Vardagsuppdatering

Rädsla för att bli sjuk, och så lite färgklickar och inbyggda garderober

Inför första veckan tillbaka hemma hade jag skrivit en rätt lång to-do-list. Och den har betats av, ovanligt effektivt, under veckan. Första dagen hemma, i tisdags, hade jag dels sovit rätt få timmar och sedan gick jag nog in med lite väl hög fart och lite väl bra flow, för även om jag visserligen bockade av väldigt många punkter på listan så slog det liksom över och jag blev rätt speedad med hög puls och noll behov av vare sig mat eller vila. Det var första gången på länge som jag påmindes om hur hypomaniska skov är, för det är precis så det börjar. För lite sömn, energi och pepp som liksom slår över och vips så behövs varken återhämtning eller föda och hjulet snurrar bara snabbare och snabbare. Jag tänker att det är bra att jag är så väldigt medveten om vad som sker, men det är lik förbannat svårt att bromsa/pausa/avbryta. När man har flow och känner sig outtröttlig och får tusenochen saker gjorda så är det svårt som tusan att bara ”sluta”. Sakta ner. Men det är precis vad jag behöver göra, direkt, innan det snurrar igång på riktigt och jag faktiskt blir sjuk. Det kanske låter fånigt att en dag på ”uppskruvad nivå” får mig att bli rädd för att bli sjuk, men jag vet ju att det börjar precis så. Och i det läget KAN jag fortfarande förhindra kraschen, som oundvikligen kommer om jag låter det hela fortgå. Om turbotåget som är jag och min antydan till hypomani får fortsätta framåt helt obehindrat i allt snabbare fart.

Så, efter ett snack med min pojkvän om vad som började ske i mig, så tvingade jag mig till en paus i all ”göra nytta och bocka av saker på min lista” och gick istället till gymmet. Bara för att cykla en stund, att faktiskt få till ett ordentligt gympass var otänkbart i det skick jag var i, men att sitta på cykeln och svettas gick. Så det gjorde jag. Och efteråt var det stor skillnad. Jag var lugnare och andningen och pulsen någorlunda återställd. Jag påmindes om hur rörelse i största allmänhet är en fantastisk ”medicin” för mig, framför allt kanske i förebyggande syfte (jag tror inte på ”träning som antidepp”. Det gör ingen som varit deprimerad på riktigt). För att hålla mig på banan. Att trötta ut kroppen ger på något vis inte skallen samma möjlighet att spinna åt något håll, vare sig uppåt eller nedåt. Hur som helst, efter timmen på cykeln gick jag hem och tog kväll. Mös med Rut som jag saknat så himla mycket under veckan iväg, åt svenskt lösgodis för det kändes ju som en evighet sedan, och somnade tidigt. Nästa dag var bättre.


Jag vet inte om det var värmen och solen i Fuerteventura eller bara det faktum att vi faktiskt går mot ljusare och varmare tider även här hemma i Sverige, men när jag kom hem kände jag ett starkt behov av att få in lite mer FÄRG här hemma. Inte mycket, jag vill fortfarande hålla det milt och naturnära i färgskalan i stort, men några små färgklickar ville jag få in. Så jag tog mig till Rusta som jag sett fått in härliga nyheter och köpte ett gäng ljusstakar och ljus i olika klara poppiga färger. Tyckte det blev himla härligt och glatt med dem här hemma!

Och!!! Medan vi var iväg hade jag snickare och målare här hemma. De byggde in de garderober jag köpt (Pax från Ikea inget fancy) och målade in dörrarna i samma kulör som väggen. Jag hade nämligen inga garderober i sovrummet, bara i rummet intill, som jag försöker ha som något slags arbetsrum. Och eftersom planen är att vi snart blir två människor här hemma som ska få plats med kläder så tyckte jag det var dags att ordna mer klädförvaring. Hur som helst, snickare och målare hade gjort ett fantastiskt jobb och jag blev så himla nöjd! Så en av sakerna jag började med direkt vi kom hem var att montera inredning. En himla massa lådor och hyllplan och stänger. Och få på handtag. Sedan skulle ju alla kläder flyttas från rummet intill. Men nu är det klart!

Angående garderoberna så är alltså rubbet från Ikea. Det är Pax-stommar med tillhörande dörrar och inredning. Jag ”designade” det hela på deras hemsida och beställde med hemleverans. Supersmidigt! Stommarna byggde vi själva ihop men sedan byggde snickaren in det hela, och målaren målade förutom själva väggarna även dörrarna i samma kulör. Det är Fam Sundgren Bygg AB som jag anlitat att göra detta jobb.


Det var en liten update om veckan som gått. Den gick snabbt. Jag saknar Fuerteventura. Det var både skönt och välbehövligt att ha NOLL måsten och bara glida omkring i en vecka. Men men. Vardag och rutiner och struktur är ju egentligen mer ”min grej” så jag ska nog snart vara inne i det igen.

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Malin
  12 februari, 2023 at 22:27

  Alltså känner igen mig sååå väl. Men har aldrig kunnat beskriva det såhär för mina nära. Så nu kommer jag skicka ditt inlägg om detta till dem. Nu kanske de kan förstå.
  Tack Fanny! 💕

  Sedan en fråga du inte behöver svara på om du inte vill men jag fattar inte om du har en ny kille nu? För jag minns bara poolbygge och att du bodde ihop med en kille redan. 🤔🙄. Hur som så jättekul att ni sk flytta ihop🥰

  • Svara
   roethlisberger
   13 februari, 2023 at 07:15

   Fint att höra att du tyckte min beskrivning ”made sense”, det är precis som du säger svårt att förklara vad som sker när man mår så!

   Och det stämmer. Jag lämnade tillslut mitt ex (som jag bodde i huset med, där vi byggde pool) i maj förra året. Jag har skrivit lite om det på min instagram men inget här i bloggen inser jag nu. Jag är väldigt glad att jag tillslut orkade och vågade lämna den relationen och den människan, och mår så mycket bättre nu❤️

 • Svara
  Malin
  16 februari, 2023 at 22:38

  Vad härligt att höra Fanny. Du förtjänar så mycket tycker jag 💕

Lämna ett svar