En segsmulig jordnötskaka. Len banan- & vaniljglass. Söt kolasås. Ett härligt lager choklad.
Med den enklaste av matematik kan vem som helst räkna ut att gott+gott+gott+gott, ja det är ju = GOTT. Väääldigt himla jättegott!
Ett enkelt tillvägagångssätt där det svåraste, som så ofta, är att ha tålamod att vänta medan det hela ”står till sig” i frysen. Men själva skapandet går kvickt, och eftersom det är ett fryst gotte går det givetvis bra att ha ett helt lager redo i frysen för kommande fikor eller festligheter – eller en sådandär trist tisdagskväll när sötsuget sätter in, ni vet? Jag åt en bit till frukost-dessert senast igår. För jo, that’s a thing. Faktum är att frukost-dessert kan vara en av mina favoritgrejer i hela världen. Alla måltider borde inkludera dessert.
Glassbar i fyra lager (10 bitar)
Botten:
- 30g fettreducerat jordnötsmjöl (1dl)
- 45g fettreducerat kokosmjöl (1dl)
- 30g sukrin gold (1/2dl)
- 1/3 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
- 50g jordnötssmör (1/2dl)
- 60g fibersirap gold (1/2dl)
- 1 msk mjölk
Glass-lager:
- 130g banan, fryst i slantar (≈1,5 normalstor banan)
- 150g kvarg
- 15g fibersirap clear (1 msk)
- 1 krm vaniljpulver
- ≈10 steviadroppar med karamellsmak
Kola-lager:
- 5 st färska, urkärnade dadlar
- 35g fibersirap gold (1/4dl)
- 30g jordnötssmör (lite mer än 1/4dl)
- 15g neutral kokosolja (1,5 msk)
- 1 msk varmt vatten
Choklad-topp:
- 20g kokosolja (2 msk)
- 15g fibersirap clear (1 msk)
- 20g kakao (≈1/2dl)
- 10 steviadroppar med chokladsmak
Gör såhär:
- Börja med botten: rör ihop jordnötssmör, fibersirap gold och mjölk i en skål. I en annan skål, rör ihop alla torra ingredienser (resten, helt enkelt). Vänd ner den torra blandningen i nötssmörs-blandningen och rör ihop. Tryck ut i botten av en form (jag använde min brödform i silikon). Ställ in i kylen så länge.
- Gör glassen: bara mixa ihop alla ingredienser till en slät smet. Häll smeten över jordnötsbotten och ställ in i frysen en 30-60 minuter för att stelna.
- Gör kola-lagret: återigen bara att mixa ihop! När glassen fryst till lite, häll kolasåsen över. Bre eventuellt ut den försiktigt med en smörkniv eller baksidan av en sked. Ställ in i frysen igen medan du gör chokladlagret.
- Chokladlagret: smält kokosoljan så den blir flytande, rör sedan ner först fibersirap, sedan kakao och söta efter smak med steviadroppar. Häll över kola-lagret och ställ tillbaka i frysen ≈2 timmar eller så, för att sedan skära upp i fina bitar.
12 Kommentarer
Jes
14 september, 2015 at 12:12Tänkte bara slänga in lite önskemål om fler glassrecept, gärna med proteinpulver, och hur man kan bära sig åt utan glassmasik 🙂 Protein pimpad froyo, Lohilo kopia och lite i den stilen.
Jes
14 september, 2015 at 12:12Tänkte bara slänga in lite önskemål om fler glassrecept, gärna med proteinpulver, och hur man kan bära sig åt utan glassmasik 🙂 Protein pimpad froyo, Lohilo kopia och lite i den stilen.
Lisa
14 september, 2015 at 13:40Ser fantastiskt gott ut! Ska provas till helgen. Tänkte också berätta att jag gjorde de där bollarna du la upp recept på häromdagen. Fast körde på chokladproteinpulver + kakao för det var jag hade hemma, också frostingen då, de blev så fantastiskt goda! Det är nog de godaste proteingodiset jag gjort, perfekt att ta två (eller fem) till eftermiddagskaffet. Tack för att du delar med dig 🙂
Lisa
14 september, 2015 at 13:40Ser fantastiskt gott ut! Ska provas till helgen. Tänkte också berätta att jag gjorde de där bollarna du la upp recept på häromdagen. Fast körde på chokladproteinpulver + kakao för det var jag hade hemma, också frostingen då, de blev så fantastiskt goda! Det är nog de godaste proteingodiset jag gjort, perfekt att ta två (eller fem) till eftermiddagskaffet. Tack för att du delar med dig 🙂
Grym blogg
14 september, 2015 at 17:48Asså wow.
Klickade in mig på din blogg och har läst ungefär 10 inlägg direkt efter varandra. Du är så bra på att sätta ord på saker! Jag ska definitivt börja kika in oftare. Liksom att du visar alla delar och inte bara det som är bra. Att man får se människan bakom. Idag hjälpte du mig verkligen. Tack så mycket.
Grym blogg
14 september, 2015 at 17:48Asså wow.
Klickade in mig på din blogg och har läst ungefär 10 inlägg direkt efter varandra. Du är så bra på att sätta ord på saker! Jag ska definitivt börja kika in oftare. Liksom att du visar alla delar och inte bara det som är bra. Att man får se människan bakom. Idag hjälpte du mig verkligen. Tack så mycket.
Katarina
15 september, 2015 at 03:14Underbara bilder på ett underbart recept 🙂 Kram fina du!
Katarina
15 september, 2015 at 03:14Underbara bilder på ett underbart recept 🙂 Kram fina du!
Emma
15 september, 2015 at 16:37Fanny! Vad du frestar!!! Ser så himla gott ut och jag blev sååååå glassugen 🙂
Emma
15 september, 2015 at 16:37Fanny! Vad du frestar!!! Ser så himla gott ut och jag blev sååååå glassugen 🙂
sandraemelie
15 september, 2015 at 19:55WOOOW vilken underbar kreation! måste provas då alla smakerna ät mina favvokombinationer. Tack för inspirationen än en gång!
sandraemelie
15 september, 2015 at 19:55WOOOW vilken underbar kreation! måste provas då alla smakerna ät mina favvokombinationer. Tack för inspirationen än en gång!