För en dryg månad sedan delade jag med mig av receptet på den här äppelpajen med smultäcke, så kanske tycker ni det är lite väl tätt att nu blogga om äppelpaj igen. Men, september är här och det är därmed officiellt äppeltider. Plus att min svärmor kom över med en stor korg äpplen härom veckan så jag behövde liksom göra något av dem. Och det första jag gjorde var alltså paj, äppelpaj. Med massa smul, såklart.
ÄPPELPAJ MED SMULTÄCKE
Du behöver:
- 1 dl (48g) fettreducerat mandelmjöl
- 1 dl (41g) havremjöl
- 3 msk sukrin gold (eller annan brun sötning)
- en nypa salt
- 1 chiaägg (1 msk chiamjöl* + 3 msk vatten)
- 60g kokosolja utan smak (eller smör)
- 130g tärnat äpple
- 1/2 msk kanel
- 1/2 msk sukrin gold
- 2 msk havregryn
* chiamjöl gör du genom att mixa chiafrön till ett fint mjöl
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform (min hade måtten 15×15).
- Rör ihop chiamjöl med vatten och ställ åt sidan.
- Tärna äpple och rör ihop med kanel och sukrin gold, ställ åt sidan.
- Rör ihop mandelmjöl, havremjöl, sukrin gold och en nypa salt i en skål. Klicka ner kokosolja/smör och arbeta ihop till en smulig deg.
- Tillsätt chiaägget i smuldegen och arbeta in.
- Tryck ut 2/3 av smuldegen i botten av ugnsformen. Sprid ut äpplena över.
- Tillsätt 2 msk havregryn i den kvarvarande 1/3 av smuldegen, och smula sedan över äpplena.
- Grädda i ca 20-25 minuter tills ytan fått fin färg.
Inga kommentarer