Vill man pimpa sina lussebullar lite är mitt förslag att göra det med en söt mandelkräm med lite krisp. Den gör man enkelt med dadlar, mandelmjöl och hackade mandlar. Här startade min onsdag med julbak, alltså! Saffransdeg:
1 helt ägg
4 äggvitor
2 msk socker/sötning
1 dl kvarg
1.5 dl mandelmjöl
0.5 dl + 1,5 msk kokosmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk pofiber
1.5 tsk bakpulver
1 msk saffransarom
3 msk äppelmos (
60 g)
Mandelfyllning:
lika delar dadelpuré och mandelmjöl (jag tog 1+1 dl och fick då lite över) + 1/2 dl hackad mandel
1 uppvispad äggvita
hackad mandel att strö över
Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker/sötning, tillsätt sedan kvarg och äppelmos. Vispa lite till. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och häll sedan ner i smeten. Blanda väl och låt degen stå och ”vila” medan du gör fyllningen: rör bara ihop ingredienserna (dadelpuré gör du enkelt: mixa blötlagda dadlar -utan blötläggningsvattnet- klart!)
Degen är rätt lös, men går bra att hantera. Så dela den i 12 delar, och rulla ut till smala ”korvar”. Platta till och bre på (går enklast att liksom ”dutta” dit dn med fingrarna) lite fyllning. Rulla sedan till en vanlig bulle, eller skruva och ”knöggla ihop” till någon slags knut. Lägg bullarna i formar, pensla med äggvita och strö över hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i ungefär 15 minuter.Som sagt, antingen gör man vanliga bullar, eller lite ”skruvade” varianter (som på bilderna högst upp). Gott blir det, oavsett form!
10 Kommentarer
Hanna C
5 december, 2012 at 10:18Om man inte tål mjölk alls, vad kan man stoppa i istället tror du? 🙂
roethlisberger
5 december, 2012 at 10:37silkestofu borde tex funka bra 🙂 eller laktosfri kvarg (funkar det?)
Hanna C
6 december, 2012 at 09:45får testa tofun 🙂 tyvärr inge mjölk alls…så inte laktosfritt. Tack för svar och en ny favritblogg 🙂
Annie
5 december, 2012 at 11:23Du läser mina tankar – typ. Har just blötlagt mandlar över natten för att göra mandelmassa och fylla dagens bak med 🙂
...
6 december, 2012 at 00:05Hej Fanny!
Jag tänkte fråga en sak om perioden då du hade ätstörningar och efter tillfrisknandet eftersom jag själv är i en liknande situation..
När du började äta normalt igen, gick du upp mycket i vikt då? Och hur håller man sin vikt efter en tid av ätstörningar? Om man då tränar några gånger i veckan o börjar äta normalt, går det ens? 🙂 tacksam för svar.. Kram
Linda
7 december, 2012 at 10:02Gjorde dessa i går istället för ”vanliga” lussekatter…såå goda så de får följa med på nästa veckas julfika på jobbet!
Bryndis
7 december, 2012 at 12:44Ah vilken succé de här bullarna blev! Tusen tack :))
Sophia
13 december, 2012 at 20:34går det att frysa ned bullarna?
roethlisberger
13 december, 2012 at 20:54Självklart, bara att värma i micron sen så blir de som nybakade 🙂
Micki
17 december, 2013 at 16:53Kan man byta ut kokosmjölet mot något annat tror du? 🙂