Efterrätt och gotte GODIS Julmys kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept Tillbehör Vardagsuppdatering

Gör egen Daim (eller daimkulor)

Minns ni muffinsen jag snackade om i början av förra veckan? De med massa choklad, en hint av apelsin och bitar av härlig daim på toppen? Mmmm de muffinsen var himla fina, rest in peace osv för de överlevde runt ett dygn eller så..

Jag lovade er att berätta hur jag gjort min egen daim och det löftet ska jag givetvis hålla, så här kommer det ofantligt avancerade receptet på hela 4 ingredienser. Beroende på hur länge man kokar kolan kan man göra antingen en hård knäck, passande för exempelvis daim, eller så kan man göra en mjukare kola genom att koka den till 120-125°C (för knäck och diam kokar man till 135-140°C)

…och en kan göra daimkulor om en känner för det!

daim2

För 10 stora Daim:

+ 80g ljus choklad (jag använde den här steviasötade mjölkchokladen)

* jag använde sukrin gold och fibersirap, men valfri typ av socker och sirap funkar såklart lika bra!

Gör såhär:

  1. Rör ihop sukrin, sirap och grädde i en kastrull och låt koka upp.
  2. Rör om då och då och koka upp till 140°C om du vill ha en hård och knäckig Diam (eller, om du vill ha en segare kola, till 120-125°C). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
  3. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Den hårdnar ganska direkt så en god idé kan vara att skär den i bitar redan här, innan den stelnar.
  4. Låt sedan kolan stelna helt.
  5. Smält chokladen och pensla den på Daimbitarna. Låt stelna en stund, och förvara sedan i en burk med tätslutande lock i kylen.

daim1

Du kanske gillar

11 Kommentarer

  • Svara
    Carina
    15 november, 2015 at 14:48

    Tror du man skulle kunna ersätta grädden med Kokosgrädde eller kanske havregrädde?

    • Svara
      roethlisberger
      15 november, 2015 at 16:03

      Jag har provat med vanlig grädde, och en ”blandad” grädde (den här) och även den ”blandade” har funkat kanon. Däremot har jag inte testat kokos- eller havregrädde så kan inte uttala mig där riktigt.. TROR dock att kokosgrädde iaf skulle funka bra 🙂

  • Svara
    Molly Olsson
    15 november, 2015 at 15:44

    Men oj , oj , oj!! Trodde nog inte att det ens var möjligt att göra egen daim! Tack för dina underbara recept. <3

  • Svara
    Lisa
    15 november, 2015 at 15:53

    Mums! Låter inte så dumt att ha på gottebordet i jul heller 🙂

  • Svara
    Anna - Trend o träning
    15 november, 2015 at 20:26

    Men mums vad gott! Undrar om Bodystore har de där ”gold”-produkterna. Måste kika!

    Kram på dig fining!

  • Svara
    Maria
    16 november, 2015 at 05:38

    Åhh så gott! Älskar ju Daim. Detta ska jag testa!
    😛

  • Svara
    Ulrika
    10 december, 2016 at 19:32

    Åh, jag dör va gott det blev! Har ingen termometer så det blev inte ”dajmhårt” men iaf supergott. Ska definitivt prova fler gånger. Tack & god jul! ?

  • Svara
    Julkola med julmust – Roethlisberger.se
    9 januari, 2018 at 08:49

    […] sockerfri daim […]

  • Svara
    18 juliga recept – Roethlisberger.se
    9 januari, 2018 at 08:52

    […] Sockerfri daim […]

  • Svara
    Moa haldin
    27 januari, 2019 at 13:10

    Min daim stelnar tyvärr inte och kokade upp den till 140 grader, har du något tips som kan hjälpa?:)) var så himla taggad på detta o smaken sitter ju men saknar det sär knapriga!

  • Svara
    arno
    13 mars, 2024 at 22:54

    Hej jag är arno
    alt 1

Lämna ett svar