Recept Vardagsuppdatering

Sådant som kan ätas under en helg: vegansk kebab, glass och halloumibiffar.

Okej låt oss tala om helgen som varit. Mest, låt oss tala om vad som stoppats i våra munnar under helgen om varit.


Vi har ätit massa goda grejer.

Till exempel gjorde jag egen vegansk kebab som vi åt i libabröd med grönsaker, picklad lök och kebabsås. Det är lite meckigt att göra kebaben, och jag svär varje gång den ska hyvlas och stekas, men det är så värt det för den blir verkligen supergod!

En annan grej vi ätit en himla massa av är glass. Salt kola-glass, glasspinnar, och så sommarklassikern: vaniljglass med färska jordgubbar.

Vi har också ätit en av mina favoritgrejer i hela världen: tabbouleh. Fast jag gjorde den med pärlcouscous (istället för bulgur, alltså) denna gång. Helt enkelt för att jag verkligen gillar pärlcouscous. Till det åt vi en annan av mina favoritgrejer: halloumibiffar. Egentligen brukar jag göra bollar av smeten men det blir så himla många bollar att rulla så den här gången stekte jag biffar istället. Precis lika gott!

Recept för både biffar/bollar och tabbouleh hittar du under bilden!

Halloumibiffar/bollar:

Receptet ger ca 15 biffar // 45 bollar

  • 1 pkt kikärtor
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 zucchini (ca 350g)
  • 1 liten morot (ca 120g)
  • 200g halloumi
  • 1 dl ströbröd
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja att steka i

Gör så här:

  1. Riv zucchini grovt och lägg i ett durkslag. Salta och låt stå i 5 minuter.
  2. Mixa ihop kikärtor, ägg och vitlök i en bunke till en slät smet.
  3. Riv morot och halloumi grovt, och lägg ner i bunken med kikärtssmeten.
  4. Pressa ur så mycket vätska du kan ur den rivna zucchinin, och lägg sedan även den i bunken. Tillsätt ströbröd och smaka av med salt och peppar.
  5. Rulla bollar eller forma biffar och stek gyllene i olja i stekpanna.

Tabbouleh:

Receptet ger 4 portioner 

  • 100g bladpersilja
  • 1 dl okokt bulgur (alternativt pärlcouscous, jag måttade inte utan chansade)
  • 1 gul lök
  • 3 tomater
  • 3/4 dl citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen, låt sedan svalna.
  2. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och hacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.
  3. Blanda slutligen ihop allting; bulgur, persilja, lök och tomater. Smaka av med salt och peppar.

Slutord.

Jag ville mest få med den här bilden på Nala. Nala som njuter i fulla drag av att sitta ute en sommarkväll och lyssna på regnet (men väl skyddad under grannens balkong) medan mamma kliar bröstet. Jag njöt också, för jag gillar sommarregn, och att sitta med favoriter på en altan efter en god middag med ett glas vin i ena handen och låta den andra handen klia hundbröst, det är liksom rätt himla jättefint, tycker jag.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar