Minns ni muffinsen jag snackade om i början av förra veckan? De med massa choklad, en hint av apelsin och bitar av härlig daim på toppen? Mmmm de muffinsen var himla fina, rest in peace osv för de överlevde runt ett dygn eller så..
Jag lovade er att berätta hur jag gjort min egen daim och det löftet ska jag givetvis hålla, så här kommer det ofantligt avancerade receptet på hela 4 ingredienser. Beroende på hur länge man kokar kolan kan man göra antingen en hård knäck, passande för exempelvis daim, eller så kan man göra en mjukare kola genom att koka den till 120-125°C (för knäck och diam kokar man till 135-140°C)
…och en kan göra daimkulor om en känner för det!
För 10 stora Daim:
- 1 dl sukrin gold *
- 1 dl fibersirap gold *
- 1 dl grädde
+ 80g ljus choklad (jag använde den här steviasötade mjölkchokladen)
* jag använde sukrin gold och fibersirap, men valfri typ av socker och sirap funkar såklart lika bra!
Gör såhär:
- Rör ihop sukrin, sirap och grädde i en kastrull och låt koka upp.
- Rör om då och då och koka upp till 140°C om du vill ha en hård och knäckig Diam (eller, om du vill ha en segare kola, till 120-125°C). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
- Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Den hårdnar ganska direkt så en god idé kan vara att skär den i bitar redan här, innan den stelnar.
- Låt sedan kolan stelna helt.
- Smält chokladen och pensla den på Daimbitarna. Låt stelna en stund, och förvara sedan i en burk med tätslutande lock i kylen.
10 Kommentarer
Carina
15 november, 2015 at 14:48Tror du man skulle kunna ersätta grädden med Kokosgrädde eller kanske havregrädde?
roethlisberger
15 november, 2015 at 16:03Jag har provat med vanlig grädde, och en ”blandad” grädde (den här) och även den ”blandade” har funkat kanon. Däremot har jag inte testat kokos- eller havregrädde så kan inte uttala mig där riktigt.. TROR dock att kokosgrädde iaf skulle funka bra 🙂
Molly Olsson
15 november, 2015 at 15:44Men oj , oj , oj!! Trodde nog inte att det ens var möjligt att göra egen daim! Tack för dina underbara recept. <3
Lisa
15 november, 2015 at 15:53Mums! Låter inte så dumt att ha på gottebordet i jul heller 🙂
Anna - Trend o träning
15 november, 2015 at 20:26Men mums vad gott! Undrar om Bodystore har de där ”gold”-produkterna. Måste kika!
Kram på dig fining!
Maria
16 november, 2015 at 05:38Åhh så gott! Älskar ju Daim. Detta ska jag testa!
😛
Ulrika
10 december, 2016 at 19:32Åh, jag dör va gott det blev! Har ingen termometer så det blev inte ”dajmhårt” men iaf supergott. Ska definitivt prova fler gånger. Tack & god jul! ?
Julkola med julmust – Roethlisberger.se
9 januari, 2018 at 08:49[…] sockerfri daim […]
18 juliga recept – Roethlisberger.se
9 januari, 2018 at 08:52[…] Sockerfri daim […]
Moa haldin
27 januari, 2019 at 13:10Min daim stelnar tyvärr inte och kokade upp den till 140 grader, har du något tips som kan hjälpa?:)) var så himla taggad på detta o smaken sitter ju men saknar det sär knapriga!