väldigt, väldigt god ”Apple Pie Blondie”:
Jag blev lite förvånad när jag bläddrade igenom mitt recept-index och insåg att där inte fanns ett enda recept på just blondie med äppelbitar. Idén och konceptet där kladdig blondie kombineras med kaneläpplen och krispig crumble kändes ju så självklar!?
Så när jag nu äntligen gjorde den, såg jag till att den blev lite extra fin. Den här blondien är utan tvekan en ny personlig favorit av alla godsaker jag gjort.
APPLE PIE BLONDIE
{ 27 x 18 cm }
Blondie:
- 1 ägg
- 1/2 dl (55g) mandelsmör
- 1/2 dl (45g) kokosolja
- 1/2 dl (67g) sirap, jag använde fibersirap gold
- 2,5 dl (100g) mandelmjöl, ej fettreducerat
- 1/2 dl (20g) havremjöl
- 1/2 tsk kanel
- 1/3 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
- 1/2 tsk bikarbonat
Äpplen:
- 2 st äpplen, skalade och kubade (220g)
- 1/2 tsk kanel
- 1 msk sukrin gold (annan brun sötning, ex farin- eller kokossocker funkar säkert också)
Crumble:
- 20g (drygt 1/2 dl) havregryn
- 2 msk sukrin gold (annan brun sötning, ex farin- eller kokossocker funkar säkert också)
- 1/2 tsk kanel
- 2 msk (35g) mandelsmör
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform (min hade måtten 27 x 18 cm)
- Börja med crumblen: rör ihop havregryn, sukrin gold och kanel. Tillsätt mandelsmöret och arbeta ihop till ett smul (för hand). Ställ in i kylen så länge.
- Skala och kuba äpplena, lägg dem sedan i en bunke och tillsätt kanel och sukrin gold. Rör runt så alla äppelbitar täcks. Ställ åt sidan.
- Gör blondiesmeten genom att först vispa upp ägget lätt, tillsätt mandelsmör, kokosolja och sirap och rör tills jämnt. Rör ihop de torra ingredienserna i en annan bunke, och vänd sedan ner i äggsmeten med en slickepott.
- Häll över smeten i den förbereda ugnsformen och bre ut. Fördela äpplena över och tryck ner dem lite i smeten. Toppa med havre-crumble.
- Grädda i ca 20-25 minuter*. Låt svalna i formen och förvara sedan i kylen.
* Beroende på hur saftiga äpplen en använder varierar gräddningstiden. Jag tog ut min efter ungefär 23 minuter, vilket var i tidigaste laget och jag fick en väldigt kladdig blondie. Nu hade varken jag eller mina ”provsmakare” något emot att den var kladdig, tvärtom, men optimalt hade kanske varit att låta den gräddas fem minuter längre.
3 Kommentarer
Miranda Kedbäck - Maid in the kitchen
11 mars, 2017 at 10:49Jahapp, då vet jag vad jag ska göra imorgon! Har länge varit sugen på något äppelpajsliknande och detta lät ju bara rent gudomligt. Säkert kan man lägga den i en skål och hälla Propud vaniljmilkshake på? Haha! Återkommer med hur det blev!
Susanna
2 juni, 2017 at 16:16Tack för receptet! Jag undrar hur mycket fettreducerat mandelmjöl motsvarar vanligt mandelmjöl mätt i mått?
Skulle vara intressant att veta rent allmänt också. Ofta finns recept med vanligt mandelmjöl hos många, men jag vill helst använda fettreducerat mandelmjöl 🙂
Tacksam för svar!
Och tack för en bra blogg 🙂
Mvh Susanna
roethlisberger
21 juni, 2017 at 12:50Det beror lite på vad man ska göra med det, i vilken typ av recept man vill använda mjölet. Jag använder mig av både ”vanligt” mandelmjöl och fettreducerat, men väljer den ena eller andra sorten beroende på vad det är jag vill baka/laga. De agerar lite annorlunda i bak/matlagning, och binder olika mycket vätska. Så när jag postar ett recept med ett av mjölvarianterna är det för att jag av en eller annan orsak ansett just den typen mjöl passar bäst för just det receptet. Hur man ska byta ut (eller om man alls ska göra det) i andras recept kan jag tyvärr inte svara på.