Den här chokladtårtan hörrni. En chokladig chokladkaka som fått övernatta i kylen, för att nästa dag täckas av en ganache-frosting, och sedan spendera ännu en natt i kyl för att kaka och frosting verkligen ska goa ihop sig sådär fint.
Sanna som var här i söndags på födelsedagsfika skrev i sin blogg igår att den här chokladkakan var bland det godaste hon ätit i chokladväg. De orden, från den kvinnan, säger en del. Inte för att någon av mina andra gäster sa emot – alla bitar (förutom de tre jag gömt undan redan innan servering, hihi) försvann och i vanlig ordning var det med stor glädje jag efter provsmakning berättade vilken den ”hemliga ingrediensen” var… jag tröttnar aldrig på stora ögon, tappade hakor och förvånade ”vad-sa-du-att-jag-just-åt-sa-du?!?!”
Receptet är för en kaka gjord i en springform med diametern 16cm. Det vill säga använder du en ”normalstor” form med diametern ≈26cm dubblar du helt enkelt receptet! (och förlänger gräddtiden en aning, använd teststicka)
Kaka:
- 2 ägg
- 2 msk kokosolja
- 1,5 dl blomkålspure*
- 4 msk kokossocker
- 2 msk strösocker/sötströ
- 5 msk kakao
- 1 dl (50g) kokosmjöl
- 2 tsk bakpulver
- en nypa salt
* koka blomkålsbuketter (jag kör på frysta) riktigt mjuka, låt svalna och mixa till en slät puré *
Frosting:
- 1,5 dl sukrin melis (eller vanligt florsocker, men det ska vara florsocker/-sötning, INTE strö)
- 3 msk kakao
- 1 msk kokosolja
- 1 msk mandelsmör
- 1,5 msk bryggt kaffe
- 1 msk mjölk
- en nypa salt
Gör såhär:
- Gör blomkålspuré såhär: koka frysta blomkålsbuketter riktigt riktigt mjuka, häll av och skölj med kallt vatten. Mixa till en slät puré.
- Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ställ åt sidan.
- Rör ihop alla torra ingredienser i en skål.
- Mixa ihop blomkålspuré, ägg och kokosolja.
- Vänd ner den torra blandningen i blomkålsmixen och mixa igen tills du har en helt slät smet.
- Häll ner smeten i den förberedda springformen och grädda i ≈20 minuter. Ta ut och låt svalna helt, ställ sedan in i kylen över natten.
- Gör frostingen: rör ihop de torra ingredienserna i en skål, ställ åt sidan.
- Smält ihop mandelsmör och kokosolja. Rör ner kaffe och mjölk. Häll allt över den torra blandningen och rör till en tjock, härlig ganache-frosting.
- Frosta kakan, och låt stå i kylen ytterligare en natt innan servering.
20 Kommentarer
Matilda
26 augusti, 2015 at 19:31Har du inget kakao i själva kakan? 🙂
roethlisberger
26 augusti, 2015 at 21:49Tack för att du uppmärksammade mig på den ofantligt klantiga missen – klart det ska vara kakao i kakan!! Rättade till det nu, tack!
Matilda
26 augusti, 2015 at 19:31Har du inget kakao i själva kakan? 🙂
roethlisberger
26 augusti, 2015 at 21:49Tack för att du uppmärksammade mig på den ofantligt klantiga missen – klart det ska vara kakao i kakan!! Rättade till det nu, tack!
Linda Assarsson
26 augusti, 2015 at 21:41Jag tror jag just bestämde vad jag ska bjuda på för dessert på söndag när vi ska ha middag 🙂
Linda Assarsson
26 augusti, 2015 at 21:41Jag tror jag just bestämde vad jag ska bjuda på för dessert på söndag när vi ska ha middag 🙂
Veronika
26 augusti, 2015 at 21:51Men guuud vad gott!! Kul att alla ingredienser för ovanlighetens skull finns hemma 😉 Måste slänga ihop denna imorgon så den gottat sig riktigt ordentligt till lördagsmyset 😉 Tack för alla goda recept och all inspiration du sprider! 😉
roethlisberger
27 augusti, 2015 at 14:47Jaa så galet god, om jag får säga det själv, hihi! Bra time:at av mig att posta receptet en onsdag, insåg jag nu när du skrev om lördagsmys, haha. Hoppas du gör den och att den uppskattas efter allt tålmodigt väntande.. 😉
Och tusen tusen tack, det gör mig så himla glad att höra att jag kan inspirera och sprida lite ”träningsglädje & matkärlek” <3
Veronika
26 augusti, 2015 at 21:51Men guuud vad gott!! Kul att alla ingredienser för ovanlighetens skull finns hemma 😉 Måste slänga ihop denna imorgon så den gottat sig riktigt ordentligt till lördagsmyset 😉 Tack för alla goda recept och all inspiration du sprider! 😉
roethlisberger
27 augusti, 2015 at 14:47Jaa så galet god, om jag får säga det själv, hihi! Bra time:at av mig att posta receptet en onsdag, insåg jag nu när du skrev om lördagsmys, haha. Hoppas du gör den och att den uppskattas efter allt tålmodigt väntande.. 😉
Och tusen tusen tack, det gör mig så himla glad att höra att jag kan inspirera och sprida lite ”träningsglädje & matkärlek” <3
Johanna
27 augusti, 2015 at 06:53Men herregud vad gott, jag måste verkligen prova att baka den där kakan! Du och dina finesser i köket alltså, jag är så sjukt imponerad! 😀
roethlisberger
27 augusti, 2015 at 14:44Tusen tack! Och ja, du måste faktiskt prova denna kaka – heeelt ljuvlig var den!
Johanna
27 augusti, 2015 at 06:53Men herregud vad gott, jag måste verkligen prova att baka den där kakan! Du och dina finesser i köket alltså, jag är så sjukt imponerad! 😀
roethlisberger
27 augusti, 2015 at 14:44Tusen tack! Och ja, du måste faktiskt prova denna kaka – heeelt ljuvlig var den!
anna
27 augusti, 2015 at 14:20Hej!
Kan man byta ut kokossocker mot något annat socker? Sötströ kanske?
roethlisberger
27 augusti, 2015 at 14:43Hej! Ja alltså.. KAN kan man väl, men kokossocker ger ju mer än ”bara sötma”, det ger också en fin kola-aktig smak. Det var därför jag valde att ha det i receptet från början, och inte bara vitt socker/sötströ. Jag skulle inte byta ut kokossockret av den enkla anledning att jag vet hur god kakan blir MED kokossocker i.. men ja, man KAN såklart 🙂
anna
27 augusti, 2015 at 14:20Hej!
Kan man byta ut kokossocker mot något annat socker? Sötströ kanske?
roethlisberger
27 augusti, 2015 at 14:43Hej! Ja alltså.. KAN kan man väl, men kokossocker ger ju mer än ”bara sötma”, det ger också en fin kola-aktig smak. Det var därför jag valde att ha det i receptet från början, och inte bara vitt socker/sötströ. Jag skulle inte byta ut kokossockret av den enkla anledning att jag vet hur god kakan blir MED kokossocker i.. men ja, man KAN såklart 🙂
Linda Assarsson
27 augusti, 2015 at 18:51Hur länge står kakan sig Fanny? Bakar botten nu och tänkte bjuda på den på söndag kväll..
Funkar det tro? 🙂
Linda Assarsson
27 augusti, 2015 at 18:51Hur länge står kakan sig Fanny? Bakar botten nu och tänkte bjuda på den på söndag kväll..
Funkar det tro? 🙂