Ni må ju undra om hon inte bakar någe längre, den där Fanny!?
Jag vet. Så klent med godsaker här senaste tiden. Sanningen är att jag haft… fullt upp. Med typ livet, ni vet. Utredning, sjukhus, papper som ska fixas, samtal som ska ringas, framtid som ska planeras, medicin som ska ställas in med tillhörande biverkningar.. just sistnämnda har tyvärr lämnat mig med rejält sänkt aptit och konstant illamående. Jag trodde faktiskt inte att jag kunde tappa aptiten, men mår man illa och magen känns full ända upp i halsen – så är man inte så jättesugen på att äta. Inte ens jag.
Därför har det varit extra klent med bak här. Är man inte sugen och drivs av glädjen för gottgott, blir det svårt att kreera just ätbara ting. Men igår, igår slog det till igen – baksuget! Så då var jag snabb ; ner till ica och inhandla ingredienser, raka vägen till köket och så var jag igång. Jag ville ha sommar ; fräscht, sött och friskt!
Det blev en vegansk no-bake cheesecake. Söt kolabotten med fräsch citroncheesecake och på toppen härlig passionsfrukt. Sommar-feeling på den? Topp! Fullständigt ljuvlig och enda nackdelen är väl att den bör förvaras i kylen över natten innan man hugger in… tålamodet, om det vore en muskel vore det min slappaste mest taniga muskel, I tell yah…Men idag, smakade två stora bitar av denna cheesecake till frukost så fantastiskt gott, vill jag lova! Perfekt, skulle man kunna säga. Så det gör jag – perfekt.
Botten:
- 80g mandlar
- 30g mullbär
- 6 st dadlar
- en nypa salt.
Ja, inget rocket science direkt. Bara att mixa och trycka ut i botten av en form.
Fyllning:
- 1 paket silkes tofu
- skalet från 1 (eko) citron
- 3 msk sukrin melis (sötningsvariant av florsocker)
- 3 msk kokosolja med citronsmak
- 15 steviadroppar med citronsmak
- 2 passionsfrukter
Smält kokosoljan över vattenbad eller i micro. Mixa sedan ihop allting (utom passionsfrukterna) till en jämn smet och smaka av med både sötning och citron, har du inte de smaksatta varianterna jag använde är det bara att ha i lite extra citronsaft/skal och ja – smaka av. Gott är gott, liksom. Finns inga rätt och fel! Ner med fyllningen över botten, och toppa med passionsfrukterna. In i kylen över natten så kakan ”sätter sig”.
43 Kommentarer
Paula
24 mars, 2014 at 08:03Alltså, WOW! Hur sugen blev en inte nu?! Hoppas att biverkningarna ordnar upp sig snart, stor kram!
Paula
24 mars, 2014 at 08:03Alltså, WOW! Hur sugen blev en inte nu?! Hoppas att biverkningarna ordnar upp sig snart, stor kram!
Linn
24 mars, 2014 at 08:15Den ser helt MAGISK ut! Mums!
Linn
24 mars, 2014 at 08:15Den ser helt MAGISK ut! Mums!
S
24 mars, 2014 at 08:25Tror du att man kan byta ut silkestofu mot vanligt färskost(typ philadelphia)? Hoppas du blir bättre snart:)
roethlisberger
24 mars, 2014 at 08:27förmodligen går det fint, men jag skulle i så fall köra på 50/50 philadelphia och creme fraiche!
S
24 mars, 2014 at 08:25Tror du att man kan byta ut silkestofu mot vanligt färskost(typ philadelphia)? Hoppas du blir bättre snart:)
roethlisberger
24 mars, 2014 at 08:27förmodligen går det fint, men jag skulle i så fall köra på 50/50 philadelphia och creme fraiche!
Jojje
24 mars, 2014 at 09:51Hej! Går det använda vanligt florsocker istället för sukrin melis? Jag tänker ifall de är lika söta osv. Tack för det här faantastiska receptet!
Freja
24 mars, 2014 at 22:15Jag testade med vanligt florsocker (och utan steviadroppar), blev supergott! Testa dig fram tills balansen mellan citron och sötma blir lagom.
roethlisberger
25 mars, 2014 at 07:02precis, och vad kul att du gillade den också!
Jojje
24 mars, 2014 at 09:51Hej! Går det använda vanligt florsocker istället för sukrin melis? Jag tänker ifall de är lika söta osv. Tack för det här faantastiska receptet!
Freja
24 mars, 2014 at 22:15Jag testade med vanligt florsocker (och utan steviadroppar), blev supergott! Testa dig fram tills balansen mellan citron och sötma blir lagom.
roethlisberger
25 mars, 2014 at 07:02precis, och vad kul att du gillade den också!
Antonia
24 mars, 2014 at 11:18ÅH! Grym inspiration!
Antonia
24 mars, 2014 at 11:18ÅH! Grym inspiration!
Sandra
24 mars, 2014 at 14:38Fy fabian så smarrigt! Ibland vill man verkligen ha nåt friskt mellan all choklad. Älskar att du bakar så mycket veganskt! Fick mig att köpa din e-bok utan att tveka. Men hu, så jobbigt med illamående! Hoppas det ger med sig snarast!
Sandra
24 mars, 2014 at 14:38Fy fabian så smarrigt! Ibland vill man verkligen ha nåt friskt mellan all choklad. Älskar att du bakar så mycket veganskt! Fick mig att köpa din e-bok utan att tveka. Men hu, så jobbigt med illamående! Hoppas det ger med sig snarast!
Bea
24 mars, 2014 at 15:53Åh satan i gatan, måste testa!! Vilken storlek blir det på ett ungefär? 🙂 På formen alltså. Tack för all inspo du bjussar på! Kram
Bea
24 mars, 2014 at 15:53Åh satan i gatan, måste testa!! Vilken storlek blir det på ett ungefär? 🙂 På formen alltså. Tack för all inspo du bjussar på! Kram
Jenny
24 mars, 2014 at 16:33Oj, mullbär! Jag brukade älska mullbär när jag åt det för några år sedan och älskar kola, men har inte tänkt på att man kan använda det för att ge kolasmak! Har inte riktigt vågat mig på att baka någon vegansk cheesecake än, men den här verkar ju helt oemotståndlig! 🙂
Jenny
24 mars, 2014 at 16:33Oj, mullbär! Jag brukade älska mullbär när jag åt det för några år sedan och älskar kola, men har inte tänkt på att man kan använda det för att ge kolasmak! Har inte riktigt vågat mig på att baka någon vegansk cheesecake än, men den här verkar ju helt oemotståndlig! 🙂
emma
24 mars, 2014 at 21:17Hej!
Så bra o kul o intressant att läsa allt du skriver! Jag har ett önskemål; om du skulle kunna skriva mer om din diagnos och medicinering och om dina snurrande tankar etc. Just dina formuleringar i inlägget om när din medicin började verka fick mig att tänka.på min sambo där ork humör, energi o depressioner kommer och går. Vore jättevärdefullt att få höra mer av din resa och upplevelser!
roethlisberger
25 mars, 2014 at 07:00Hej! Tack och absolut, jag tänker skriva mer om det – det är trots allt en stor del av mitt liv och det ligger mig varmt om hjärtat att prata öppet om sådant här 🙂 Tack igen och hoppas du kikar in snart igen
Emma
25 mars, 2014 at 08:25Tack, och jag kollar in mest varje dag:)
emma
24 mars, 2014 at 21:17Hej!
Så bra o kul o intressant att läsa allt du skriver! Jag har ett önskemål; om du skulle kunna skriva mer om din diagnos och medicinering och om dina snurrande tankar etc. Just dina formuleringar i inlägget om när din medicin började verka fick mig att tänka.på min sambo där ork humör, energi o depressioner kommer och går. Vore jättevärdefullt att få höra mer av din resa och upplevelser!
roethlisberger
25 mars, 2014 at 07:00Hej! Tack och absolut, jag tänker skriva mer om det – det är trots allt en stor del av mitt liv och det ligger mig varmt om hjärtat att prata öppet om sådant här 🙂 Tack igen och hoppas du kikar in snart igen
Emma
25 mars, 2014 at 08:25Tack, och jag kollar in mest varje dag:)
sofia
24 mars, 2014 at 21:25Åh den ser underbar ut! 🙂 Om man byter ut stevia-dropparna mot stevia strö, hur är proportionerna? Btw, när kommer nästa poddcast ut??! Jag älskade er första och har på riktigt lyssnat på hela tre gånger, lääängtar tills nästa avsnitt! 😀
roethlisberger
25 mars, 2014 at 07:02Det var den 😉 redan slut… absolut kan du det, det är bara att smaka av skulle jag säga, lagom sött är lagom sött – helt enkelt! 🙂 tillsätt lite mer citron också för just den smaken som dropparna med smak annars tillför.
Ang podden ska jag träffa Sanna imorgon hoppas jag, annars nästa vecka. Då ska vi spela in podd! Vad himla roligt att du gillar, vi tycker också att det är fantastiskt kul 🙂
sofia
24 mars, 2014 at 21:25Åh den ser underbar ut! 🙂 Om man byter ut stevia-dropparna mot stevia strö, hur är proportionerna? Btw, när kommer nästa poddcast ut??! Jag älskade er första och har på riktigt lyssnat på hela tre gånger, lääängtar tills nästa avsnitt! 😀
roethlisberger
25 mars, 2014 at 07:02Det var den 😉 redan slut… absolut kan du det, det är bara att smaka av skulle jag säga, lagom sött är lagom sött – helt enkelt! 🙂 tillsätt lite mer citron också för just den smaken som dropparna med smak annars tillför.
Ang podden ska jag träffa Sanna imorgon hoppas jag, annars nästa vecka. Då ska vi spela in podd! Vad himla roligt att du gillar, vi tycker också att det är fantastiskt kul 🙂
Johanna - Älskar, älskar inte
25 mars, 2014 at 11:25Wow! Bilderna fångar verkligen mitt intresse och receptet låter ljuvligt. Detta spar jag i ”att-testa-foldern”
roethlisberger
25 mars, 2014 at 17:45vad roligt, det är dessutom himla enkelt – alltid ett plus 🙂 hoppas du gillar!
Johanna - Älskar, älskar inte
25 mars, 2014 at 11:25Wow! Bilderna fångar verkligen mitt intresse och receptet låter ljuvligt. Detta spar jag i ”att-testa-foldern”
roethlisberger
25 mars, 2014 at 17:45vad roligt, det är dessutom himla enkelt – alltid ett plus 🙂 hoppas du gillar!
Cissi
14 april, 2014 at 15:50Hej! Detta bakverk ser fantastiskt ut och tänker bjuda på den till påsk. Är det torkade mullbär du använder? Har du tips på vart det går att köpa och även på något att byta ut det till? Tack för underbara bilder och recept!
Cissi
14 april, 2014 at 15:50Hej! Detta bakverk ser fantastiskt ut och tänker bjuda på den till påsk. Är det torkade mullbär du använder? Har du tips på vart det går att köpa och även på något att byta ut det till? Tack för underbara bilder och recept!
Karin
6 augusti, 2015 at 10:56Åh, Fanny! Denna cheesecake är fullkomligt ljuvlig! Jag använde florsocker som sötning, och så hade jag i citronsaft i brist på citronsmaksatta ingredienser. Blev fabulous! Min sambo gillar inte citron i bakverk så på honom var det ganska bortkastat, men mina föräldrar blev också bjudna och kunde inte få nog. Och de är liksom inte raw food-ivrande veganer precis. Tror du att man skulle kunna göra en vanilj- och/eller chokladvariant av det här receptet? Jag vill ju charma sambon också 🙂
Karin
6 augusti, 2015 at 10:56Åh, Fanny! Denna cheesecake är fullkomligt ljuvlig! Jag använde florsocker som sötning, och så hade jag i citronsaft i brist på citronsmaksatta ingredienser. Blev fabulous! Min sambo gillar inte citron i bakverk så på honom var det ganska bortkastat, men mina föräldrar blev också bjudna och kunde inte få nog. Och de är liksom inte raw food-ivrande veganer precis. Tror du att man skulle kunna göra en vanilj- och/eller chokladvariant av det här receptet? Jag vill ju charma sambon också 🙂
Tova
29 januari, 2016 at 15:01Jag använde en Form med 24 cm i diameter, kakan blev helt platt ))): så tips ät att använda en ganska liten form!
Tova
29 januari, 2016 at 15:01Jag använde en Form med 24 cm i diameter, kakan blev helt platt ))): så tips ät att använda en ganska liten form!
jasmine
28 april, 2020 at 11:02Hej!!
Denna ser såååå god ut!! Hur mycket tofu använder du och vilket varumärke? 🙂