Efterrätt och gotte Inspiration och pepp kitchenstories Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Chokladtårta med ganache-frosting

Den här chokladtårtan hörrni. En chokladig chokladkaka som fått övernatta i kylen, för att nästa dag täckas av en ganache-frosting, och sedan spendera ännu en natt i kyl för att kaka och frosting verkligen ska goa ihop sig sådär fint.

Sanna som var här i söndags på födelsedagsfika skrev i sin blogg igår att den här chokladkakan var bland det godaste hon ätit i chokladväg. De orden, från den kvinnan, säger en del. Inte för att någon av mina andra gäster sa emot – alla bitar (förutom de tre jag gömt undan redan innan servering, hihi) försvann och i vanlig ordning var det med stor glädje jag efter provsmakning berättade vilken den ”hemliga ingrediensen” var… jag tröttnar aldrig på stora ögon, tappade hakor och förvånade ”vad-sa-du-att-jag-just-åt-sa-du?!?!”

BDAYchokladtarta1

Receptet är för en kaka gjord i en springform med diametern 16cm. Det vill säga använder du en ”normalstor” form med diametern ≈26cm dubblar du helt enkelt receptet! (och förlänger gräddtiden en aning, använd teststicka)

Kaka:

  • 2 ägg
  • 2 msk kokosolja
  • 1,5 dl blomkålspure*
  • 4 msk kokossocker
  • 2 msk strösocker/sötströ
  • 5 msk kakao
  • 1 dl (50g) kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt

koka blomkålsbuketter (jag kör på frysta) riktigt mjuka, låt svalna och mixa till en slät puré *

Frosting:

  • 1,5 dl sukrin melis (eller vanligt florsocker, men det ska vara florsocker/-sötning, INTE strö)
  • 3 msk kakao
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk mandelsmör
  • 1,5 msk bryggt kaffe
  • 1 msk mjölk
  • en nypa salt

Gör såhär:

  1. Gör blomkålspuré såhär: koka frysta blomkålsbuketter riktigt riktigt mjuka, häll av och skölj med kallt vatten. Mixa till en slät puré.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ställ åt sidan.
  3. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål.
  4. Mixa ihop blomkålspuré, ägg och kokosolja.
  5. Vänd ner den torra blandningen i blomkålsmixen och mixa igen tills du har en helt slät smet.
  6. Häll ner smeten i den förberedda springformen och grädda i ≈20 minuter. Ta ut och låt svalna helt, ställ sedan in i kylen över natten.
  7. Gör frostingen: rör ihop de torra ingredienserna i en skål, ställ åt sidan.
  8. Smält ihop mandelsmör och kokosolja. Rör ner kaffe och mjölk. Häll allt över den torra blandningen och rör till en tjock, härlig ganache-frosting.
  9. Frosta kakan, och låt stå i kylen ytterligare en natt innan servering.

BDAYchokladtarta2

Du kanske gillar

20 Kommentarer

  • Svara
    Matilda
    26 augusti, 2015 at 19:31

    Har du inget kakao i själva kakan? 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      26 augusti, 2015 at 21:49

      Tack för att du uppmärksammade mig på den ofantligt klantiga missen – klart det ska vara kakao i kakan!! Rättade till det nu, tack!

  • Svara
    Matilda
    26 augusti, 2015 at 19:31

    Har du inget kakao i själva kakan? 🙂

    • Svara
      roethlisberger
      26 augusti, 2015 at 21:49

      Tack för att du uppmärksammade mig på den ofantligt klantiga missen – klart det ska vara kakao i kakan!! Rättade till det nu, tack!

  • Svara
    Linda Assarsson
    26 augusti, 2015 at 21:41

    Jag tror jag just bestämde vad jag ska bjuda på för dessert på söndag när vi ska ha middag 🙂

  • Svara
    Linda Assarsson
    26 augusti, 2015 at 21:41

    Jag tror jag just bestämde vad jag ska bjuda på för dessert på söndag när vi ska ha middag 🙂

  • Svara
    Veronika
    26 augusti, 2015 at 21:51

    Men guuud vad gott!! Kul att alla ingredienser för ovanlighetens skull finns hemma 😉 Måste slänga ihop denna imorgon så den gottat sig riktigt ordentligt till lördagsmyset 😉 Tack för alla goda recept och all inspiration du sprider! 😉

    • Svara
      roethlisberger
      27 augusti, 2015 at 14:47

      Jaa så galet god, om jag får säga det själv, hihi! Bra time:at av mig att posta receptet en onsdag, insåg jag nu när du skrev om lördagsmys, haha. Hoppas du gör den och att den uppskattas efter allt tålmodigt väntande.. 😉
      Och tusen tusen tack, det gör mig så himla glad att höra att jag kan inspirera och sprida lite ”träningsglädje & matkärlek” <3

  • Svara
    Veronika
    26 augusti, 2015 at 21:51

    Men guuud vad gott!! Kul att alla ingredienser för ovanlighetens skull finns hemma 😉 Måste slänga ihop denna imorgon så den gottat sig riktigt ordentligt till lördagsmyset 😉 Tack för alla goda recept och all inspiration du sprider! 😉

    • Svara
      roethlisberger
      27 augusti, 2015 at 14:47

      Jaa så galet god, om jag får säga det själv, hihi! Bra time:at av mig att posta receptet en onsdag, insåg jag nu när du skrev om lördagsmys, haha. Hoppas du gör den och att den uppskattas efter allt tålmodigt väntande.. 😉
      Och tusen tusen tack, det gör mig så himla glad att höra att jag kan inspirera och sprida lite ”träningsglädje & matkärlek” <3

  • Svara
    Johanna
    27 augusti, 2015 at 06:53

    Men herregud vad gott, jag måste verkligen prova att baka den där kakan! Du och dina finesser i köket alltså, jag är så sjukt imponerad! 😀

    • Svara
      roethlisberger
      27 augusti, 2015 at 14:44

      Tusen tack! Och ja, du måste faktiskt prova denna kaka – heeelt ljuvlig var den!

  • Svara
    Johanna
    27 augusti, 2015 at 06:53

    Men herregud vad gott, jag måste verkligen prova att baka den där kakan! Du och dina finesser i köket alltså, jag är så sjukt imponerad! 😀

    • Svara
      roethlisberger
      27 augusti, 2015 at 14:44

      Tusen tack! Och ja, du måste faktiskt prova denna kaka – heeelt ljuvlig var den!

  • Svara
    anna
    27 augusti, 2015 at 14:20

    Hej!

    Kan man byta ut kokossocker mot något annat socker? Sötströ kanske?

    • Svara
      roethlisberger
      27 augusti, 2015 at 14:43

      Hej! Ja alltså.. KAN kan man väl, men kokossocker ger ju mer än ”bara sötma”, det ger också en fin kola-aktig smak. Det var därför jag valde att ha det i receptet från början, och inte bara vitt socker/sötströ. Jag skulle inte byta ut kokossockret av den enkla anledning att jag vet hur god kakan blir MED kokossocker i.. men ja, man KAN såklart 🙂

  • Svara
    anna
    27 augusti, 2015 at 14:20

    Hej!

    Kan man byta ut kokossocker mot något annat socker? Sötströ kanske?

    • Svara
      roethlisberger
      27 augusti, 2015 at 14:43

      Hej! Ja alltså.. KAN kan man väl, men kokossocker ger ju mer än ”bara sötma”, det ger också en fin kola-aktig smak. Det var därför jag valde att ha det i receptet från början, och inte bara vitt socker/sötströ. Jag skulle inte byta ut kokossockret av den enkla anledning att jag vet hur god kakan blir MED kokossocker i.. men ja, man KAN såklart 🙂

  • Svara
    Linda Assarsson
    27 augusti, 2015 at 18:51

    Hur länge står kakan sig Fanny? Bakar botten nu och tänkte bjuda på den på söndag kväll..
    Funkar det tro? 🙂

  • Svara
    Linda Assarsson
    27 augusti, 2015 at 18:51

    Hur länge står kakan sig Fanny? Bakar botten nu och tänkte bjuda på den på söndag kväll..
    Funkar det tro? 🙂

Lämna ett svar