Imorgon är det fredag, vilket mina vänner på gymmet igår var väldigt noga med att påminna mig om betyder fredagsfika. Så senare idag ska jag ställa mig i köket och fixa något gott att ta med till dem att mumsa mellan seten under morgondagens pass, i skrivande stund är det oklart vad exakt det blir men jag har fått önskemål om något med blåbär och vit choklad… det ska vi nog kunna ordna!
Idag ska ni dock få receptet på förra veckans fredagsfika, då bjöd jag nämligen mina vänner på toscakaka;
Här har vi ju verkligen ett typiskt bra exempel på hur en enkelt ”fredags-piffar till” fikat. En hederlig sockerkaksbotten täckt av kolasmakande mandeltosca. Vips på känns det hela väldigt mycket mer festligt och fint, eller hur?
Vad omdömet blev från mina vänner? Tummen upp och uppäten kaka. Höjdpunkten för mig? Deras ansiktsuttryck när jag informerade om att basen i sockerkakan var vita bönor (detta gjorde jag efter att kakan ätits upp, givetvis). Jag tröttnar aldrig på det… ”vad sa du att du sa, sa du?! Vad är det i kakan?!”
TOSCAKAKA
jag använde en springform med diametern 18 cm
Kaka:
- 1 tetra (220 g) vita bönor, väl sköljda och avrunna
- 2 hela ägg
- 1 äggvita
- 45g (drygt 2 msk) fibersirap gold
- 3 msk fettreducerat kokosmjöl, siktat
- 3 msk sukrin gold
- 1/2 tsk vanilj
- 3/4 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk salt
- 2 msk kokosolja, flytande
Toscatäcke:
- 50g hackad mandel
- 2 msk grädde
- 2 msk sukrin gold
- 2 msk fibersirap gold
- 1 tsk kokosolja
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
- Häll av bönorna och skölj väl, gärna flera gånger. Låt rinna av.
- Mixa ihop bönor, ägg, äggvita och sirap till en helt slät smet.
- Tillsätt resten av ingredienserna, vänta med kokosoljan, och mixa igen. Tillsätt sist kokosoljan och mixa några sista varv.
- Häll smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Gör under tiden toscaglasyren:
- Rör ihop alla ingredienser till glasyren i en liten kastrull och värm upp tills det precis börjar bubbla lite.
- Häll toscasmeten över den förgräddade kakan och grädda sedan i ytterligare 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
1 Kommentar
Amanda
17 mars, 2017 at 18:54Ser sååå gott ut! Vilka är dina favoritrecept när det kommer till veganska alternativ? Hade varit så Najs att se mer av det ?
PS. Du är grym whatever you do!!