När det gäller vardagsmat (ärligt talat den mesta mat jag lagar och äter) får det gärna gå fort. Det får gärna vara enkelt också, typ ”släng-ner-allt-i-en-kastrull-och-låt-bli-varmt”-enkelt.
Ett av mina bästa trick för att få till god mat som dessutom går just snabbt och enkelt att laga, är att hitta bra kryddor. Min to-go-to-krydda sedan mååånga år tillbaka är Persillade, Santa Marias. Viktigt att det är just Santa Marias, jag har smakat flera andra märken men ingen är ens i närheten av lika god. Men ibland behöver till och med jag lite variation, och då kommer vi till en annan av mina absoluta favoritkryddor: Curry Mango. Också den från Santa Maria, och den är magisk.
I fredags satt jag vid datorn med jobb och skypemöten hela dagen, sådär så tiden bara försvann och vips så var jag vrålhungrig och behövde lunch NU. Tjugo minuter i köket och så var lunchen serverad! Det blev en vrålgrod vegetarisk mango curry-gryta med jordnötssmör och sambal oelek.
Mango-Currygryta
receptet ger ca 3 portioner
Du behöver:
- 1 liten rödlök
- 2 stora vitlöksklyftor
- olja eller smör att steka i
- 1,5 ska mango curry-krydda
- 1 tsk paprikapulver
- 2,5 dl kokosmjölk
- 1/2 dl mangopuré *
- 1/2 dl jordnötssmör
- 1 tsk sambal oelek
- 1/2 buljongtärning
- 300g quornbitar (frysta) **
- hackade cashewnötter att toppa med
* mangopuré gör du enkelt genom att mixa mango (färsk eller tinad fryst) till en slät puré
** byt ut quorn mot valfri vegansk proteinkälla för att göra rätten helt vegansk
Gör såhär:
- Skär rödlöken i tunna skivor och pressa vitlöken. Fräs i olja/smör tillsammans med mango currykrydda och paprikapulver.
- Tillsätt kokosmjölk, mangopuré, jordnötssmör och sambal oelek, och smula ner buljongtärning. Rör så allt blandas.
- Tillsätt quorn och låt puttra på låg värme i ca 12 minuter tills quornen är färdig.
- Servera med ris och toppa med hackade cashewnötter.
Inga kommentarer