Jag lovade er ju en morotskaka, visst?
Så här kommer den – saftig, smakrik botten med fluffig kolagrädde på toppen.. Naturligt rik på både protein och hälsosamma fetter, helt godkänd att äta till frukost! Eller lunch. Eller middag. Eller samtliga nämnda måltider. Give me a reason not to…?!
Ingredienser: (För en liten form, ca 18 cm, gör du i “vanlig” stor form, dubbla receptet):
- 200 g vita bönor, avrunna och sköljda
- 1 dl morotspurée (bara att koka morotsslantar mjuka och mixa till en puré!)
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 2 msk socker eller sötning som mäter lika
- 2 ägg
- 1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)
- 2 msk honung
Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée. Tillsätt sedan:
- 2,5 msk kokosmjöl
- 2 msk kokosolja, flytande (har du en fastare varinat bara micrar du den några sekunder)
- 3/4 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk havssalt
- 1 tsk kanel (smaka av och tillsätt ev. mer – det gjorde jag!)
Mixa igen och smaka av med kanel. Häll smeten i den smorda formen och grädda tills kakan är ”stum”, den kan i princip inte bli torr så var inte orolig – jag glömde min i ugnen och tog i panik ut den efter 45 minuter… långt ifrån torr! Bakar du en lite större kaka (i en ”normalstor” form med löstagbara kanter) så förlängs gräddtiden en aning, men återigen; den kan liksom inte riktigt bli torr den här! Använd provsticka och ”tryck” försiktigt med fingret i kakans mitt, den ska alltså vara ”stum”.
Ta ut, låt svalna och bre över frosting. Jag vispade upp en burk (400ml) kokosgrädde med 2 msk vegansk kolasås och en nypa vaniljpulver. Jag sparade någon matsked av frostingen och rörde där i ytterligare lite kolasås+en nypa salt för att göra mönster på toppen. Slice and serve!
16 Kommentarer
Michaela
1 september, 2014 at 09:37Du är ju lite utav en gud i köket Fanny! Ska definitivt testa den perfekt höstfeeling 🙂
Michaela
1 september, 2014 at 09:37Du är ju lite utav en gud i köket Fanny! Ska definitivt testa den perfekt höstfeeling 🙂
Liselott
1 september, 2014 at 10:22Spontana reaktionen: HALLELUJAH!
Ja, jag har alla ingredienser hemma (utom till kokosgrädden, men där kan jag kompromissa). Ja, jag ska baka den här snarast möjligt. Ja, jag är typ dagens lyckligaste människa.
Tack!! 😀
Liselott
1 september, 2014 at 10:22Spontana reaktionen: HALLELUJAH!
Ja, jag har alla ingredienser hemma (utom till kokosgrädden, men där kan jag kompromissa). Ja, jag ska baka den här snarast möjligt. Ja, jag är typ dagens lyckligaste människa.
Tack!! 😀
Josefine
9 september, 2014 at 14:41Kan man byta ut kokosmjölet mot något annat mjöl tro? 🙂
Josefine
9 september, 2014 at 14:41Kan man byta ut kokosmjölet mot något annat mjöl tro? 🙂
elin
11 september, 2014 at 17:51när jag bakat med bönor tycker jag ofta man känner en lite konstig bismak, hur länge ska man skölja? hur många gånger ungefär?
roethlisberger
12 september, 2014 at 12:23det beror helt på vad man har bönorna i för bakverk, samt hur mycket och med vad man sötar. Det ska ju vara kokta bönor, såklart, och jag bara sköljer dem ett par gånger, men inte alls überambitiöst liksom.. I ett durkslag och spol spol rör rör och spol igen sen skaka av vattnet. Typ så 🙂
elin
11 september, 2014 at 17:51när jag bakat med bönor tycker jag ofta man känner en lite konstig bismak, hur länge ska man skölja? hur många gånger ungefär?
roethlisberger
12 september, 2014 at 12:23det beror helt på vad man har bönorna i för bakverk, samt hur mycket och med vad man sötar. Det ska ju vara kokta bönor, såklart, och jag bara sköljer dem ett par gånger, men inte alls überambitiöst liksom.. I ett durkslag och spol spol rör rör och spol igen sen skaka av vattnet. Typ så 🙂
Ida
7 februari, 2015 at 20:46Efter nästan 6 timmars slitande har jag äntligen lyckats få den till kolasås, haha vilken lycka! Så fruktansvärt god verkligen! 😀
roethlisberger
7 februari, 2015 at 21:42Haha åh vilken tur, för den är som sagt himlans god så hade varit tråkigt om du inte fått uppleva den 😉
Ida
7 februari, 2015 at 20:46Efter nästan 6 timmars slitande har jag äntligen lyckats få den till kolasås, haha vilken lycka! Så fruktansvärt god verkligen! 😀
roethlisberger
7 februari, 2015 at 21:42Haha åh vilken tur, för den är som sagt himlans god så hade varit tråkigt om du inte fått uppleva den 😉
Jessica
26 februari, 2015 at 13:53Hej!
Tänkte höra vilken sorts kokosgrädde du använder? Tack för en underbar blogg!!
Jessica
26 februari, 2015 at 13:53Hej!
Tänkte höra vilken sorts kokosgrädde du använder? Tack för en underbar blogg!!