För att fira lördag vill jag ge er ett alldeles extra gott recept. Nämligen fransk chokladtårta med glasyr. Låter det intressant?
Min mamma gör en underbart god, maffig och allmänt chokladig fransk chokladtårta som jag länge velat ha receptet på. I veckan fick jag det och med några små justeringar blev den socker- och glutenfri, rik på hälsosamma fetter och överlag ovanligt näringsrik för att vara tårta. Inte för att man äter tårta för att få i sig näring, kanske, men det är väl fint om man kan få i sig lite extra finheter utan att kompromissa på smaken? Min mamma (som alltså gjort sin tårta massamassa gånger och då alltid får tusenochen lovord) fick smaka och hon kollade på mig och var först tyst, sedan sa hon ”vaddå, har du gjort den med andra ingredienser? Den smakar ju som vanligt?! Mmmm” vilket för mig är full pott. Bästa möjliga betyg. Självklart håller jag med henne, och självklart vill jag nu bjuda även er på i alla fall receptet så ni kan testa och smaka själva! Återkom gärna med omdöme 🙂
Just det. Jag glömde ju förklara vad en fransk chokladtårta egentligen är. Jo, det är en maffig sak. Intensiv chokladsmak men inte på något vis bitter, bara intensiv. Det är väldigt lite mjöl i så den är inte fluffig utan rätt fast – efter en natt i kylen sådär perfekt fudge:ig och bara… underbar! Glasyren må låta enkel och som något man kan skippa, men gör inte det! Den är pricken över i och verkligen vad som får denna tårta att gå från vardagslyx till helfestlig helgdessert.
Okej. Jag använder som sagt en liten form med löstagbara kanter (som nu är mätt och tydligen har en diameter på 16 cm) och kör du på ”normal-storleken” blir det lagom att rakt av dubbla receptet.
- 80g kokosolja utan smak (jag använder detta) – eller hederligt smör
- 120g mörk choklad (jag körde på 70%)
- 2 msk äppelmos
- 3 ägg
- 1,5 dl socker eller sötningsströ som mäter lika (jag använde ett steviaströ som är dubbelt så sött som vanligt socker, och hade då i 3/4 dl av det)
- en nypa salt
- 1/2 dl sesammjöl
- 1 msk kokosmjöl
Sätt ugnen på 175 grader och smörj formen med fett. Hacka chokladen och häll i en liten skål. Smält kokosoljan/smöret och häll det över den hackade chokladen, rör runt så den också smälter. I en annan skål, vispa ihop ägg och socker/sötning pösigt. Blanda de två skålarna och rör då även ner äppelmos. Ner med en nypa salt och tillsätt slutligen mjöl – siktat, för att undvika klumpar i kakan. Häll smeten i den smorda formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-35 minuter, tiden kan variera beroende på ugn och på vilken storlek av form du har. Kakan får gärna se lite ”ofärdig” ut, men givetvis ska det inte vara flytande smet i mitten… Ta ut och låt svalna helt.
Glasyren gör du enkelt genom att smälta 50g kokosolja/smör, hälla över 50g hackad choklad, och i det ringlar du slutligen 20g honung. När den är helt slät, häller du den över kakan och låter sedan hela härligheten stå i kylen över natten eller åtminstone några timmar. Slice and serve! Och bli förälskad och ät lite till och bara njut och älska lite mer…
Detta är chokladälskarens dröm !
11 Kommentarer
Camilla
8 september, 2014 at 08:07Den här, den ska serveras på fredagens middagsbjudning. Fy tusan så enkelt och gott!
Camilla
8 september, 2014 at 08:07Den här, den ska serveras på fredagens middagsbjudning. Fy tusan så enkelt och gott!
Eveliina
15 oktober, 2014 at 05:55Ser fantastisk ut och funderar på att ha den till min födelsedag i all ära ^^ Kan man byta ut sesammjölet mot något?
Eveliina
15 oktober, 2014 at 05:55Ser fantastisk ut och funderar på att ha den till min födelsedag i all ära ^^ Kan man byta ut sesammjölet mot något?
Angelica
31 januari, 2015 at 22:23Hej! Har letat ett tag efter en mindre typ av springform. Vart har du köpt din med löstagbara kanter? har bara hittat pajformer i den storleken :/ Hoppas på svar :)!
roethlisberger
31 januari, 2015 at 22:54Hej! Ja de är supersmidiga 🙂 jag köpte min på ÖB om jag inte minns fel 🙂
Angelica
31 januari, 2015 at 22:23Hej! Har letat ett tag efter en mindre typ av springform. Vart har du köpt din med löstagbara kanter? har bara hittat pajformer i den storleken :/ Hoppas på svar :)!
roethlisberger
31 januari, 2015 at 22:54Hej! Ja de är supersmidiga 🙂 jag köpte min på ÖB om jag inte minns fel 🙂
Ida
22 augusti, 2015 at 13:49Mmmmmm, helt underbar! Hade inget sesammjöl men med mandelmjöl istället smakade det ändå fantastiskt 🙂 Kommer definitivt göras igen, och vara slut imorgon..
Ida
22 augusti, 2015 at 13:49Mmmmmm, helt underbar! Hade inget sesammjöl men med mandelmjöl istället smakade det ändå fantastiskt 🙂 Kommer definitivt göras igen, och vara slut imorgon..
Ann
24 augusti, 2019 at 17:01Ser fantastiskt ut! Vet du om man kan använda Vitafiber i pulverform som sötningsströ?