I veckan fick jag äntligen möjlighet att premiärbaka i mitt nya kök. Jag ville såklart göra något chokladigt och gärna lite lagom kladdigt, och eftersom jag aldrig tröttnar på testpersoners förvånade miner när innehållslistan rabblas; premiärbaket skulle innehåll någon sådan där ”konstig” ingrediens också.
Att inkludera bönor och andra baljväxter i bakverk är ju som bekant inte längre värst konstigt för mig, och i bloggens arkiv hittar en många recept innehållandes vita- och svarta bönor, kikärtor, olika typer av linser etc etc… Tanken inför detta bak var att använda svarta bönor, men efter lite rotande i skafferiet insåg jag att några sådana inte fanns hemma och jag bestämde mig för att testa något nytt; ICAs bönmix. Den innehåller borlotti-, canellini- och kidneybönor.
Vad exakt jag gjorde? Jag gjorde en Brownie Chocolate Chip Blondie, vilket alltså är en chokladig brownie i botten, och ovanpå den en chocolate chip cookie dough-blondie.
Att jag tyckte den blev god säger kanske inte så mycket, det väger alltid mer när nya, ännu icke bönor-i-bakverk-vana, testpersoner får smaka och uttala sig. Därför var det första jag gjorde att servera min sambo en bit. När han gett stora tummen upp lät jag honom veta att det han just ätit var både sockerfritt och innehöll tre sorters bönor. Hans reaktion var att han ville få med sig några bitar till jobbet för att bjuda kollegorna på fredagsfika, vilket jag givetvis tyckte var en mycket bra idé.
Och ja, de alla gav tummen upp efter att ha fått smaka.
BROWNIE CHOCOLATE CHIP BLONDIES
(=brownies toppade med chocolate chip cookie dough-blondie)
receptet ger ca 8 bitar
Browniebas:
- 100g urkärnade dadlar
- 120g kokta bönor, sköljda och väl avrunna
- 2 msk mjölk
- 2 msk kokosolja, flytande
- 3 msk kakao
- 3 msk havremjöl
- 3 msk mandelmjöl, ej fettreducerat
- en nypa salt
Chocolate Chip Cookie Dough-Blondie:
- 60g urkärnade dadlar
- 2 msk vatten
- 2 msk kokosolja, flytande
- 2 msk mjölk
- 1 dl (55g) havremjöl
- 1/2 (22g) mandelmjöl, ej fettreducerat
- 1/4 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 35g hackad mjölkchoklad, jag använde steviasötad mjölkchoklad från Nicks
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Börja med browniebasen: mixa helt enkelt ihop alla ingredienser. Om du använder torkade dadlar, eller färska som hunnit torka lite, blötlägger du dem ≈10 minuter innan du mixar smeten (och glöm inte att hälla av blötläggningsvattnet innan…)
- Bre ut smeten i en ugnsform, som du lagt ett bakplåtspapper i botten av, om du inte använder en ugnsform i silikon som jag (denna). Ställ åt sidan.
- Gör cookie dough: mixa ihop dadlar och vatten till en jämn puré. Rör sedan ner kokosolja och mjölk, följt av havremjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt. Vänd sist ner den hackade chokladen.
- Fördela cookie dough-smeten över brownie-smeten, och skjut in i ugnen. Grädda i ca 18 minuter. Låt svalna helt, täck över och förvara i kyl någon timme innan du skär upp i bitar.
5 Kommentarer
meamore
24 september, 2017 at 17:52wow så smarrigt måste jag testa att göra
Liz
30 september, 2017 at 07:45Tack fanny för ett recept med ”vanliga” ingredienser ???
Detta skall göras ikväll. Har alla ingredienserna hemma 😀
yasmine
30 september, 2017 at 17:21Åååh herregud va mumsigt! 😛 Yum!!
Åh tips!!! Kan inte du prova baka nåt gott med Skinny Syrups Sverige´s sockerfria syrups!!? 😀 De finns i så många olika och goda smaker och dom jag testat hittlis är verkligen supergoda!!! Rekommenderas starkt, du som e duktig på att baka! 😉 🙂 Sett andra på instagram också som använt dom! De har ingen såndär konstig kemisk smak som vissa andra märken heller!
Anonym
3 oktober, 2017 at 14:37Vad för bönor använder du? Ser supergott ut?
roethlisberger
10 oktober, 2017 at 11:35Skrev lite om det i början av inlägget här, och denna gång använde jag ICA’s bönmix 🙂