Efterrätt och gotte Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

Kaffe/cashew/kokos-tårta

Utseende och yta är viktigt.

När det gäller ätbara saker, alltså. För det som tar en god, nej förlåt – underbart god, kaka till nästa nivå är utan tvekan ett vackert yttre. Gissa hur många bilder jag fick på den här skönheten? Det är kul att jag faktiskt varje gång jag bakar, först donar i köket, får till kakan/gottet/maten, lägger upp, fixar ljus, fotar… innan jag faktiskt smakar på det jag just spenderat timmar på att förbereda och tillaga. Kanske inte så smart, med tanke på att jag allt som oftast gör nya grejer och det faktiskt kan bli mindre bra resultat… 😉 Men det brukar ju för det mesta bli rätt himla bra, och dagens experiment var då verkligen inget undantag! Herrejösses, så fantastiskt god blev denna tårta! Verkligen, jag kan ha överträffat mig själv med denna skapelse. Åt en bit och åååh:ade mig genom hela den kulinariska upplevelsen. Nu kanske ni undrar, vad finns att fira som kräver en satsig tårta likt denna? Ja… jag motiverar detta tårtbak med två saker 1: jag är ÄNTLIGEN FRISK och ’back on track’, liksom. 2: det finns väl alltid orsak att fira?! Framför allt om man får göra det med denna kaka, med smak av kaffe, cashewnötter och kokosnöt…? Lite kakao-nibs på det och vi har plötsligt all orsak att äta en tårtbit (eller två.. eller tre).För en liten kaka (gör du en ’normal-stor’ form a 24 cm dubblar du receptet) behöver du följade:

Torra:
 • 1 dl kokosmjöl
 • 1,5 dl sojamjöl
 • 1,5 dl socker (jag använde sötin)
 • 1 msk bakpulver
 • 1/4 tsk kanel
 • 1/2 tsk salt
 • 1 tsk chiafrön
 • 1/2 tsk vaniljpulver
Våta:
 • 2 msk kokosolja
 • 1 dl soyghurt (alternativt: blanda mestadels kvarg/grekisk yoghurt med en skvätt mjölk)
 • 3 dl soyamjölk
 • 2 msk snabbkaffe-pulver
 • 1/2 tsk vit balsamvinäger (eller äppelcidervinäger)
Plus (+) 1 dl hackade cashewnötter
Gör såhär:

 • Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbara kanter. Smörj hela insidan med valfritt fett.
 • Blanda torra ingredienser i en skål. I en annan skål: rör ut snabbkaffet i mjölken och blanda i övriga våta ingredienser (om du använder en fast kokosolja, som jag gjorde, smält den först i vattenbad och låt svalna innan du har i den). Rör ner den torra blandningen + de hackade nötterna och häll sedan smeten i formen.
 • Grädda i ca 25-30 minuter om du har en liten form, om du kör dubbla receptet i en större form, lär det ta ca 45 minuter. Kontrollera med en sticka i mitten, kakan ”efter-gräddas” lite när den kommer ur ugnen, så ta ut den när det fortfarande är lite kladdig i mitten (men inte rinnig!).
 • Låt svalna helt, ställ sedan in i kylen över natten.

Nästa dag bygger du tårta! Hur du gör frostingen kan du läsa efter ett sista par bilder här…

Cashew/kokos-frosting:
 • 1 burk kokosmjölk (fullfet)
 • 3 dl cashewnötter
 • 5 msk dadelpuré
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 citron
Gör såhär:
Frostingen är snabbfixad, men man måste förbereda två saker dagen innan;
 • öppna kokosmjölken utan att först skaka den, och låt stå i kylen över natten. Då kommer det bli som två lager; ”kokosvatten” underst, och någon form av kokos-smör över.
 • lägg nötterna i blöt, det räcker med 4 timmar men funkar bra att göra kvällen innan och låta vara över natten.

Nästa dag, gör du följande:

 • mixa nötter, saften från en citron, vaniljpulver och dadelpuré till en jämn smet
 • skeda försiktigt ur det översta lagret av kokosmjölken i en skål. Ha också i 3 msk av kokosvattnet, och spara resten i burken, om du vill ha lösare frosting kan du tillsätta mer av det senare.
 • vispa upp kokosmjölken med elvisp, och ha i cashew-smeten. Vispa/rör lite till.
Sedan skär du tårtan i två plattor, brer på av frostingen (som här alltså agerar krämig fyllning också) på platta nr 1. Sedan lägger du på platta nr 2 och toppar med ännu mer frosting. Om du vill kan du som jag spritsa lite mönster, toppa med kakao-nibs eller hackad choklad, eller kanske kokos-flarn och rostade kaffebönor? Hur du än gör… kan jag nästan garantera smak-sensation! Happy Friday 😉

Du kanske gillar

18 Kommentarer

 • Svara
  jwes
  5 oktober, 2012 at 12:34

  den såg ju heelt fantastisk ut den där! den smakar nog lika fantastiskt också! du är grym, både på att baka och fota 😀

 • Svara
  jwes
  5 oktober, 2012 at 12:34

  den såg ju heelt fantastisk ut den där! den smakar nog lika fantastiskt också! du är grym, både på att baka och fota 😀

 • Svara
  Petra - Jag & mitt liv med barn, LCHF och träning
  5 oktober, 2012 at 13:41

  Men åh vad den ser god ut! Den här bara måste jag testa:)!
  Ha en toppenbra helg!

  • Svara
   roethlisberger
   5 oktober, 2012 at 20:33

   Tack detsamma! Och jaaa, perfekt helgfika 😉 supergott.

 • Svara
  Petra - Jag & mitt liv med barn, LCHF och träning
  5 oktober, 2012 at 13:41

  Men åh vad den ser god ut! Den här bara måste jag testa:)!
  Ha en toppenbra helg!

  • Svara
   roethlisberger
   5 oktober, 2012 at 20:33

   Tack detsamma! Och jaaa, perfekt helgfika 😉 supergott.

 • Svara
  Sofie
  5 oktober, 2012 at 18:16

  Vad gott, hur stor var formen som du använde då?

  • Svara
   roethlisberger
   5 oktober, 2012 at 20:32

   det är jag faktiskt osäker på, men på ett ungefär ”en halv” normalstor (24 cm i diameter), så skulle gissa 16 cm kanske..? om det finns formar med exakt det måttet 😉

 • Svara
  Sofie
  5 oktober, 2012 at 18:16

  Vad gott, hur stor var formen som du använde då?

  • Svara
   roethlisberger
   5 oktober, 2012 at 20:32

   det är jag faktiskt osäker på, men på ett ungefär ”en halv” normalstor (24 cm i diameter), så skulle gissa 16 cm kanske..? om det finns formar med exakt det måttet 😉

 • Svara
  pilla
  6 oktober, 2012 at 13:59

  Verkar för god för att vara sann! Smarr!

  http://pernillabredolt.com

  • Svara
   roethlisberger
   8 oktober, 2012 at 08:17

   Den var verkligen fantastiskt god 🙂

 • Svara
  pilla
  6 oktober, 2012 at 13:59

  Verkar för god för att vara sann! Smarr!

  http://pernillabredolt.com

  • Svara
   roethlisberger
   8 oktober, 2012 at 08:17

   Den var verkligen fantastiskt god 🙂

 • Svara
  Mathilda
  7 oktober, 2012 at 12:10

  Hej!
  jag går in på din blogg flera gånger per dag och tycker du är en helt fantastisk inspirationskälla. Beundrar dig verkligen till tusen!
  Men det jag undrar lite över är hur du lägger upp din kost? Äter du enligt någon kostmetod?
  Jag har själv väldigt svårt angående det där med kosten och veta hur jag ska äta hälsosamt.. Jag är 19 år och spelar på elitnivå i ishockey. Innan sommarlovet ungefär började jag äta enligt LCHF-metoden då jag inte var nöjd med min kropp och mitt utseende, vilket antagligen inte är så ovanligt bland tjejer i min ålder. Det var inte så att jag åt ”onyttigt” innan dess, och med onyttigt menar jag typ godis, bakelser etc, men jag såg ingen skillnad i kroppstorleken så började därför med denna kostmetod. Tycker inte att jag har gått ner något i vikt (väger mej sällan, utan kollar mest i spegeln) nu heller men får hela tiden höra från folk, främst mina föräldrar, att jag borde sluta äta enligt LCHF och istället äta lite av varje. MEN det är lättare sagt än gjort. Jag får en sådan ångest när jag äter mat som jag vet att jag egentligen inte borde äta. Från början var det bara t.ex. godis då jag hade lovat mej själv att endast äta på julafton, min födelsedag och andra högtider t.ex. men nu kan jag få en otrolig ångest över att endast äta en potatis – för det är enligt mej ”onyttigt” nu när jag äter LCHF. Det är ångesten över det jag proppar i mej som egentligen gör att jag fortsätter att undvika kolhydrater och äta det som LCHF säger är ”bra mat”. Om jag nu skulle sluta äta LCHF, så vet jag inte hur eller vad jag ska äta som är nyttigt, hälsosamt och som inte gör att jag går upp i vikt utan snarare går ner lite. Och som inte ger mej det där dåliga samvetet.
  Så för att sammanfatta det hela lite, vad tycker du är bra mat? Vad ska man undvika och hur tycker du man ska äta? Hur ska man försöka övervinna sitt eget huvud som säger att allt innehållandes kolhydrater är dåligt och slippa den där ångesten? Eller är kanske LCHF inte ett så dåligt alternativ trots allt? Kram

  • Svara
   roethlisberger
   8 oktober, 2012 at 08:16

   Hej Mathilda! Först och främst tack för din fina kommentar! Värmer att läsa dina ord.
   Sen till din fråga. Jag förstår vad du menar, och det här är precis varför jag inte vill äta enligt någon ”metod”, utan använda sunt förnuft. Idag kan jag det, förr blev det lätt som för dig idag – en tugga ”fel” och jag kände mig hemskt misslyckad. Det var LCHF som fick mig att noja över kolhydrater, vilket tog lång tid att släppa. Idag äter jag kolhydrater varje dag, och framför allt i samband med träning är kolisarna ovärderliga!
   LCHF kan boosta en viktnedgång. Men (!!) man går inte automatiskt ner om man äter LCHF, dvs undviker kolisar. I slutändan handlar det om kcal in-ut. Eftersom man enligt lchf äter mer fett, som är nästan dubbelt så energirikt som kolhydrater och protein, så kan man lätt äta för mycket kcal, utan att för den delen äta en vidare stor mängd. Jag tycker personligen att det är krångligt att äta lchf (har försökt, när jag var som störst körde jag några veckor) och idag älskar jag att tex frossa i frukt och grönt! Och helt ärligt mådde jag illa av att äta den mängden fett och saknade det ”fräscha” man inte äter när man kör lchf..
   Åter till din fråga! JAG tycker ren mat är bra mat. Kyckling, fisk, frukt och grönt, soyaprodukter, rena mejeriprodukter, nötter och frön, både färska och torkade bär.. sedan lever JAG efter devisen att ”inget är så nyttigt att man kan äta obegränsat, och inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det”, vilket funkar jättebra för mig – idag, förr gick det inte. Man får kämpa på, utmana sig själv och gå emot ”hjärnspökena”. Jag äter ren mat 95 % av tiden och den absoluta majoriteten av mina mål är väldigt näringsrika och hälsosamma, så de 5 % jag viger åt mina kärlekar pizza, glass och lösgodis har jag inte ångest över en sekund! Jag älskar min kropp och vill ge den bästa möjliga bränsle, men jag älskar livet för mycket för att inte synda lite då och då.
   Jag tycker inte du ska ha stora no-no’s, utan fokusera på att äta regelbundet och rent. Ju färskare och fräschare – desto bättre! Och när du äter något annat, NJUT! Ät det, låt smaka och njut, och lägg det sedan bakom dig!! Ok? 🙂 Njut av din pizza lika mycket som du njuter av din hälsosamma mat alla andra dagar! Lycka till, kram

 • Svara
  Mathilda
  7 oktober, 2012 at 12:10

  Hej!
  jag går in på din blogg flera gånger per dag och tycker du är en helt fantastisk inspirationskälla. Beundrar dig verkligen till tusen!
  Men det jag undrar lite över är hur du lägger upp din kost? Äter du enligt någon kostmetod?
  Jag har själv väldigt svårt angående det där med kosten och veta hur jag ska äta hälsosamt.. Jag är 19 år och spelar på elitnivå i ishockey. Innan sommarlovet ungefär började jag äta enligt LCHF-metoden då jag inte var nöjd med min kropp och mitt utseende, vilket antagligen inte är så ovanligt bland tjejer i min ålder. Det var inte så att jag åt ”onyttigt” innan dess, och med onyttigt menar jag typ godis, bakelser etc, men jag såg ingen skillnad i kroppstorleken så började därför med denna kostmetod. Tycker inte att jag har gått ner något i vikt (väger mej sällan, utan kollar mest i spegeln) nu heller men får hela tiden höra från folk, främst mina föräldrar, att jag borde sluta äta enligt LCHF och istället äta lite av varje. MEN det är lättare sagt än gjort. Jag får en sådan ångest när jag äter mat som jag vet att jag egentligen inte borde äta. Från början var det bara t.ex. godis då jag hade lovat mej själv att endast äta på julafton, min födelsedag och andra högtider t.ex. men nu kan jag få en otrolig ångest över att endast äta en potatis – för det är enligt mej ”onyttigt” nu när jag äter LCHF. Det är ångesten över det jag proppar i mej som egentligen gör att jag fortsätter att undvika kolhydrater och äta det som LCHF säger är ”bra mat”. Om jag nu skulle sluta äta LCHF, så vet jag inte hur eller vad jag ska äta som är nyttigt, hälsosamt och som inte gör att jag går upp i vikt utan snarare går ner lite. Och som inte ger mej det där dåliga samvetet.
  Så för att sammanfatta det hela lite, vad tycker du är bra mat? Vad ska man undvika och hur tycker du man ska äta? Hur ska man försöka övervinna sitt eget huvud som säger att allt innehållandes kolhydrater är dåligt och slippa den där ångesten? Eller är kanske LCHF inte ett så dåligt alternativ trots allt? Kram

  • Svara
   roethlisberger
   8 oktober, 2012 at 08:16

   Hej Mathilda! Först och främst tack för din fina kommentar! Värmer att läsa dina ord.
   Sen till din fråga. Jag förstår vad du menar, och det här är precis varför jag inte vill äta enligt någon ”metod”, utan använda sunt förnuft. Idag kan jag det, förr blev det lätt som för dig idag – en tugga ”fel” och jag kände mig hemskt misslyckad. Det var LCHF som fick mig att noja över kolhydrater, vilket tog lång tid att släppa. Idag äter jag kolhydrater varje dag, och framför allt i samband med träning är kolisarna ovärderliga!
   LCHF kan boosta en viktnedgång. Men (!!) man går inte automatiskt ner om man äter LCHF, dvs undviker kolisar. I slutändan handlar det om kcal in-ut. Eftersom man enligt lchf äter mer fett, som är nästan dubbelt så energirikt som kolhydrater och protein, så kan man lätt äta för mycket kcal, utan att för den delen äta en vidare stor mängd. Jag tycker personligen att det är krångligt att äta lchf (har försökt, när jag var som störst körde jag några veckor) och idag älskar jag att tex frossa i frukt och grönt! Och helt ärligt mådde jag illa av att äta den mängden fett och saknade det ”fräscha” man inte äter när man kör lchf..
   Åter till din fråga! JAG tycker ren mat är bra mat. Kyckling, fisk, frukt och grönt, soyaprodukter, rena mejeriprodukter, nötter och frön, både färska och torkade bär.. sedan lever JAG efter devisen att ”inget är så nyttigt att man kan äta obegränsat, och inget är så onyttigt att man aldrig kan äta det”, vilket funkar jättebra för mig – idag, förr gick det inte. Man får kämpa på, utmana sig själv och gå emot ”hjärnspökena”. Jag äter ren mat 95 % av tiden och den absoluta majoriteten av mina mål är väldigt näringsrika och hälsosamma, så de 5 % jag viger åt mina kärlekar pizza, glass och lösgodis har jag inte ångest över en sekund! Jag älskar min kropp och vill ge den bästa möjliga bränsle, men jag älskar livet för mycket för att inte synda lite då och då.
   Jag tycker inte du ska ha stora no-no’s, utan fokusera på att äta regelbundet och rent. Ju färskare och fräschare – desto bättre! Och när du äter något annat, NJUT! Ät det, låt smaka och njut, och lägg det sedan bakom dig!! Ok? 🙂 Njut av din pizza lika mycket som du njuter av din hälsosamma mat alla andra dagar! Lycka till, kram

Lämna ett svar