Crispy on the outside, soft and chewy on the inside….Ett gäng smakrika falafels för den som känner för att piffa till vardagen lite!
- 1 tetra kikärtor (230 gram avrunna)
- 1 riven morot (ca 60 g)
- 1/2 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk tahini
- saft från 1/2 lime
- skal från 1/2 apelsin
- 2 tsk röd currypasta
- 1/2 tsk sesamolja
- salt efter smak
- sesamfrön att rulla i/strö över
Skölj kikärtor, riv morot och apelsinskal, hacka rödlök och vitlök grovt. Mixa allt utom den rivna moroten med stavmixer. Rör ner moroten och smaka av med salt. Är degen för lös kan du tillsätta lite mjöl (vilken sort du vill). Ställ in i kylen någon timme, rulla sedan till bollar (det underlättar att fukta händerna med lite vatten) och antingen strö sesamfrön över eller rulla bollarna i dem. På en plåt, och in i ugnen på 200 grader tills de ser klara ut och fått lite härlig yta. Jag lät mina stå inne tills laxen vi åt till var klar, i 20 minuter kanske? Sista minutrarna med grill-effekt på.
3 Kommentarer
Annie
21 maj, 2013 at 20:18Ljuvligt! (as always!)
Hanna
21 maj, 2013 at 22:39Va gott det ser ut!
Ett tips när man gör vegetariska bönbiffar och falafel är att tillsätta lite fiberhusk så blir det mycket lättare är forma då smeten mer blir en ”deg”!
Tack för en inspirerande blogg!
roethlisberger
22 maj, 2013 at 06:05yes, jag menade att ”någon typ av mjöl” kunde vara tex fiberhusk 🙂 funkar skitbra! Tack själv, för din kommentar 😀