BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Kost Recept

Black Bean Brownie

Om man följer amerikanska bloggar är kakor och bakverk med svarta bönor ingen nyhet, ”black bean brownie” finns i både hälsosamma och mindre hälsosamma versioner lite varstans. Jag provade en kladdkake-variant i våras, som absolut var ätlig, men smak och konsistens var inte som jag kanske skulle önskat. Så, efter några månader utan svarta bönor var jag redo att försöka igen!

Dessa brownies är naturligt sötade med honung och agave, får konsistens och ”kladd” från äppelmos, och slutligen en rik chokladig smak med en rejäl dos kakao. Skulle nog våga lova att man kan bjuda precis vem som helst på dessa brownies, både hälsofrälsta och gottegrisar. Om man anar de innehåller svarta bönor? Inte en sekund!

  • 2,5 dl svarta bönor
  • 1 ägg + 2 äggvitor
  • 5 msk kokosolja
  • 1/2 dl äppelmos
  • 1/4 dl agavesirap
  • 1/4 dl honung
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 5,5 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat

Smörj en ugnsform (eller lägg ett bakplåtspapper i botten) och sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser noga, tills du har en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i 20-35 minuter. Det är väldigt olika hur lång gräddningstiden blir, beroende på ugn och storlek av form (dvs tjocklek på kaka), så håll ett öga och använd provsticka – den ska komma ut torr. Låt sedan svalna i 10 minuter innan du lossar från formen, låt svalna ytterliggare och förvara sedan i kylskåp. Dessa brownies är som godast efter en natt i kylen, kalla. Med en klick vaniljglass, färska bär eller hackade nötter… mmm!

Du kanske gillar

9 Kommentarer

  • Svara
    Jennie
    25 oktober, 2012 at 20:43

    Det här receptet vill jag verkligen prova! Och jag är en riktig socker och choklad människa som inte gillar nyttigheter haha.
    Har följt din blogg(ar) länge och vill säga sådär lite töntigt, you go girl!

  • Svara
    fest mat
    26 oktober, 2012 at 20:10

    Ser ut som trä bitar men annars är det säkert gott. Något att variera från kokosbollar kanske?

    • Svara
      roethlisberger
      27 oktober, 2012 at 06:35

      haha ja de smakar iaf inte träbitar.. väldigt saftiga, småsega och mjuka. SOm brownies ska va, helt enkelt!

  • Svara
    Jenni
    26 oktober, 2012 at 22:12

    Oj, det där lät väldigt intressant, skall verkligen prova dem!

    • Svara
      roethlisberger
      27 oktober, 2012 at 06:36

      gör så 😀

  • Svara
    caroline
    1 november, 2012 at 23:34

    hur många bitar blir det på en sats? 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      2 november, 2012 at 07:52

      Det beror på hur stora du skär dem, jag fick en himla massa (24 kanske?) men jag gjorde mini’s 🙂

  • Svara
    ida
    1 februari, 2013 at 15:04

    Hej! Jag tänkte göra denna kaka som efterrätt med din nutella till, glass och hallon men hur stor form har du? Jag vill inte att dom ska bli för tunna.

    Och tack för en suverän blogg!

    • Svara
      roethlisberger
      1 februari, 2013 at 16:44

      vad roligt 🙂 jag gjorde en form som var kanske.. 20×20 cm, ungefär. Gör smeten, uppskatta hur stor form du vill använda, och ta fram en passande först strax innan gräddning annars 🙂

Lämna ett svar

tretton + arton =