kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept

Superfrö från Friggs, supergoda energibollar från mig

friggs

Du har förmodligen sett dem i butikshyllan. Kanske har du provat en smak eller två. Kanske tycker du, om du provat, också att de påminner lite om…popcorn?

För de här glada förpackningarna från Friggs är ju faktiskt majskakor – även om de lätt misstas för riskakor. Tidigare innehöll de visserligen en liten andel ris (8%) men nu har riset helt tagits bort och kvar är samma krispiga kakor med lika mycket god smak. Ändringen påverkade alltså inte vare sig smak eller näringsinnehåll. Något jag, som redan tidigare gillade just smaken, givetvis är glad för.

Ser ni den lilla symbolen på förpackningarna här? Den sitter numera på alla nya förpackningar för att visa att dessa majskakor=bara majs=inget ris. Tydligt, enkelt, bra!

friggsmajskakor1

I Friggs sortiment hittar man väldigt mycket mer än majskakor av olika slag, det finns bland annat bars, knäcke och te – men jag vill idag främst tala om serien med tunna majskakor med superfrö. Av den enkla anledningen att de är mina favoriter!

Fem fina grejer med Friggs majskakor med superfrön:

  • högt fiberinnehåll tack vare superfröna
  • inget tillsatt socker
  • enbart naturliga ingredienser
  • fria från smakförstärkare och konserveringsmedel
  • majs är glutenfritt*

*Ur just superfrö-serien är smakerna chia & havssalt och linfrö & rosmarin helt glutenfria

friggsmajskakor2

Uppriktigt så gillar jag alla de fyra smakerna, men ska jag välja en favorit så måste jag säga att det är den med chiafrö & havssalt. Goda att äta rakt upp och ned, goda med något smarrigt pålägg (min personliga favvo: mild krämig ost, typ chevré, färska jordgubbar och lite balsamico), men också väldigt användbara i gotte-verkstaden!

Vilket är precis vad vi nu äntligen ska gå vidare till, nämligen detta inläggs huvudrollsinnehavare; energibollar med chia, mandel och kokos (+en nypa havssalt)

friggsbollar1friggsbollar3

ENERGIBOLLAR med chia, mandel & kokos (och en nypa havssalt!)

receptet ger 17 bollar

  • 6 st Friggs majskakor Chiafrö & Havssalt
  • 1 dl riven kokos +extra att rulla i
  • 1/2 dl mandelsmör
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk flytande sötning, så som honung eller sirap
  • 1 msk mjölk
  • en nypa havssaltsalt
  • valfritt: 1/2 dl proteinpulver

Gör såhär:

  1. Krossa majskakorna i en bunke. Tillsätt riven kokos (och, om du vill använda, även proteinpulver).
  2. Smält försiktigt ihop mandelsmör och kokosolja, rör så det blandas ordentligt.
  3. Häll den smälta blandningen över majskaks-krosset, ringla över honung/sirap och salta.
  4. Tillsätt sist mjölken och ”arbeta ihop” till en ”deg”.
  5. Häll lite riven kokos på en tallrik. Använd händerna och forma små bollar, som du sedan rullar i kokosen. Ha gärna ett litet glas vatten nära för att fukta händerna emellanåt, det underlättar formandet av bollar.
  6. Ställ in bollarna i kylen någon timme, gärna över natten. De håller visserligen fint i rumstemperatur men allra bäst tycker jag att de smakar direkt från kylen!

friggsbollar2

Detta inlägg är skrivet i gott samarbete med Friggs (see what i did there?)Everydaystories partner promotion

Du kanske gillar

8 Kommentarer

  • Svara
    Linda Assarsson
    22 februari, 2016 at 22:17

    Vilket spännande recept!!
    Jag bara älskar chia/havssalt-kakorna och mumsar dem mer än gärna 🙂
    Håller med om att de är goda som de är, men även med härliga pålägg!
    Jag äter dem till tacos också, galet gott!

  • Svara
    Linda Assarsson
    22 februari, 2016 at 22:17

    Vilket spännande recept!!
    Jag bara älskar chia/havssalt-kakorna och mumsar dem mer än gärna 🙂
    Håller med om att de är goda som de är, men även med härliga pålägg!
    Jag äter dem till tacos också, galet gott!

  • Svara
    Mari
    23 februari, 2016 at 08:46

    Wow. Måste testa! Jag som alltid har dessa kakor hemma =)

  • Svara
    Mari
    23 februari, 2016 at 08:46

    Wow. Måste testa! Jag som alltid har dessa kakor hemma =)

  • Svara
    Rund är också en form!
    23 februari, 2016 at 11:11

    Jag tyckte om riskakorna. Tror att man kan äta allt med måtta.
    Det dröjer nog inte länge förrän de kommer på en anledning till att vi ska undvika majs. Den dagen, den sorgen? 😉

  • Svara
    Rund är också en form!
    23 februari, 2016 at 11:11

    Jag tyckte om riskakorna. Tror att man kan äta allt med måtta.
    Det dröjer nog inte länge förrän de kommer på en anledning till att vi ska undvika majs. Den dagen, den sorgen? 😉

  • Svara
    Nina
    23 februari, 2016 at 21:05

    Hej!
    Kan inte du komma på nyttiga recept på våfflor, som är utan vetemjöl? Gärna med havremjöl i. 😀

  • Svara
    Nina
    23 februari, 2016 at 21:05

    Hej!
    Kan inte du komma på nyttiga recept på våfflor, som är utan vetemjöl? Gärna med havremjöl i. 😀

Lämna ett svar