En klassiker på kinarestauranger är ”sticky chicken” – friterad kyckling i en söt, lite klibbig sås med antingen apelsin eller citron. Det är faktiskt himla enkelt att göra hemma, och en behöver såklart inte fritera kycklingen. Jag panerade kycklingen i kokos och tillagade den i ugnen, för att sedan röra ihop med (den fasligt goda) såsen innan servering. Ni bara måste testa!
”STICKY LEMON CHICKEN” – Kinesisk citronkyckling med kokos
receptet ger 2 stora portioner
Du behöver:
- 2 stora kycklingfiléer (350-400g)
- 1 äggvita
- 1 dl kokosmjöl, jag använde fettreducerat kokosmjöl från Nicks
- 1 dl kokosflingor
- 3/4 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar
Sås:
- 3 msk citronsaft
- 1 msk rivet citronskal
- 4 msk fibersirap gold
- 0,5 dl tamari
- 2 msk vit vinäger
- 1 tsk sesamolja
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1/4 tsk riven eller pressad ingefära
- 1/2 msk sriracha
- 1 msk arrowrot + 1 msk vatten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader och skär kycklingen i munsbitar, ställ åt sidan.
- Rör ihop ingredienserna till såsen (alla utom arrowrot/vatten) i en kastrull. Mät upp och skeda över 3 msk av såsen i en bunke. Ställ kastrullen åt sidan så länge.
- Tillsätt äggvitan i bunken och vispa ihop lätt med såsen. Lägg i kycklingbitarna också.
- Häll upp kokosmjöl, kokosflingor, salt och peppar i en plastpåse, blanda. Tillsätt kycklingen och ”skaka” dem ordentligt, så att alla kycklingbitar täcks av kokosblandningen.
- Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i ugnen. Vänd på bitarna efter 6 minuter. Efter ytterligare 5 minuter, sätt på ugnens grillfunktion så de får lite yta. Håll koll så de inte bränns.
- Under tiden kycklingen är i ugnen värm upp såsen på medeltemperatur. När den börjat sjuda, tillsätt ihoprörd arrowrot+vatten och låt såsen tjocka till sig i några minuter.
- Vänd slutligen ner kycklingen i såsen och servera genast ihop med ris.
Inga kommentarer