Kost Träning Vardagsuppdatering

kvällstabata och glass i stora lass

Efter en dag som fick bli lite annorlunda än planerat (dvs liggläge i soffan istället för gym, stan och bio) hade jag ikväll plötsligt överskottsenergi att bli av med. Gymmet var givetvis stängt såhär på juldagen, så det fick bli tabata hemma på vardagsrumsgolvet. Det var första gången jag provade på tabata, men garanterat inte sista. En halvtimme och jag trillade svettig in i duschen, nöjd och belåten!

Tabata är en form av intervallträning, med korta maximalintensiva 20 sekundersintevaller som följs av 10 sekunders vila. Intevallerna upprepas 8 gånger och ger alltså då en total träningstid på 4 minuter. Intevallerna kan användas på såväl renodlade konditionsövningar som t. ex. löpning, rodd och hopprep men också med stor framgång på styrkeövningar som t. ex. benböj, armhävningar och sit-ups.

Man kan alltså variera sitt pass på många sätt, och anpassa efter tid, ork, energi och lite vad man är sugen på att göra, helt enkelt. Idag valde jag att köra både ”vanliga” tabats, med samma övning 8 gånger, men gjorde också varianter där jag varvade två övningar. Då blev det alltså övning 1 – vila – övning 2 – vila – övning 1 – vila – övning 2 – vila – osvosv tills man har gjort 4 repetitioner av varje. Mellan set:en vilar man 1 minut innan nästa set.

Såhär såg mitt kvällspass ut:

Set 1 : (varannan rep) knäböj/plank-pushups

Set 2 : (varannan rep) mountain climbers/situps

Set 3 : bulgarian split squat

Set 4 : (varannan rep) armhävningar/planka

Set 5 : sidoplanka m. lyft (varannan höger, varannan vänster)

Det tog mig alltså 20 minuters träning att bli genomsvettig och trött, och sugen på glass! Yes, en glassmaskin var årets bästa och finaste julklapp så nu får fluffet vara på sin vakt – glassen har ersatt det sedan länge stående fluff-kvällsmålet och så lär det vara ett tag framöver, tusen läckra glass-idéer snurrar nu i min skalle… ikväll njöts det av jordgubbsglass i stora lass. PRECIS SOM DET SKA VARA!

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Patrik
  27 december, 2012 at 08:02

  Jag gillar Tabata-träning. Brukar köra med kettlebell och fem olika övningar, så är jag klar på 20 minuter. Nackdelen är att jag ofta tänker att 20 minuter gör inte så stor skillnad, så det blir lätt att jag hoppar över och skjuter upp träningen till en annan dag.

  • Svara
   roethlisberger
   27 december, 2012 at 08:53

   precis, där har vi det. jag har sett hemmaträning överlag som något ”halvdant alternativ”… tyvärr. då inte all hemmaträning – bara den JAG utför haha. Har ju sett alla duktiga bloggare och mamma-tränare och alla, som faktiskt kör ENBART hemma och får till det fantastiskt. JAG har bara inte känt mig ha den kunskapen. meeeen ska komma ihåg detta och kör emellanåt ändå! 🙂

 • Svara
  Patrik
  27 december, 2012 at 08:02

  Jag gillar Tabata-träning. Brukar köra med kettlebell och fem olika övningar, så är jag klar på 20 minuter. Nackdelen är att jag ofta tänker att 20 minuter gör inte så stor skillnad, så det blir lätt att jag hoppar över och skjuter upp träningen till en annan dag.

  • Svara
   roethlisberger
   27 december, 2012 at 08:53

   precis, där har vi det. jag har sett hemmaträning överlag som något ”halvdant alternativ”… tyvärr. då inte all hemmaträning – bara den JAG utför haha. Har ju sett alla duktiga bloggare och mamma-tränare och alla, som faktiskt kör ENBART hemma och får till det fantastiskt. JAG har bara inte känt mig ha den kunskapen. meeeen ska komma ihåg detta och kör emellanåt ändå! 🙂

 • Svara
  Cattis
  27 december, 2012 at 08:51

  Hej!
  Har du lust att dela med dig av dina glassrecept?

  • Svara
   roethlisberger
   27 december, 2012 at 08:55

   ja, de kommer givetvis publiceras här efterhand jag faktiskt gör dem 😉

 • Svara
  Cattis
  27 december, 2012 at 08:51

  Hej!
  Har du lust att dela med dig av dina glassrecept?

  • Svara
   roethlisberger
   27 december, 2012 at 08:55

   ja, de kommer givetvis publiceras här efterhand jag faktiskt gör dem 😉

 • Svara
  Malin Bystedt
  27 december, 2012 at 18:37

  Hej! åå du är så himla fin tjej ska du veta och jag beundrar dig så så mycket Fanny!!! Du kämpar på så jäkla bra och jag ser verkligen hur otroligt starkt du är nu både psykiskt och fysiskt :’) Min dröm hade varit att få en kropp som du, men jag är inte där än..
  Jag är sjuk i BED just nu och jag är påväg att bli frisk och kämpar för att jag inte ska få bakslag och jag vill inget annat än hellre må bra nu och jag har tränat i hela mitt liv för jag älskar det men jag har haft det motigt ett år nu.. Har äntligen lyckats få in en rutin men maten fungerar okej.. väger 91kg nu och det är många kilon som ska väck för alltid nu!!
  TUSEN MEGA KRAMAR från en trogen läsare 🙂 <3

  • Svara
   roethlisberger
   28 december, 2012 at 08:46

   åh, vad stolt jag blir över dig, och så fruktansvärt glad och lycklig att du förstått att du är värd att vara frisk och må bra! Hoppas du hittar en fin balans mellan (den roliga!) träningen och en god, sund kost. Var inte för hård mot dig själv och fokusera på allt bra och fint du har!
   Kramar

 • Svara
  Malin Bystedt
  27 december, 2012 at 18:37

  Hej! åå du är så himla fin tjej ska du veta och jag beundrar dig så så mycket Fanny!!! Du kämpar på så jäkla bra och jag ser verkligen hur otroligt starkt du är nu både psykiskt och fysiskt :’) Min dröm hade varit att få en kropp som du, men jag är inte där än..
  Jag är sjuk i BED just nu och jag är påväg att bli frisk och kämpar för att jag inte ska få bakslag och jag vill inget annat än hellre må bra nu och jag har tränat i hela mitt liv för jag älskar det men jag har haft det motigt ett år nu.. Har äntligen lyckats få in en rutin men maten fungerar okej.. väger 91kg nu och det är många kilon som ska väck för alltid nu!!
  TUSEN MEGA KRAMAR från en trogen läsare 🙂 <3

  • Svara
   roethlisberger
   28 december, 2012 at 08:46

   åh, vad stolt jag blir över dig, och så fruktansvärt glad och lycklig att du förstått att du är värd att vara frisk och må bra! Hoppas du hittar en fin balans mellan (den roliga!) träningen och en god, sund kost. Var inte för hård mot dig själv och fokusera på allt bra och fint du har!
   Kramar

Lämna ett svar