Efterrätt och gotte Kost Recept Vardagsuppdatering

Pannacotta med jordgubb, lime och honung

Det här kanske kommer som en överraskning.

Men jag har inte ätit så många efterrätter i mitt liv.

Rättelse: jag har inte ätit så många efterrätter som inte innehåller choklad. Jag skulle liksom aldrig aldrig äta gräddbakelse på fik. Inte heller småkakor, krämiga bullar eller ens tårtor i regnbågens alla färger går hem hos mig.

Inte om det finns choklad. Choklad tar allting (allting.) till nästa nivå. Alla vet ju att varenda bakelse, kaka och tårta smakar lite bättre med choklad i någon form. Så, jag har förmodligen gått miste om en hel del godsaker. Men å andra sidan har jag smakat och lagat desto fler choklad-proppade grejer straight from heaven.

En sak jag aldrig smakat är pannacotta. Eller rättare sagt. Jag hade inte det förrän jag bestämde mig för att göra det själv. Om ni råkar vara bra på italienska vet ni att ordet pannacotta betyder ”kokt grädde”, och då kanske ni också tänker att det inte riktigt passar in här. Sant. Så självklart har jag modifierat orginalreceptet lite, istället för grädde använder jag mjölk och silkestofu. Men fasa icke, ni stackare som inte hittar sistnämnda i era butiker, här kan ni utan problem använda grekisk yoghurt eller liknande istället. Faktum är att det var min plan från början, men någon sådan fanns inte hemma, istället hade jag 5 förpackningar silkestofu så det använde jag idag. Det vart himla gott, och jag kommer absolut göra om denna pannacotta! Smakkombon jordgubb/lime/honung är sedan tidigare en storfavorit hos mig, och tillsammans med vanilj jublar smaklökarna efter denna lilla treat.

Om ni är vegetarianer rekommenderar jag er att ersätta gelatinet med agar agar eller liknande. Men sådant har ni väl redan koll på om ni är veg, antar jag.

 

Pannacotta:
 • 3,5 dl mjölk
 • 3 dl grekisk yoghurt (alternativt silkestofu)
 • 1 msk gelatinpulver
 • 2 tsk vaniljpulver
 • 1,5 msk honung
Jordgubbstopping:
 • 2,5 dl jordgubbar
 • 5 msk vatten
 • rivet skal från en lime
 • ev. sötning så som honung

 

 

 

 

 

Gör såhär:
Häll dryga decilitern av mjölken i en skål och strö över gelatinpulver. Ställ åt sidan. Värm upp resten av mjölken i en kastrull på medelhög värme tills det sjuder försiktigt, tillsätt då vaniljpulver och honung. Smaka av och söta mer efter smak. Tillsätt gelatin-mjölken och rör tills allt blandats. Ta kastrullen från värmen och rör ner yoghurt/tofu. När allting blandats, häll upp i serveringsglas (eller gör som jag – häll upp några glas och fyll sedan en plastburk som man lätt förvarar i kylen och sedan kan ”gröpa ur” när man känner för det!). Låt stelna i kylen i minst två timmar.

Jordgubbstoppingen är enkel, blanda bara bär, vatten och lime-skal (och sötning, om så önskas) i en kastrull och mosa bären med en gaffel tills jämn konsistens. Låt svalna och mixa sedan med mixer för en hel-slät sås. Häll på pannacottan, strö över lite mer limeskal och servera!

Pannacottan håller sig bra i kylen, bara täck över ordentligt med folie eller liknande.

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Madde
  17 september, 2012 at 15:52

  Åh, jag som älskar pannakotta! Ska absolut testa att göra denna 😀

 • Svara
  Madde
  17 september, 2012 at 15:52

  Åh, jag som älskar pannakotta! Ska absolut testa att göra denna 😀

 • Svara
  Josefin
  20 september, 2012 at 11:07

  Ungefär hur många portioner blir det här? Såg jättegott ut!

  • Svara
   roethlisberger
   20 september, 2012 at 12:15

   Det blir ganska många portioner, 10 små skulle jag gissa (jag gjorde tre portioner och hällde resten i en burk som sagt, så vet inte exakt tyvärr!) 🙂

 • Svara
  Josefin
  20 september, 2012 at 11:07

  Ungefär hur många portioner blir det här? Såg jättegott ut!

  • Svara
   roethlisberger
   20 september, 2012 at 12:15

   Det blir ganska många portioner, 10 små skulle jag gissa (jag gjorde tre portioner och hällde resten i en burk som sagt, så vet inte exakt tyvärr!) 🙂

Lämna ett svar