Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept

Banankaka med jordnötssmör och choklad

Veckans erbjudande i matbutikerna är utan tvekan med på topp tre-listan över saker jag lägger pengar på trots att jag egentligen (verkligen) inte behöver dem. 

Jag har kommit på mig själv med att köpa de märkligaste grejer pga extrapris. Jag har också kommit på mig själv med att för både mig själv och andra motivera dessa inköp med argument som ”det räcker länge”. Okej – är det en köper gott, så spelar det ingen roll om det enligt angivna mått är en årsförbrukning. Whatever I keep in my pantry, I WILL eat.

Men värst är att jag, på riktigt, resonerar i stil med ”jag tjänar ju pengar på att köpa det här nu”. Nej Fanny. Det gör du inte.

BJC1

Förra veckan var det extrapris på eko-bananer. Just bananer, tycker jag faktiskt att en gott kan köpa mycket av för att ”bunkra upp”. För själv är jag ingen riktig banan-rakt-upp-och-ned-ätare, utan jag intar banan på ett av två sätt; antingen fryser jag in dem i slantar för att senare göra glass på, eller så bakar jag med dem.

Den här gången köpte jag dock bara precis så många bananer jag behövde för några planerade kreationer i köket, och en av dem ska ni få ta del av här idag! Nämligen en mjuk och saftig banankaka med jordnötssmör och hackad choklad.

Givetvis motiverade jag köpet av 16 (!) chokladkakor under förra veckan med just att jag skulle baka en banankaka…för det vet väl alla inte går utan choklad? Och i fall att de femton första försöken skulle gå åt helvete så behövde jag givetvis en sextonde chokladkaka… För säkerhets skull, liksom.

BJC3
Du behöver:

 • 200g banan
 • 200g kikärtor (kokta, väl sköljda och avrunna)
 • 1 stort ägg
 • 2 msk (40g) jordnötssmör
 • 1,5 dl (45g) havregryn
 • 1 dl (40g) jordnötsmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • en rejäl nypa salt
 • 1 dl mjölk
 • 1-2 dl* sukrin gold eller kokossocker
 • hackad choklad i valfri mängd, jag hade i kanske 40-50g?

* Mängden sötning som behövs beror på hur mogna/söta bananerna du använder är, så börja med 1 dl och smaka av. Jag använde ca 1,5 dl sukrin gold.

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form (jag använde en silikonform med de ”vanliga” måtten 26x7cm som jag köpte på Clas Ohlson, såhär ser den ut)
 2. Skölj kikärtorna ordentligt och låt rinna av. Flytta dem till en mixer/blender.
 3. Tillsätt resterande ingredienser (förutom den hackade chokladen) och mixa till en helt jämn smet. Smaka av med sötning.
 4. Rör ner chokladen, och häll sedan smeten i formen.
 5. Grädda i ca 20-25 minuter (använd teststicka, jag tog ut min efter 22-23 minuter ungefär)

BJC2

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Emma
  1 mars, 2016 at 15:05

  Gud så gott det låter!
  Undrar dock om man kan byta ut jordnötsmjölet mot typ mandelmjöl och i så fall om det är samma mängd? Förstår att det inte blir samma smak, men min matbutik har inte jordnötsmjöl (!) o det där recptet låter som ett ”must bake typ nu, helst igår”, men vore ju synd om mandelmjölet förstör hela kakan totalt, har inte riktigt koll på de olika mjölernas funktioner.
  Tack för en GRYM blogg!

 • Svara
  Emma
  1 mars, 2016 at 15:05

  Gud så gott det låter!
  Undrar dock om man kan byta ut jordnötsmjölet mot typ mandelmjöl och i så fall om det är samma mängd? Förstår att det inte blir samma smak, men min matbutik har inte jordnötsmjöl (!) o det där recptet låter som ett ”must bake typ nu, helst igår”, men vore ju synd om mandelmjölet förstör hela kakan totalt, har inte riktigt koll på de olika mjölernas funktioner.
  Tack för en GRYM blogg!

 • Svara
  ISA
  1 mars, 2016 at 15:28

  OMG. ser ut som en enda stor reese typ. Det är något bra 😉

 • Svara
  ISA
  1 mars, 2016 at 15:28

  OMG. ser ut som en enda stor reese typ. Det är något bra 😉

 • Svara
  Linda Assarsson
  2 mars, 2016 at 09:47

  Köpte 4 kg bananer förra veckan på xtrapris 😉
  Typ alla är kvar än..men såå bra att frysa in och att baka med 🙂
  Men det där med att köpa lagom har jag missat, är det xtrapris så är det ju 😉

 • Svara
  Linda Assarsson
  2 mars, 2016 at 09:47

  Köpte 4 kg bananer förra veckan på xtrapris 😉
  Typ alla är kvar än..men såå bra att frysa in och att baka med 🙂
  Men det där med att köpa lagom har jag missat, är det xtrapris så är det ju 😉

Lämna ett svar