kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Nötig falafel och rökig vattenmelons-salsa

Om du bad mig utse en favorit i veggomat-världen skulle jag säga falafel. Jag älskar falafel! Jag älskar hur det är så enkelt och så smakrikt på samma gång. Jag älskar hur man kan äta de krispiga bollarna lite hur som helst; de är lika goda varma i nygräddat bröd som kalla i en matig sallad. Framför allt, så älskar jag hur man kan variera falafel i all oändlighet och slänga ner i princip vad som helst och höfta lite hit och lite dit.

notfalafel

Det här är nog mitt absoluta favoritrecept på falafel up to date. Helt makalöst goda! Krispig yta och ljuvlig smak, med lagom mycket ”bit” från en mix av mandel och pistage.

När jag hälsade på en vän för lite poolhäng förra veckan bjöds det på vattenmelon med citron och mynta. Det var något alldeles extra, även om jag egentligen inte är ett vidare stort mynta-fan, och jag cyklade faktiskt förbi ICA på vägen hem enbart för att köpa den största vattenmelonen jag kunde hitta. Den var tillräckligt stor för att inte få plats i min cykelkorg, och att få hem den där melonen alltså.. ha! Mission utan dess like, kan jag tala om.

Hur som helst. Jag gjorde en kanongod salsa med vattenmelon till falafeln. Jag lät den söta melonen dra i en blandning av fräscht (citronsaft), rökigt (liquid smoke), hett (sambal oelek) och sött (kokossocker). Färsk koriander, svartpeppar och lite salt och tadaaa – årets sommarsalsa! Säkert kanongod till grillat också.

notfalafel2

Nöt-falafel: (16st)

 • 100g kokta kikärtor
 • 30g mandel
 • 15g pistagenötter
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/4 liten gul lök
 • 2 msk hackad färsk persilja, väl nedtryckt i måttet // ca 1/3 kruka
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/3 tsk spiskummin
 • salt & vitpeppar
 • 1,5 msk olja

Gör såhär:

 1. Mixa nötterna så du får ett grovt nötmjöl, låt gärna lite bitar vara kvar.
 2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen. Lite bit är gott så ”övermixa” inte.
 3. Rulla till 16 falafels och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
 4. Grädda i 13-15 minuter på 200 grader och vänd 1-2 gånger för att få yta runt om.

Vattenmelons-salsa: (1-2 portioner)

 • 120g vattenmelon (utan skal) – ca 2 dl tärnad
 • 1/4 stor gurka, ca 10 cm
 • 1 msk citronsaft
 • 1/4 krm liquid smoke länk
 • 1 krm sambal oelek
 • 1 tsk kokossocker
 • 1 msk hackad färsk koriander, väl nedtryckt i måttet
 • grovmalen svartpeppar & salt

Gör såhär:

 1. Rör ihop citronsaft, liquid smoke, sambal oelek, kokossocker, svartpeppar och salt i en skål.
 2. Tärna vattenmelon och gurka i centimeterstora bitar och lägg ner i skålen. Rör runt och ställ in i kylen att dra en stund.

notfalafel3

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Sofia
  6 juli, 2015 at 12:00

  Åh det ser och låter så himla gott!! Ska jag absolut testa någongång snart 😀

  Kram

 • Svara
  Sofia
  6 juli, 2015 at 12:00

  Åh det ser och låter så himla gott!! Ska jag absolut testa någongång snart 😀

  Kram

 • Svara
  Sofia
  6 juli, 2015 at 19:24

  Vad ska det vara för temperatur på ugnen för falaflarna? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   6 juli, 2015 at 20:05

   Oj det hade jag visst missat att skriva, så tack för att du gjorde mig uppmärksam på det! Rättat till det nu; 200 grader 🙂

 • Svara
  Sofia
  6 juli, 2015 at 19:24

  Vad ska det vara för temperatur på ugnen för falaflarna? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   6 juli, 2015 at 20:05

   Oj det hade jag visst missat att skriva, så tack för att du gjorde mig uppmärksam på det! Rättat till det nu; 200 grader 🙂

 • Svara
  Agnes
  8 juli, 2015 at 11:51

  Jag testade dessa men uteslöt bakpulvert och de blev suuuuupergoda!

Lämna ett svar