Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Mellis & Kvällis Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Uncategorized Vardagsuppdatering

Grönkålspesto med valnötter och pinjekärnor

Ingen är gladare än jag att vi närmar oss grönkåls-tider. Jag bara älskar älskar ääälskar grönkål!

Förra veckan hittade jag en stor påse grönkål på extrapris i en butik jag sällan besöker (min egen ICA har tyvärr väldigt dåligt utbud av färskt frukt och grönt överlag, och grönkål har den av någon orsak aldrig, knappt till jul…) och har ätit varenda blad med ett leende på läpparna. Men i helgen började de sista sparade bladen se riktigt trötta ut, så tillsammans med en halv kruka basilika som såg lika trött ut i fönstret fick de spela huvudrollerna i denna fullkomligt ljuvliga pesto med valnötter, pinjekärnor och sesamfrön. Alltså hej smaklöks-dröm!

valnotgronkolpesto1

För en liten burk slänger du ner följande i mixern:

 • 1,5 dl grönkålsblad (väl nertryckt i måttet, dvs ganska mycket grönkål)
 • 1/2 kruka färsk basilika
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 dl valnötter
 • 1/2 dl pinjekärnor
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 3 msk olivolja
 • 1 msk citronsaft
 • salt och vitpeppar

Mixa tills det är så slätt som du gillar din pesto – jag gillar lite crunch. Tillsätt mer olivolja om du önskar en lite mer flytande pesto.

Mmmmm, så-himla-god! Jag brer denna pesto på macka, toppar kyckling eller lax innan det åker in i ugnen, rör ner i pasta eller spär ut med massa olja till en dressing att ha på salladen. Gott till allt!

valnotgronkolpesto2

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Sara
  16 september, 2014 at 11:23

  mums! jag gjorde pesto på mandel och rostad blomkål häromveckan, så kul att kunna göra så många variationer!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2014 at 12:56

   DET lät ju gott! Rostad blomkål är en favorit hos mig – ett tips! Ta ett blomkålshuvud, bryt isär till buketter och massera in cashewsmör som du rört ut med en skvätt mjölk/vatten, curry, en nypa salt och några hackade cashewnötter. In i ugnen på typ 200 grader tills det hela fått härlig färg, typ en kvart-tjugo skulle jag gissa. SÅ GOTT!

 • Svara
  Sara
  16 september, 2014 at 11:23

  mums! jag gjorde pesto på mandel och rostad blomkål häromveckan, så kul att kunna göra så många variationer!

  • Svara
   roethlisberger
   16 september, 2014 at 12:56

   DET lät ju gott! Rostad blomkål är en favorit hos mig – ett tips! Ta ett blomkålshuvud, bryt isär till buketter och massera in cashewsmör som du rört ut med en skvätt mjölk/vatten, curry, en nypa salt och några hackade cashewnötter. In i ugnen på typ 200 grader tills det hela fått härlig färg, typ en kvart-tjugo skulle jag gissa. SÅ GOTT!

 • Svara
  Charlotta Sofia springer och trimmar
  16 september, 2014 at 11:50

  Och jag gjorde pesto på gröna ärtor igår 🙂 Stod dock med sesamfrö-paketet i handen och tvekade. Slutade med att jag inte använde det men ska verkligen göra det nästa gång!

 • Svara
  Charlotta Sofia springer och trimmar
  16 september, 2014 at 11:50

  Och jag gjorde pesto på gröna ärtor igår 🙂 Stod dock med sesamfrö-paketet i handen och tvekade. Slutade med att jag inte använde det men ska verkligen göra det nästa gång!

 • Svara
  Maja
  16 september, 2014 at 12:17

  Ser gott ut!
  http://www.healthymaja.devote.se

 • Svara
  Maja
  16 september, 2014 at 12:17

  Ser gott ut!
  http://www.healthymaja.devote.se

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  19 september, 2014 at 21:51

  Vad gott det verkar! Jag älskar pesto av alla möjliga sorter. Det här kanske kan bli en ny favorit?

  • Svara
   roethlisberger
   19 september, 2014 at 22:33

   Ja men samma här – pesto är en sådan grym grej, fint tillbehör till det mesta liksom! 🙂 Jag åt sista skeden av denna variant idag, mmm så himla god!

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  19 september, 2014 at 21:51

  Vad gott det verkar! Jag älskar pesto av alla möjliga sorter. Det här kanske kan bli en ny favorit?

  • Svara
   roethlisberger
   19 september, 2014 at 22:33

   Ja men samma här – pesto är en sådan grym grej, fint tillbehör till det mesta liksom! 🙂 Jag åt sista skeden av denna variant idag, mmm så himla god!

Lämna ett svar