Lunch/Middag Recept

asiatisk (?) falafel med apelsin och currypasta

Crispy on the outside, soft and chewy on the inside….curryfalafel2Ett gäng smakrika falafels för den som känner för att piffa till vardagen lite!

  • 1 tetra kikärtor (230 gram avrunna)
  • 1 riven morot (ca 60 g)
  • 1/2 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk tahini
  • saft från 1/2 lime
  • skal från 1/2 apelsin
  • 2 tsk röd currypasta
  • 1/2 tsk sesamolja
  • salt efter smak
  • sesamfrön att rulla i/strö över

Skölj kikärtor, riv morot och apelsinskal, hacka rödlök och vitlök grovt. Mixa allt utom den rivna moroten med stavmixer. Rör ner moroten och smaka av med salt. Är degen för lös kan du tillsätta lite mjöl (vilken sort du vill). Ställ in i kylen någon timme, rulla sedan till bollar (det underlättar att fukta händerna med lite vatten) och antingen strö sesamfrön över eller rulla bollarna i dem. På en plåt, och in i ugnen på 200 grader tills de ser klara ut och fått lite härlig yta. Jag lät mina stå inne tills laxen vi åt till var klar, i 20 minuter kanske? Sista minutrarna med grill-effekt på.curryfalafel1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

  • Svara
    Annie
    21 maj, 2013 at 20:18

    Ljuvligt! (as always!)

  • Svara
    Hanna
    21 maj, 2013 at 22:39

    Va gott det ser ut!
    Ett tips när man gör vegetariska bönbiffar och falafel är att tillsätta lite fiberhusk så blir det mycket lättare är forma då smeten mer blir en ”deg”!

    Tack för en inspirerande blogg!

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2013 at 06:05

      yes, jag menade att ”någon typ av mjöl” kunde vara tex fiberhusk 🙂 funkar skitbra! Tack själv, för din kommentar 😀

Lämna ett svar