Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Peanut Butter Chocolate Chip Cookie Dough Bites

Säg hej till min nya BBF:chickpeachoc1

Jag bestämde mig för att ännu en gång försöka få till den optimala chocolate chip-cookien. Den hälsosamma och naturligt proteinrika kakan med krispig yta och aningens fudge:ig mitt… Kakan man liksom inte behöver göra om, förbättra eller någonsin ersätta.. Kakan man hittar alla ingredienser till på den lilla lokala matbutiken och kan göra utan massa konstiga special-grejer… Kakan som görs på två röda och gräddas klart på samma antal minuter det tar att diska och torka av köksbänken… liksom, den perfekta kakan bara. Ja, DEN kakan ville jag få till idag. Och vet ni – det fick jag!chickpeachoc6

Liksom HALLÅ – kolla chokladen. Vem kan låta bli att bli kär i halvsmält, ljuvlig choklad?chickpeachoc5

Jag har noterat ett par saker under min tid som tjejen-som-försöker-få-till-en-perfekt-CCC. Och några råd jag nu kan ge är följande; först och främst det ska vara honung/agave. NEJ det blir inte samma sak med sötningsströ eller liknande. Förmodligen går det bra att ätamen det blir inte samma sak. Jag har gjort många typer av småkakor, flera varianter med bönor, och nog för att alla blivit goda – det här receptet är mitt bästa hittills och jag är rätt övertygad om att flytande sötning is key. Så vill ni trots mitt råd ändå byta ut och göra om – gör det på egen risk.chickpeachoc2

Förutom att välja rätt sötning, råder jag er och att skölja kikärtorna noga. Gärna flera gånger. Torka av dem försiktigt (liksom ”klappa” dem lite..) innan du kör igång. Sedan är det en bra idé att använda ditt absoluta favorit-nötsmör, själv har jag bara provat med jordnötssmör i dessa men andra nötter lär funka bra, men välj ett märke du gillar. Min personliga favvo är Green Choice. Sist men inte minst (snarare typ väldigt viktigt, jag får rysningar bara jag skriver det här) skippa-inte-chokladenchickpeachoc3

10-12 små kakor

 • 2 dl kikärtor (sköljda och väl avrunna)
 • 1 dl jordnötssmör
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk bakpulver
 • 2-3 msk honung (för vegansk alternativ använd agave)
 • en nypa salt om nötsmöret du använder är osaltat
 • 50g choklad, antingen hackad eller ”chips” (svensk översättning: ”duttar”)

Ha i allt (utom chokladen) i en mixer och ja – mixa. Lite beroende på vilket nötsmör du använder blir det någonting mellan smet och deg, och det spelar ingen större roll utan var mer noga med att smaka av med honung/agave och salt. Rör i chokladen och klicka sedan ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Får du en mer deg-konsistens kan du med fuktade händer rulla den till bollar som du sedan plattar ut på plåten. Kakorna varken växer eller flyter ut under gräddning. In i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Jag brukar gilla mina kakor kalla, men dessa avnjuts med fördel varma med ett glas mjölk.. mmm den perfekta, hälsosamma och enkla chocolate chip cookie:n!chickpeachoc4

Du kanske gillar

45 Kommentarer

 • Svara
  elise
  5 maj, 2014 at 17:55

  Dessa blir absolut att testas till helgen!

 • Svara
  elise
  5 maj, 2014 at 17:55

  Dessa blir absolut att testas till helgen!

 • Svara
  Carro
  5 maj, 2014 at 18:13

  Wow! Det där ser bara så gott ut! Måste jag testa att göra. Tack för att du delar med dig!

 • Svara
  Carro
  5 maj, 2014 at 18:13

  Wow! Det där ser bara så gott ut! Måste jag testa att göra. Tack för att du delar med dig!

 • Svara
  Josefine
  5 maj, 2014 at 18:54

  Mmmmmmm! Ser supergott ut! Tror att knaprigheten kommer av jordnötssmöret också, i kombination med sötningen.

  Har du testat att baka med kikärtsmjöl förresten? Jag har börjat använda det flitigt på sistone. Blir jättegoda scones (eller muffins om man tillsätter sötning + ev. fett) av hälften kikärtsmjöl, hälften bovetemjöl, lite fiberhusk/xanthangummi, bakpulver och om man vill, pofiber, linfrö, fibrex eller något annat lite tuggigt. Bara man ser till att grädda ordentligt så att det inte smakar ”rått” kikärtsmjöl. Det är nämligen förskräckligt!
  Kramis

 • Svara
  Josefine
  5 maj, 2014 at 18:54

  Mmmmmmm! Ser supergott ut! Tror att knaprigheten kommer av jordnötssmöret också, i kombination med sötningen.

  Har du testat att baka med kikärtsmjöl förresten? Jag har börjat använda det flitigt på sistone. Blir jättegoda scones (eller muffins om man tillsätter sötning + ev. fett) av hälften kikärtsmjöl, hälften bovetemjöl, lite fiberhusk/xanthangummi, bakpulver och om man vill, pofiber, linfrö, fibrex eller något annat lite tuggigt. Bara man ser till att grädda ordentligt så att det inte smakar ”rått” kikärtsmjöl. Det är nämligen förskräckligt!
  Kramis

 • Svara
  Linda Assarsson
  5 maj, 2014 at 19:35

  Såååå gott det ser ut!
  Jag är inte så mycket för kakor som inte stavas kladdkaka..men dessa ser superdupersmarriga ut!!!

 • Svara
  Linda Assarsson
  5 maj, 2014 at 19:35

  Såååå gott det ser ut!
  Jag är inte så mycket för kakor som inte stavas kladdkaka..men dessa ser superdupersmarriga ut!!!

 • Svara
  Tina
  5 maj, 2014 at 19:41

  Hej!
  Menar du att man ska hälla i chokladen? Eller nötterna? Jag blir lite förvirrad eftersom de inte stod nåra nötter med i receptet :p
  De såg grymt goda ut iaf, så de måste testas!! 🙂

 • Svara
  Tina
  5 maj, 2014 at 19:41

  Hej!
  Menar du att man ska hälla i chokladen? Eller nötterna? Jag blir lite förvirrad eftersom de inte stod nåra nötter med i receptet :p
  De såg grymt goda ut iaf, så de måste testas!! 🙂

 • Svara
  Jenny
  5 maj, 2014 at 21:08

  Haha! Det var ord och inga visor i texten innan! Älskar bakverk med baljväxter och råkar ha tre burkar jordnötssmör hemma just nu, så jag kommer definitivt prova! 🙂 Uppskattar också att det är ingredienser som är lätta att få tag på.

 • Svara
  Jenny
  5 maj, 2014 at 21:08

  Haha! Det var ord och inga visor i texten innan! Älskar bakverk med baljväxter och råkar ha tre burkar jordnötssmör hemma just nu, så jag kommer definitivt prova! 🙂 Uppskattar också att det är ingredienser som är lätta att få tag på.

 • Svara
  Vickan
  6 maj, 2014 at 12:18

  Men ååååh de ser himmelska ut!!! Och alla ingredienser har jag hemma. Japp direkt hem och baka efter jobbet 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2014 at 15:37

   ja det är ju ett tacksamt ”har-alltid-hemma”-recept 😀

 • Svara
  Vickan
  6 maj, 2014 at 12:18

  Men ååååh de ser himmelska ut!!! Och alla ingredienser har jag hemma. Japp direkt hem och baka efter jobbet 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2014 at 15:37

   ja det är ju ett tacksamt ”har-alltid-hemma”-recept 😀

 • Svara
  Karin
  6 maj, 2014 at 14:12

  Provade dessa förut, heeeelt fantastiska :)) Och framförallt SÅ lätta att göra, grymt recept!!!

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2014 at 15:37

   vad roligt att höra! Jag älskar dem också (slut. Får väl göra nya snart igen… ”synd” 😉

 • Svara
  Karin
  6 maj, 2014 at 14:12

  Provade dessa förut, heeeelt fantastiska :)) Och framförallt SÅ lätta att göra, grymt recept!!!

  • Svara
   roethlisberger
   6 maj, 2014 at 15:37

   vad roligt att höra! Jag älskar dem också (slut. Får väl göra nya snart igen… ”synd” 😉

 • Svara
  Vickan
  7 maj, 2014 at 06:23

  De var fantastiskt goda. Åt direkt från plåten med ett glas mjölk som du skrev. Åh himmel, de kommer att göras ofta 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 maj, 2014 at 06:35

   hihi samma här (som du ser fotade jag dem på plåten.. längre än så kom de nämligen aldrig!)

 • Svara
  Vickan
  7 maj, 2014 at 06:23

  De var fantastiskt goda. Åt direkt från plåten med ett glas mjölk som du skrev. Åh himmel, de kommer att göras ofta 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 maj, 2014 at 06:35

   hihi samma här (som du ser fotade jag dem på plåten.. längre än så kom de nämligen aldrig!)

 • Svara
  Maria
  7 maj, 2014 at 07:27

  Det där såg sååå gott ut! Men jag tål inte nötter, tror du ”smör” på solroskärnor funkar? Läste nånstans att man kan göra det av frön också. Kanske värt att prova:)

  • Svara
   roethlisberger
   7 maj, 2014 at 07:56

   man kan absout göra smör på frön också! Finns att köpa färdigt också 🙂 tål du mandlar? (vissa kan ju äta mandlar men inte andra nötter menar jag) isfl är det gott 🙂 jag vet inte hur smaken blir med olika frösmör, eventuellt lite ”bittrare” så jag skulle nog öka dosen sötning 🙂

   • Svara
    Maria
    7 maj, 2014 at 13:36

    Ja mandlar tål jag i viss mängd iaf men det är så dyrt så jag äter det gärna i sin hela form haha
    Jag ska pröva med ”frösmör” snart! Älskar vanliga chocolate chip cookies så det här känns som spännande alternativ:)

    • Svara
     roethlisberger
     7 maj, 2014 at 20:16

     ja men gör det! En sak som kan passa är att göra smör på melonkärnor – de är milda och fina i smaken 🙂 kolla om du hittar osaltade sådana och mixa till en fint smör, borde bli gott! 🙂

 • Svara
  Jannica
  7 maj, 2014 at 17:09

  Jag bara ÄLSKAR hur du lever dig in i hur god den var. Jag kan nästan känna hur god den är bara genom att läsa!! Jag trodde inte att det var kikärtor!?!?! Men damn, ser riktigt smarrigt ut!!!!! Vad rekommenderar du för jordnötssmör? Jag har endast testat en, men vet inte riktigt vad man kan använda det till i nyttiga sammanhang? Smoothien?? Smörgås äter jag knappt längre förutom på helgen.

  • Svara
   roethlisberger
   7 maj, 2014 at 20:19

   haha jag har en tendens att bli lite till mig över (chokladiga) godsaker 😉 jag rekommenderar Green Choice, jag tycker det är det utan tvekan godaste i sverige 🙂 och oj, DET problemet har inte jag haha, jag äter 2 burkar i veckan.. har det till ALLT! Rör ut med lite vätska till en sås och har över gröt, yoghurt, müsli, frukt, i mat (jättegott i både såser, grytor och dipper…) MUMS !!!

 • Svara
  vilma :)
  7 maj, 2014 at 21:01

  Jag gjorde dessa superdupergoda kakorna idag! Min bror (som alltid är väldigt petig med maten och äter inte ”konstiga” saker som kikärtor) såg att kakorna var kvar på plåten så han tog en kaka. Jag frågade honom om han inte tyckte att dom smakade annorlunda men han tyckte dom smakade som vanliga goda kakor. Då sa jag att det var gjorda på b.la kikärtor och jordnötssmör, det skulle han aldrig ha gissat annars haha!

  Jag gjorde faktiskt egen choklad gjord på kokosolja, kakao och lite agave istället för att ha i mörk choklad som man köper i affären. Det blev supergott och mycket nyttigt!

  tack för ett superbra recept!

  • Svara
   roethlisberger
   7 maj, 2014 at 21:24

   Men vilken succé du! Precis som jag resonerar – bröder är de bästa kritikerna 😉 säger de att det är gott…ja då är det GOTT! Härligt att du gjorde egen choklad, jag är för lat för det jag 😉

 • Svara
  Maja
  8 maj, 2014 at 12:11

  Gjorde dessa härom dagen och de blev SUPERGODA! Degen också haha.. Tack för det underbara receptet! Och så lätt med bara ”vanliga” ingredienser 🙂

 • Svara
  S
  9 maj, 2014 at 07:49

  Gjorde dessa nyss- guuuuuuuuuuuud vad goda de blev!

 • Svara
  Maria
  10 maj, 2014 at 21:59

  Så himla goda! Mina blev inte krispiga, mer segmjuka. Har du någon ide varför de inte blev krispiga?
  Tack för en toppen blogg!

  • Svara
   roethlisberger
   11 maj, 2014 at 06:59

   Bra att smaken satt! Ang konsistensen blev min andra omgång också lite mindre krispiga, och jag vet inte själv riktigt vad jag gjorde ”fel” 😉 men det kan nog ha att göra med en eller flera av följande saker: vilket nötsmör man använder, hur mycket sötning jag har i, vilken sorts sötning (honung/agave – även här märke, de är ju olika flytande exempelvis) och vilka kikärtor man använder.. och så ugnen, jag ska hädanefter alltid grädda med grill-effekten sista stunden!

 • Svara
  Anna
  11 maj, 2014 at 20:19

  Hej! Ska kikärtorna vara kokta eller inte? Jag testade att göra receptet men hade inte kokta kikärtor och det blev liksom aldrig någon direkt smet. Hur länge ska man mixa? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   12 maj, 2014 at 13:42

   ja, kokta kikärtor.. hehe. Oj, hoppas din mixer överlevde ?!

 • Svara
  Johanna
  12 maj, 2014 at 12:48

  Hei SÅ gode de ser ut! Kan kakene oppbevares i kjøleskapet eller fryseren? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   12 maj, 2014 at 13:42

   Ja jag har mina i kylen de få dagar de eventuellt överlever 😉 de blir lite mjukare där men jag tycker om fudge-konsistensen 🙂

 • Svara
  Klara
  12 maj, 2014 at 14:07

  Åååh, gott! Använde detta recept som inspiration när jag gjorde mina kakor, fast gjorde om lite efter vad jag hade hemma. Det receptet finns på min blogg, men jag måste prova att gå helt efter det här receptet också, låter oroligt 😀

 • Svara
  Lisa
  22 maj, 2014 at 18:10

  Alltså Fanny. Seriöst. Jag var tvungen att ta paus från kak-ätandet för att komma hit och säga TACK, det här var typ det godaste jag någonsin har lyckats skapa i mitt kök! 😀

 • Svara
  Josefin
  22 maj, 2014 at 19:31

  Är alltid otroligt skeptisk mot allt som heter bönor/linser/ärtor osv men så råkade jag ha en förp. med kikärtor stå och tänkte att jag ändå ska flytta så lika bra att bli av med skiten – och oj!! Blev riktigt positivt överraskad 🙂 Du är så himla duktig, lycka till med det nya företaget!

 • Svara
  Frida
  30 december, 2014 at 19:24

  De här var heeeeelt fantastiskt goda!! 10+ !!! 🙂

 • Svara
  Malin
  1 december, 2016 at 18:37

  SÅ goda! 🙂 och framför allt enkla att göra! Vet du hur länge de kan förvaras? T ex i en burk?

Lämna ett svar