DIY-pyssel

DIY BORDSLAMPA (och enkelt pimp av taklampa)

Om du följer mig på Instagram, antingen mitt privata konto (@roethlisbergerphoto) eller husets konto (@missionshusethogby) har du kanske redan sett mitt senaste DIY-projekt, nämligen en bordslampa inspirerad av lamporna skapade av Carmen D’Apollonio. Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet! Den passar perfekt i salongen och det var riktigt roligt att göra den. Enkelt var det dessutom också!

Det jag använde mig av;

 • En enkel lampfot
 • Hönsnät
 • Aluminiumfolie
 • Silvertejp
 • Självtorkande lera (jag använder alltid DAS lera som jag beställer från Skapamer.se pga billigast, här hittar du den)
 • Finspackel
 • Slippapper
 • Svart sprayfärg
 • Blanck lackspray
 • Lampskärm (jag köpte denna från IKEA, storlek 33 cm, för 99 pix)

Steg 1 är alltså att forma hönsnätet runt lampfoten så som en vill ha det.

Steg 2 är att klä det hela i aluminiumfolie. Jag tejpade sedan lite för att inte ha fladdrande ändar av folien.

Steg 3 är att kavla ut lera för att sedan klä lampfoten med. Det här steget är lite pillrigt men ta en bit i taget och se bara till att all folie täcks.

Steg 4 är att vänta i vad som känns som en evighet, men i själva verket är typ 2 dygn (för att vara på säkra sidan) tills leran torkat.

Steg 5 är att täcka alltihop med finspackel. Jag tyckte det var enklast att använda en smörkniv i plast till detta.

Steg 6 är att vänta vänta vänta tills spacklet torkat, för att sedan slipa ytan med sandpapper.

Steg 7 är att upprepa steg 5 och 6, det vill säga spackla ytterligare en omgång för att, när det torkat, slipa ytterligare en gång.

Steg 8 är att måla. Jag valde att använda sprayfärg pga smidigt och jämnt resultat utan pensellinjer. Jag sprayade två lager.

Steg 9 är att, när färgen torkat, täcka lampfoten med spraylack.

På med lampskärmen och klart!


Enkelt pimp av taklampa

Jag har länge letat efter en taklampa till hallen. Jag gillar Oi Soi Oi’s taklampor, inte minst den här, meeen inte prislappen not so much. Så när jag såg hur Cornelia hade gjort om en enkel tyglampa med hjälp av lite svarta silkesband och textillim bestämde jag mig helt fräckt att härma rakt av.

Jag blev ärligt talat väldigt nöjd med resultatet! Lampan passar perfekt i vår hall och det var superenkelt att fixa. Lampskärmen är den här från Clas Ohlson. Silkesbandet och textillimmet köpte jag på panduro.

Så, det var lite DIY från mig. Jag tycker sådant här är så kul, och vill bara göra mer mer mer. Får se vad nästa projekt blir.

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar