En fråga; har ni någonsin övervägt att skippa gräddtiden och bara sleva i er kaksmeten direkt?
En till fråga; tror ni att jag inte bara övervägt, utan också gjort just precis det?
Om ni inte svarar ja på båda ovanstående frågor blir jag orolig för er. Ifrågasätter ert sunda förnuft. Ifrågasätter vad ni ens gör på min blogg…
Självklart har jag både övervägt att, och faktiskt gjort det. Stängt av ugnen och istället för att göra kakor slevat i mig kaksmeten, alltså. Duh. Klart jag har!
Det här är ett sådant recept. Ett recept vars smet jag liksom smakade lite. Och lite till… och så var jag tvungen att skrapa ner allt som fastnade på slickepotten allt som oftast = kladdiga fingrar = måste göra rent = slicka innan tvätta händerna. Det är möjligt att man får ut ungefär åtta tre kakor till om man inte gör som jag. Om man bara gör kakor från början och inte ens börjar provsmakandet (för då är man fast). Hur som helst, lyckades jag få ut ett gäng kakor av smeten ändå, trots att jag fick i mig en halv frukost innan plåten åkte in i ugnen (jaaa jag bakade dessa klockan sju på morgonen, hurså?!). Och det är jag nu såhär i efterhand faktiskt riktigt glad för, för även om smeten var gudagod, så var kakorna också minst sagt en succé!
Efter lite tid i kylen blir de om möjligt ännu godare… jag tog en och förvånades över hur det kändes som att äta en enda stor fudge-kaka. Mmm ljuvlig!
Jag valde att ha i proteinpulver (i smaken choklad/hasselnöt) men vill man inte använda det så går det bra att byta ut mot mjöl av något slag. Jag hade ganska lite sötning i, eftersom jag använde ett sött proteinpulver, så smaka av och tillsätt tills du är nöjd med sötman. Man kan säga att kakorna ”tappar” lite sötma under gräddning, så hellre lite för sött än tvärt om 🙂 jag valde naturligtvis att ha i hasselnötssmör eftersom det var nutella-smaken jag ville åt. Vill man inte det kan man givetvis köra på vilket nötsmör som helst.
8 kakor:
- 2 msk kakao
- 2 msk proteinpulver / mjöl
- 0,5 dl socker/sötning (drygt – smaka av och tillsätt ev. mer)
- 1/2 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 230g svarta bönor, sköljda och avrunna
- 1 msk mjölk
- 1 msk hasselnötssmör
- 1 msk fett (smör eller någon typ av olja)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 25 gram hackad choklad
Sätt ugnen på 190 grader. Blanda kakao, PP/mjöl, socker/sötning, bakpulver och salt i en bunke, ställ åt sidan. Mixa resterande ingredienser (utom chokladen) tills du får en jämn smet. Tillsätt av den torra blandningen pö om pö tills allt är jämnt. Rör ner chokladen, utan att mixa. Klicka ut på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till något (de flyter inte ut under gräddning). Grädda i ca 12-13 minuter eller tills de ser klara ut. Låt kakorna svalna något, flytta sedan över till ett galler och låt dem svalna helt. De är fortfarande lite mjuka när man tar ut dem, men stelnar perfekt när de svalnar. Förvara sedan kakorna i kylen.
Klart man kan skippa den hackade chokladen i…. men varför skulle man?!
38 Kommentarer
Mi
19 augusti, 2013 at 14:55Smet är ju det godaste som finns! Framförallt om det är direkt ur bunken med slickepott 🙂
Tänkte passa på att fråga; vilka andra bloggar ”i samma stil som din” läser du?
Kram!
Mi
19 augusti, 2013 at 14:55Smet är ju det godaste som finns! Framförallt om det är direkt ur bunken med slickepott 🙂
Tänkte passa på att fråga; vilka andra bloggar ”i samma stil som din” läser du?
Kram!
vickan
20 augusti, 2013 at 06:42Men nu MÅSTE jag verkligen prova att baka med svarta bönor. Ser ut att vara en kaka helt i min smak 🙂
vickan
20 augusti, 2013 at 06:42Men nu MÅSTE jag verkligen prova att baka med svarta bönor. Ser ut att vara en kaka helt i min smak 🙂
Millan
20 augusti, 2013 at 13:51Har precis gjort en sats av denna och hade proteinpulver med kaffesmak i. Smeten är sjuuukt god, längtar efter att se hur kakorna blir 😀
Millan
20 augusti, 2013 at 13:51Har precis gjort en sats av denna och hade proteinpulver med kaffesmak i. Smeten är sjuuukt god, längtar efter att se hur kakorna blir 😀
Cecilia
20 augusti, 2013 at 19:08Wow, dessa kakor blev grymma! Hade i en extra msk kakao och en msk dadelsirap + havssalt på toppen 🙂 tycker ofta nyttiga småkakor blir tråkigt luftiga och ”brödiga” men denna konsistensen var helt annorlunda. Mums!!
roethlisberger
21 augusti, 2013 at 07:46nej precis, ofta får man någon äggig sak 😉 men dessa är verkligen annorlunda och FUDGY 😀 mmmm mumsi, kul att du gillade dem!
Cecilia
20 augusti, 2013 at 19:08Wow, dessa kakor blev grymma! Hade i en extra msk kakao och en msk dadelsirap + havssalt på toppen 🙂 tycker ofta nyttiga småkakor blir tråkigt luftiga och ”brödiga” men denna konsistensen var helt annorlunda. Mums!!
roethlisberger
21 augusti, 2013 at 07:46nej precis, ofta får man någon äggig sak 😉 men dessa är verkligen annorlunda och FUDGY 😀 mmmm mumsi, kul att du gillade dem!
vickan
22 augusti, 2013 at 06:27Testade dessa igår och blev så nöjd. Kommer att prova många fler recept av dig framöver.
vickan
22 augusti, 2013 at 06:27Testade dessa igår och blev så nöjd. Kommer att prova många fler recept av dig framöver.
Sofia
22 augusti, 2013 at 16:33Wow, jag började nästan dregla av din beskrivning! x) Dessa ska jag baka på lördag! 😀
Sofia
22 augusti, 2013 at 16:33Wow, jag började nästan dregla av din beskrivning! x) Dessa ska jag baka på lördag! 😀
Kristin
24 augusti, 2013 at 22:43Hej!
Jag provade dina kakor och de var jättegoda! Jag hade i dadelsirap som sötning och toffee proteinpulver, det smakade jättebra. Tänkte prova ha i lite mer hasselnötssmör nästa gång för att få dom lite nötigare.
Kristin
24 augusti, 2013 at 22:43Hej!
Jag provade dina kakor och de var jättegoda! Jag hade i dadelsirap som sötning och toffee proteinpulver, det smakade jättebra. Tänkte prova ha i lite mer hasselnötssmör nästa gång för att få dom lite nötigare.
milla
29 augusti, 2013 at 21:31Ååå dessa ska jag testa imorgon!!!! låter smarrismaskens!!! <3
milla
29 augusti, 2013 at 21:31Ååå dessa ska jag testa imorgon!!!! låter smarrismaskens!!! <3
Alexandra
30 augusti, 2013 at 15:53Alltså det här är verkligen något av det godaste jag ätit!!! Fattade ju att de skulle vara goda, men trodde att de skulle vara mer goda för att vara nyttiga liksom, som mycket annat nyttigt bak, men de är ju fan godare än vanliga kakor! :0 lite mjukare och kladdigare liksom och ååh, så himla goda. Har snart ätit upp alla så ska göra en ny sats någon dag snart 😉
Alexandra
30 augusti, 2013 at 15:53Alltså det här är verkligen något av det godaste jag ätit!!! Fattade ju att de skulle vara goda, men trodde att de skulle vara mer goda för att vara nyttiga liksom, som mycket annat nyttigt bak, men de är ju fan godare än vanliga kakor! :0 lite mjukare och kladdigare liksom och ååh, så himla goda. Har snart ätit upp alla så ska göra en ny sats någon dag snart 😉
Emma
17 september, 2013 at 14:25Satan i gatan vilka goda kakor! Jag och Pelle mosade i oss alla snabbare än snabbast och jag åt precis sista biten till kaffet. MUMS! Jag tog havremjöl istället för proteinpulver och sötade med 4 msk kokossocker 🙂 Tack Fanny för ett fantastiskt recept <3
roethlisberger
17 september, 2013 at 15:16hihi ja visst är de farligt goda 😀 farligt som i att de sällan överlever ett helt dygn 😉 ….som du ju uppenbarligen märkte! Tack själv för att du provade <3
Emma
17 september, 2013 at 14:25Satan i gatan vilka goda kakor! Jag och Pelle mosade i oss alla snabbare än snabbast och jag åt precis sista biten till kaffet. MUMS! Jag tog havremjöl istället för proteinpulver och sötade med 4 msk kokossocker 🙂 Tack Fanny för ett fantastiskt recept <3
roethlisberger
17 september, 2013 at 15:16hihi ja visst är de farligt goda 😀 farligt som i att de sällan överlever ett helt dygn 😉 ….som du ju uppenbarligen märkte! Tack själv för att du provade <3
Denice
22 september, 2013 at 19:48TACK TACK TACK för det helt underbara receptet! Jag var skeptisk till de svarta bönorna men OJ vilka goda kakor!
Jag tog havremjöl istället för proteinpulver och sötade med 0,25 dl agavesirap 🙂 Tog även mintsmak på mörka chokladen, himmelskt!
roethlisberger
23 september, 2013 at 05:48KUL att du vågade prova ändå, för ja de är ju såå goda! 😀 lät riktigt gott med mint chokladen… möjligheterna är oändliga 😀
Denice
22 september, 2013 at 19:48TACK TACK TACK för det helt underbara receptet! Jag var skeptisk till de svarta bönorna men OJ vilka goda kakor!
Jag tog havremjöl istället för proteinpulver och sötade med 0,25 dl agavesirap 🙂 Tog även mintsmak på mörka chokladen, himmelskt!
roethlisberger
23 september, 2013 at 05:48KUL att du vågade prova ändå, för ja de är ju såå goda! 😀 lät riktigt gott med mint chokladen… möjligheterna är oändliga 😀
Carro
28 oktober, 2013 at 12:52Ser otroligt gott ut detta recept, men med en nöt och mandelallergiker hemma så funkar det inte riktigt. Vad tror du man kan ersätta nötsmöret med? Kokosolja? Kvarg? Vanligt smör? Eller kanske det helt enkelt går att skippa helt?
Eller så får jag helt enkelt prova mig fram 🙂
roethlisberger
28 oktober, 2013 at 13:20det är gott! Och själva nutella (dvs hasselnöts/choklad-)smaken är ju ”själva grejen”.. rent smakmässigt alltså. Men konsistens är också riktigt bra, så man kan ju givetvis göra en helt annan smak med säkert lyckat resultat 🙂 tex kokos? För ja, jag skulle byta ut nötsmöret mot fett av något slag. Tex kokosfett, kakaofett eller kanske sesamsmör? 🙂 En kokoskaka är säkert gott, kör då på kokosfett och riven kokos! Eller som du föreslår, vanligt smör och kakao – en god chokladkaka helt enkelt! 🙂 säg till om du testar och får till något fint 🙂
Carro
28 oktober, 2013 at 12:52Ser otroligt gott ut detta recept, men med en nöt och mandelallergiker hemma så funkar det inte riktigt. Vad tror du man kan ersätta nötsmöret med? Kokosolja? Kvarg? Vanligt smör? Eller kanske det helt enkelt går att skippa helt?
Eller så får jag helt enkelt prova mig fram 🙂
roethlisberger
28 oktober, 2013 at 13:20det är gott! Och själva nutella (dvs hasselnöts/choklad-)smaken är ju ”själva grejen”.. rent smakmässigt alltså. Men konsistens är också riktigt bra, så man kan ju givetvis göra en helt annan smak med säkert lyckat resultat 🙂 tex kokos? För ja, jag skulle byta ut nötsmöret mot fett av något slag. Tex kokosfett, kakaofett eller kanske sesamsmör? 🙂 En kokoskaka är säkert gott, kör då på kokosfett och riven kokos! Eller som du föreslår, vanligt smör och kakao – en god chokladkaka helt enkelt! 🙂 säg till om du testar och får till något fint 🙂
Malin S
26 december, 2013 at 22:17Wow!
Velat baka dessa lääänge och nu när jag ville ha nyttigt gotte som kan vara hyfsat hållbart till lååång bussresa så passade jag på… Gick åt en del smet ja.. 😉
Tack för fint recept!
Malin S
26 december, 2013 at 22:17Wow!
Velat baka dessa lääänge och nu när jag ville ha nyttigt gotte som kan vara hyfsat hållbart till lååång bussresa så passade jag på… Gick åt en del smet ja.. 😉
Tack för fint recept!
Anna
11 mars, 2014 at 23:56Hej! Låter hur gott som helst, hade tänkt göra detta recept men måste fråga först. Hur mycket svarta bönor ska man ha? 230 st låter inte så rimligt hehe, du skrev nog fel 🙂
roethlisberger
12 mars, 2014 at 08:22hehe nej det ska såklart vara gram. 230g!
Anna
11 mars, 2014 at 23:56Hej! Låter hur gott som helst, hade tänkt göra detta recept men måste fråga först. Hur mycket svarta bönor ska man ha? 230 st låter inte så rimligt hehe, du skrev nog fel 🙂
roethlisberger
12 mars, 2014 at 08:22hehe nej det ska såklart vara gram. 230g!