CHEESECAKE & PAJ Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Morgonstund Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Citron- och passionscheesecake på kolabotten (no-bake & vegan)

Ni må ju undra om hon inte bakar någe längre, den där Fanny!?

Jag vet. Så klent med godsaker här senaste tiden. Sanningen är att jag haft… fullt upp. Med typ livet, ni vet. Utredning, sjukhus, papper som ska fixas, samtal som ska ringas, framtid som ska planeras, medicin som ska ställas in med tillhörande biverkningar.. just sistnämnda har tyvärr lämnat mig med rejält sänkt aptit och konstant illamående. Jag trodde faktiskt inte att jag kunde tappa aptiten, men mår man illa och magen känns full ända upp i halsen – så är man inte så jättesugen på att äta. Inte ens jag.

Därför har det varit extra klent med bak här. Är man inte sugen och drivs av glädjen för gottgott, blir det svårt att kreera just ätbara ting. Men igår, igår slog det till igen – baksuget! Så då var jag snabb ; ner till ica och inhandla ingredienser, raka vägen till köket och så var jag igång. Jag ville ha sommar ; fräscht, sött och friskt!summercheesecake4

Det blev en vegansk no-bake cheesecake. Söt kolabotten med fräsch citroncheesecake och på toppen härlig passionsfrukt. Sommar-feeling på den? Topp! Fullständigt ljuvlig och enda nackdelen är väl att den bör förvaras i kylen över natten innan man hugger in… tålamodet, om det vore en muskel vore det min slappaste mest taniga muskel, I tell yah…summercheesecake1Men idag, smakade två stora bitar av denna cheesecake till frukost så fantastiskt gott, vill jag lova! Perfekt, skulle man kunna säga. Så det gör jag – perfekt.summercheesecake3

Botten:

 • 80g mandlar
 • 30g mullbär
 • 6 st dadlar
 • en nypa salt.

Ja, inget rocket science direkt. Bara att mixa och trycka ut i botten av en form.

Fyllning:

Smält kokosoljan över vattenbad eller i micro. Mixa sedan ihop allting (utom passionsfrukterna) till en jämn smet och smaka av med både sötning och citron, har du inte de smaksatta varianterna jag använde är det bara att ha i lite extra citronsaft/skal och ja – smaka av. Gott är gott, liksom. Finns inga rätt och fel! Ner med fyllningen över botten, och toppa med passionsfrukterna. In i kylen över natten så kakan ”sätter sig”.summercheesecake2 summercheesecake5

Du kanske gillar

43 Kommentarer

 • Svara
  Paula
  24 mars, 2014 at 08:03

  Alltså, WOW! Hur sugen blev en inte nu?! Hoppas att biverkningarna ordnar upp sig snart, stor kram!

 • Svara
  Paula
  24 mars, 2014 at 08:03

  Alltså, WOW! Hur sugen blev en inte nu?! Hoppas att biverkningarna ordnar upp sig snart, stor kram!

 • Svara
  Linn
  24 mars, 2014 at 08:15

  Den ser helt MAGISK ut! Mums!

 • Svara
  Linn
  24 mars, 2014 at 08:15

  Den ser helt MAGISK ut! Mums!

 • Svara
  S
  24 mars, 2014 at 08:25

  Tror du att man kan byta ut silkestofu mot vanligt färskost(typ philadelphia)? Hoppas du blir bättre snart:)

  • Svara
   roethlisberger
   24 mars, 2014 at 08:27

   förmodligen går det fint, men jag skulle i så fall köra på 50/50 philadelphia och creme fraiche!

 • Svara
  S
  24 mars, 2014 at 08:25

  Tror du att man kan byta ut silkestofu mot vanligt färskost(typ philadelphia)? Hoppas du blir bättre snart:)

  • Svara
   roethlisberger
   24 mars, 2014 at 08:27

   förmodligen går det fint, men jag skulle i så fall köra på 50/50 philadelphia och creme fraiche!

 • Svara
  Jojje
  24 mars, 2014 at 09:51

  Hej! Går det använda vanligt florsocker istället för sukrin melis? Jag tänker ifall de är lika söta osv. Tack för det här faantastiska receptet!

  • Svara
   Freja
   24 mars, 2014 at 22:15

   Jag testade med vanligt florsocker (och utan steviadroppar), blev supergott! Testa dig fram tills balansen mellan citron och sötma blir lagom.

 • Svara
  Jojje
  24 mars, 2014 at 09:51

  Hej! Går det använda vanligt florsocker istället för sukrin melis? Jag tänker ifall de är lika söta osv. Tack för det här faantastiska receptet!

  • Svara
   Freja
   24 mars, 2014 at 22:15

   Jag testade med vanligt florsocker (och utan steviadroppar), blev supergott! Testa dig fram tills balansen mellan citron och sötma blir lagom.

 • Svara
  Antonia
  24 mars, 2014 at 11:18

  ÅH! Grym inspiration!

 • Svara
  Antonia
  24 mars, 2014 at 11:18

  ÅH! Grym inspiration!

 • Svara
  Sandra
  24 mars, 2014 at 14:38

  Fy fabian så smarrigt! Ibland vill man verkligen ha nåt friskt mellan all choklad. Älskar att du bakar så mycket veganskt! Fick mig att köpa din e-bok utan att tveka. Men hu, så jobbigt med illamående! Hoppas det ger med sig snarast!

 • Svara
  Sandra
  24 mars, 2014 at 14:38

  Fy fabian så smarrigt! Ibland vill man verkligen ha nåt friskt mellan all choklad. Älskar att du bakar så mycket veganskt! Fick mig att köpa din e-bok utan att tveka. Men hu, så jobbigt med illamående! Hoppas det ger med sig snarast!

 • Svara
  Bea
  24 mars, 2014 at 15:53

  Åh satan i gatan, måste testa!! Vilken storlek blir det på ett ungefär? 🙂 På formen alltså. Tack för all inspo du bjussar på! Kram

 • Svara
  Bea
  24 mars, 2014 at 15:53

  Åh satan i gatan, måste testa!! Vilken storlek blir det på ett ungefär? 🙂 På formen alltså. Tack för all inspo du bjussar på! Kram

 • Svara
  Jenny
  24 mars, 2014 at 16:33

  Oj, mullbär! Jag brukade älska mullbär när jag åt det för några år sedan och älskar kola, men har inte tänkt på att man kan använda det för att ge kolasmak! Har inte riktigt vågat mig på att baka någon vegansk cheesecake än, men den här verkar ju helt oemotståndlig! 🙂

 • Svara
  Jenny
  24 mars, 2014 at 16:33

  Oj, mullbär! Jag brukade älska mullbär när jag åt det för några år sedan och älskar kola, men har inte tänkt på att man kan använda det för att ge kolasmak! Har inte riktigt vågat mig på att baka någon vegansk cheesecake än, men den här verkar ju helt oemotståndlig! 🙂

 • Svara
  emma
  24 mars, 2014 at 21:17

  Hej!
  Så bra o kul o intressant att läsa allt du skriver! Jag har ett önskemål; om du skulle kunna skriva mer om din diagnos och medicinering och om dina snurrande tankar etc. Just dina formuleringar i inlägget om när din medicin började verka fick mig att tänka.på min sambo där ork humör, energi o depressioner kommer och går. Vore jättevärdefullt att få höra mer av din resa och upplevelser!

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 07:00

   Hej! Tack och absolut, jag tänker skriva mer om det – det är trots allt en stor del av mitt liv och det ligger mig varmt om hjärtat att prata öppet om sådant här 🙂 Tack igen och hoppas du kikar in snart igen

   • Svara
    Emma
    25 mars, 2014 at 08:25

    Tack, och jag kollar in mest varje dag:)

 • Svara
  emma
  24 mars, 2014 at 21:17

  Hej!
  Så bra o kul o intressant att läsa allt du skriver! Jag har ett önskemål; om du skulle kunna skriva mer om din diagnos och medicinering och om dina snurrande tankar etc. Just dina formuleringar i inlägget om när din medicin började verka fick mig att tänka.på min sambo där ork humör, energi o depressioner kommer och går. Vore jättevärdefullt att få höra mer av din resa och upplevelser!

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 07:00

   Hej! Tack och absolut, jag tänker skriva mer om det – det är trots allt en stor del av mitt liv och det ligger mig varmt om hjärtat att prata öppet om sådant här 🙂 Tack igen och hoppas du kikar in snart igen

   • Svara
    Emma
    25 mars, 2014 at 08:25

    Tack, och jag kollar in mest varje dag:)

 • Svara
  sofia
  24 mars, 2014 at 21:25

  Åh den ser underbar ut! 🙂 Om man byter ut stevia-dropparna mot stevia strö, hur är proportionerna? Btw, när kommer nästa poddcast ut??! Jag älskade er första och har på riktigt lyssnat på hela tre gånger, lääängtar tills nästa avsnitt! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 07:02

   Det var den 😉 redan slut… absolut kan du det, det är bara att smaka av skulle jag säga, lagom sött är lagom sött – helt enkelt! 🙂 tillsätt lite mer citron också för just den smaken som dropparna med smak annars tillför.
   Ang podden ska jag träffa Sanna imorgon hoppas jag, annars nästa vecka. Då ska vi spela in podd! Vad himla roligt att du gillar, vi tycker också att det är fantastiskt kul 🙂

 • Svara
  sofia
  24 mars, 2014 at 21:25

  Åh den ser underbar ut! 🙂 Om man byter ut stevia-dropparna mot stevia strö, hur är proportionerna? Btw, när kommer nästa poddcast ut??! Jag älskade er första och har på riktigt lyssnat på hela tre gånger, lääängtar tills nästa avsnitt! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 07:02

   Det var den 😉 redan slut… absolut kan du det, det är bara att smaka av skulle jag säga, lagom sött är lagom sött – helt enkelt! 🙂 tillsätt lite mer citron också för just den smaken som dropparna med smak annars tillför.
   Ang podden ska jag träffa Sanna imorgon hoppas jag, annars nästa vecka. Då ska vi spela in podd! Vad himla roligt att du gillar, vi tycker också att det är fantastiskt kul 🙂

 • Svara
  Johanna - Älskar, älskar inte
  25 mars, 2014 at 11:25

  Wow! Bilderna fångar verkligen mitt intresse och receptet låter ljuvligt. Detta spar jag i ”att-testa-foldern”

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 17:45

   vad roligt, det är dessutom himla enkelt – alltid ett plus 🙂 hoppas du gillar!

 • Svara
  Johanna - Älskar, älskar inte
  25 mars, 2014 at 11:25

  Wow! Bilderna fångar verkligen mitt intresse och receptet låter ljuvligt. Detta spar jag i ”att-testa-foldern”

  • Svara
   roethlisberger
   25 mars, 2014 at 17:45

   vad roligt, det är dessutom himla enkelt – alltid ett plus 🙂 hoppas du gillar!

 • Svara
  Cissi
  14 april, 2014 at 15:50

  Hej! Detta bakverk ser fantastiskt ut och tänker bjuda på den till påsk. Är det torkade mullbär du använder? Har du tips på vart det går att köpa och även på något att byta ut det till? Tack för underbara bilder och recept!

 • Svara
  Cissi
  14 april, 2014 at 15:50

  Hej! Detta bakverk ser fantastiskt ut och tänker bjuda på den till påsk. Är det torkade mullbär du använder? Har du tips på vart det går att köpa och även på något att byta ut det till? Tack för underbara bilder och recept!

 • Svara
  Karin
  6 augusti, 2015 at 10:56

  Åh, Fanny! Denna cheesecake är fullkomligt ljuvlig! Jag använde florsocker som sötning, och så hade jag i citronsaft i brist på citronsmaksatta ingredienser. Blev fabulous! Min sambo gillar inte citron i bakverk så på honom var det ganska bortkastat, men mina föräldrar blev också bjudna och kunde inte få nog. Och de är liksom inte raw food-ivrande veganer precis. Tror du att man skulle kunna göra en vanilj- och/eller chokladvariant av det här receptet? Jag vill ju charma sambon också 🙂

 • Svara
  Karin
  6 augusti, 2015 at 10:56

  Åh, Fanny! Denna cheesecake är fullkomligt ljuvlig! Jag använde florsocker som sötning, och så hade jag i citronsaft i brist på citronsmaksatta ingredienser. Blev fabulous! Min sambo gillar inte citron i bakverk så på honom var det ganska bortkastat, men mina föräldrar blev också bjudna och kunde inte få nog. Och de är liksom inte raw food-ivrande veganer precis. Tror du att man skulle kunna göra en vanilj- och/eller chokladvariant av det här receptet? Jag vill ju charma sambon också 🙂

 • Svara
  Tova
  29 januari, 2016 at 15:01

  Jag använde en Form med 24 cm i diameter, kakan blev helt platt ))): så tips ät att använda en ganska liten form!

 • Svara
  Tova
  29 januari, 2016 at 15:01

  Jag använde en Form med 24 cm i diameter, kakan blev helt platt ))): så tips ät att använda en ganska liten form!

 • Svara
  jasmine
  28 april, 2020 at 11:02

  Hej!!
  Denna ser såååå god ut!! Hur mycket tofu använder du och vilket varumärke? 🙂

Lämna ett svar