LUNCH & MIDDAG Recept VEGAN

Vegetarisk Mango-Currygryta

När det gäller vardagsmat (ärligt talat den mesta mat jag lagar och äter) får det gärna gå fort. Det får gärna vara enkelt också, typ ”släng-ner-allt-i-en-kastrull-och-låt-bli-varmt”-enkelt.

Ett av mina bästa trick för att få till god mat som dessutom går just snabbt och enkelt att laga, är att hitta bra kryddor. Min to-go-to-krydda sedan mååånga år tillbaka är Persillade, Santa Marias. Viktigt att det är just Santa Marias, jag har smakat flera andra märken men ingen är ens i närheten av lika god. Men ibland behöver till och med jag lite variation, och då kommer vi till en annan av mina absoluta favoritkryddor: Curry Mango. Också den från Santa Maria, och den är magisk.

I fredags satt jag vid datorn med jobb och skypemöten hela dagen, sådär så tiden bara försvann och vips så var jag vrålhungrig och behövde lunch NU. Tjugo minuter i köket och så var lunchen serverad! Det blev en vrålgrod vegetarisk mango curry-gryta med jordnötssmör och sambal oelek.

Mango-Currygryta

receptet ger ca 3 portioner

Du behöver:

  • 1 liten rödlök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • olja eller smör att steka i
  • 1,5 ska mango curry-krydda
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl mangopuré *
  • 1/2 dl jordnötssmör
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1/2 buljongtärning
  • 300g quornbitar (frysta) **
  • hackade cashewnötter att toppa med

* mangopuré gör du enkelt genom att mixa mango (färsk eller tinad fryst) till en slät puré

** byt ut quorn mot valfri vegansk proteinkälla för att göra rätten helt vegansk

Gör såhär:

  1. Skär rödlöken i tunna skivor och pressa vitlöken. Fräs i olja/smör tillsammans med mango currykrydda och paprikapulver.
  2. Tillsätt kokosmjölk, mangopuré, jordnötssmör och sambal oelek, och smula ner buljongtärning. Rör så allt blandas.
  3. Tillsätt quorn och låt puttra på låg värme i ca 12 minuter tills quornen är färdig.
  4. Servera med ris och toppa med hackade cashewnötter.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar